Image default
Σοφοκλέους 10 Τοις Μετρητοίς

Μικρές νοθείες

fitch-:-Περιλαμβάνει-για-πρώτη-φορά-τη-ΔΕΗ-στη-λίστα-αξιολόγησης

Fitch

Αν η Fitch αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σήμερα το βράδυ θα πρόκειται για μία τεράστια έκπληξη η οποία είναι προφανές ότι θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα για τα ελληνικά assets. Η μεγάλη σημασία μιας πιθανής αναβάθμισης δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι θα γίνει σε περιβάλλον αβεβαιότητας και σε μία συγκυρία που αν κάτι συζητούν οι οίκοι αξιολόγησης είναι οι υποβαθμίσεις χωρών και όχι οι αναβαθμίσεις.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η Fitch αποφασίσει να ανεβάζει κατά ένα σκαλοπάτι την ελληνική οικονομία σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας, τότε θα έχει μείνει μόνο 1 βήμα για την πολυπόθητη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, ήτοι στην κατηγορία που λαμβάνουν υπόψη οι θεσμικοί επενδυτές για να δουν με… διαφορετικό μάτι τις προοπτικές της οικονομίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που θα φανεί φυσικά και στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου στην τρέχουσα περίοδο ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει τάσεις συσσώρευσης στις 800 μονάδες και αναμένει καταλύτες για να κινηθεί υψηλότερα…


Ρέστα

Διαβάζοντας στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ για τον διπλασιασμό των εταιρικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε ένα χρόνο (έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 1,533 δισ. ευρώ από 784 εκατ.ευρω), συνειρμικά έρχεται στο μυαλό η πρόσφατη αναδιάρθρωση των ομολογιακών της δανείων (κούρεμα επί το λαϊκότερο) που επιχειρεί να συμφωνήσει η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη. Όμως εξίσου συναρπαστικές ιστορίες στην μαγική αγορά των εταιρικών ομολόγων συμβαίνουν κατά κόρον στην Μέκκα του Καπιταλισμού. Μόνον που ο απόηχος από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συνήθως δεν φτάνει ως την Αθήνα. Για παράδειγμα πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Seanergy Maritime, η οποία μάλιστα είναι εισηγμένη στο Nasdaq, προχώρησε σε αναδιάρθρωση του μετατρέψιμου ομολόγου της ύψους 179 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θεωρείται αρκετά σοβαρή από τους επαΐοντες. Για όλους υπόλοιπους είναι η εταιρεία της Κλώντια Ρέστη, αδελφής του Βίκτωρος.


Ποιά;

Ποια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ενέργεια, έχει ζητήσει κρατική στήριξη για να ανταπεξέλθει στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού; Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητά της στη χώρα μας, γιατί διεθνώς η εταιρεία πάει «σφαίρα». Μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο έχει συμφωνήσει με την εταιρεία να συμβάλλει, όμως το πακέτο στήριξης έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Από την εταιρεία σημειώνουν πως ο χρόνος αδειάζει «επικίνδυνα»…


Θαλασσοδάνεια…

Πώς θα απεμπλακεί η Eurobank από την έκθεσή της στη Notos Com; H λύση δόθηκε σε συνάντηση που είχαν στελέχη της Τράπεζας και της DoValue, όπου αποφασίστηκε να πουληθεί η έκθεση της τράπεζας στην εταιρεία. Σημειώνεται πως για το μερίδιο της Eurobank στο ομολογιακό δάνειο των 155 εκατ. ευρώ της Notos, έχουν εγγραφή υποθήκες ύψους έως 21 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό του ομολόγου μόλις τα 30 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη Eurobank. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την απόφαση για τη Notos, μιας και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανακάμψει πολύ αργότερα.(;) 


Optima Bank

Η θετική εικόνα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται να επικρατήσει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2021, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Optima Bank σε έκθεση τους για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, με τίτλο “Κοιτώντας μπροστά στο 2021 με συγκρατημένη αισιοδοξία”.

  • Όπως σημειώνουν, οι ελληνικές μετοχές έκαναν ράλι στο τελευταίο δίμηνο του 2020 λόγω των προσδοκιών ότι η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά τη νόσου Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ADT) αυξήθηκε στα 83 εκατ. ευρώ τον Νοε-Δεκ από 61 εκατ. το διάστημα Ιαν-Οκτ, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α ενισχύθηκε στα 53,5 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου από 40 δισ. ευρώ στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Optima, το ισχυρό ράλι που είδαμε στους δύο προηγούμνεους μήνες θα επαναληφθεί για τους εξής λόγους: 

α) η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει δυνατή ανάκαμψη μετά την απομάκρυνση των ανησυχιών για το Covid-19, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό που επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση πέρυσι,

β) οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντας τα θεμέλια για μια υγιή απόδοση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, και

γ) οι ελληνικές μετοχές έχουν επιστρέψει πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών που αναζητούν επενδυτικές περιπτώσεις ανάκαμψης εταιρειών (τράπεζες, ΔΕΗ), επένδυσης σε τομείς με προοπτικές ανάπτυξης (ενέργεια, κατασκευές) και εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία (ΟΠΑΠ, OTE, Jumbo, εταιρείες διύλισης) σε ελκυστικές τιμές.

Υποθέτοντας δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας 37% και μέση κεφαλαιοποίηση αγοράς 57 δισ. ευρώ προβλέπει μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 85 εκατ. ευρώ για το 2021, που οδηγεί σε έσοδα 36 εκατ.. ευρώ (+17% ετησίως), EBITDA 14 εκατ. ευρώ (+40% ετησίως) και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ (+72% ετησίως) φέτος.


Απροθυμία & Κόπωση

Η Ελληνική αγορά, συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 800 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

  • Αντιθέτως οι Διεθνείς αγορές συνεχίζουν αν καταγράφουν νέα (ΗΠΑ) ή πολυετή (ΙΑΠΩΝΙΑ) ιστορικά υψηλά, σε ένα συνεχιζόμενο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ. Η ανησυχία εντείνεται λόγω της απόκλισης που παρουσιάζει  η Ελληνική αγορά σε σχέση με τις Διεθνείς, αλλά και από τα πρόσφατα επιβαρυμένα μακροοικονομικά στοιχεία, λόγω της πανδημίας.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, αλλά βραχυπρόθεσμα διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν αδυναμία, τόσο σε δείκτες όσο & στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις  πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά.  Οι 850 μονάδες του ΓΔ  & οι 1975 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & όγκους συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα.

  • Αν και ο ΔΤΡ, επανήλθε πάνω από τον ΚΜΟ expo 25 ημερών (483,74), είναι παγιδευμένος μεταξύ των 540 & 466 μονάδων. Η έγκυρη διάσπαση ενός εκ των δύο επιπέδων, θα διαμορφώσει και την γενικότερη τάση στην αγορά την επόμενη εβδομάδα.

Παρά τις ανταλλαγές  ομολόγων μεταξύ Ελληνικών τραπεζών και Δημοσίου και εγγραφής λογιστικών κερδών, οι ξένοι δεν ξεχνούν την μεγάλη διάρκεια των νέων ομολόγων (30 έτη) σε ένα αβέβαιο επιτοκιακό μέλλον. Οι δηλώσεις του Κεντρικού τραπεζίτη για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δις €, δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως την συνέχιση της ανοδικής κίνησης τους.

  • Επιπλέον η χθεσινή έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τραπέζης Ελλάδος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το συνεχιζόμενο μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων και η χαμηλή οργανική κερδοφορία τους, συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ίδιες, τους μετόχους τους και την Ελληνική οικονομία.

Παρά ταύτα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης, θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Οι κινητοί Μέσοι όροι 25, 50,  κυρίως όμως ο 200 ημερών, σηματοδοτούν  τους  εύκολους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Papaioannou V. LoukasEconomist / Corporate Advisor


Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

ΓΔ -Fast Finance

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

ΓΔ

admin

ΧΑ:Δέλτα όπως «διόρθωση»

admin

ΓΔ

admin

ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CENERGY: Πρωταγωνιστές της αντίδρασης

admin

OTE – Fast Finance

admin

Alpha Bank – Fast Finance

admin

Εβδομαδιαία ανασκόπηση ΓΔ, FTSE, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ

admin

ΧΑ:Πτώση τζίρου, στάση τιμών

admin