Image default
Οικονομία

«Φρέναρε» η ανάπτυξη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο

H ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε τον πρώτο μήνα του 2021, αλλά ο ρυθμός της επιβραδύνθηκε καθώς τα νέα lockdown σε όλη την Ευρώπη και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό έπληξαν τη δραστηριότητα.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit μειώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 55,2 τον Δεκέμβριο.

«Η μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης συνέχισε να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό στις αρχές του 2021, αν και η ανάπτυξη εξασθένισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η ανάκαμψή της, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό θέτουν νέες προκλήσεις για τους παραγωγούς σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,6 από 56,3 μονάδες, αλλά παραμένει καθαρά πάνω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης». Ωστόσο, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του τομέα υπηρεσιών είναι πιθανό να παραμείνει κλειστό για κάποιο χρονικό διάστημα, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν χλωμές και θα χρειαστούν έως δύο χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ στα προ του κορονοϊού επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα του - τον περασμένο μήνα.

Οι περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη για τους χρόνους παράδοσης στις 31,6 από 34,4 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι οι βιομηχανίες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται. Η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τα μέσα του 1997, όταν ξεκίνησε η έρευνα, με τη χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι.

«Οι ελλείψεις στις προμήθειες έχουν δώσει το πλεονέκτημα τιμολόγησης στους προμηθευτές, ωθώντας τις τιμές των πρώτων υλών σε μεγάλη άνοδο. Η αύξηση των ναύλων εντείνει την επιβάρυνση», δήλωσε ο Γουίλιαμσον. Παρά την εκτίναξη των τιμών των εισροών, οι βιομηχανίες αύξησαν τις δικές τους τιμές λιγότερο από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, με τις ελπίδες ότι οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν κάποια επάνοδο στην κανονικότητα, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο τριών ετών».

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου θα χορηγηθούν σε οδηγούς φορτηγών

admin

Τι σηματοδοτεί για την αγορά ενέργειας η αύξηση μ/κ της ΔΕΗ

admin

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής – Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης – Παραδείγματα για τους ιδιοκτήτες

admin

ΕΣΕΕ: Πιστοποίηση γνώσεων σε 7.000 εργαζομένους

admin

Γονικές παροχές: Από 1 Οκτωβρίου χωρίς φόρο έως 800.000 ευρώ

admin

Ρόδος – Εκτιμήσεις για συνέχεια της τουριστικής κίνησης έως αρχές Νοεμβρίου

admin

Επίδομα θέρμανσης – Αυξάνεται το ποσό αλλά αυξάνονται και οι τιμές – Πότε ξεκινά η διάθεση πετρελαίου

admin

ΗΠΑ: Να «αναβληθούν» οι διώξεις κατά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

admin

«Συγχαρητήρια» Γεωργιάδη για την ταχύτητα στις εγκρίσεις του Αναπτυξιακού

admin

ΥΠΕΝ – ΔΕΗ: Η ΑΜΚ, η «χρυσή μετοχή» και η αντίδραση του χρηματιστηρίου

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 8,7 εκατ. ευρώ σε 2.385 δικαιούχους

admin

Οριστικοί πίνακες κατάταξης επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται σε καθεστώτα ενίσχυσης του Ν. 4399/2016

admin