Image default
Ευρώπη

Κομισιόν: Συρρίκνωση 6,8% της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2020

Συρρίκνωση 6,8% της οικονομίας της Ευρωζώνης για το 2020 προβλέπει η Κομισιόν και 6,3% στην Ε.Ε. 

Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021 καταγράφουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και 2022, ενώ η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022.

Η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν μετριαστεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού, έχουν αναγκάσει πολλά κράτη μέλη να επανεισαγάγουν ή να ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού. Ταυτόχρονα, η αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι έτοιμη να ανακάμψει καθώς μετριάζονται τα μέτρα περιορισμού.

Σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων, τη γενική εικόνα της ΕΕ και της ευρωζώνης, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση τον χειμώνα παραμένει.

« Από το φθινόπωρο, πολλά κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή ή έχουν αυστηροποιήσει περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στην αναζωπύρωση κρουσμάτων και, πιο πρόσφατα, στην εξάπλωση νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού» ανέφερε ο Πάολο Τζεντιλόνι σημειώνοντας ότι «αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα. Αλλά, φυσικά, επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα – αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι την άνοιξη του περασμένου έτους», είπε. 

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση στα κράτη μέλη κάτι που έχει να κάνει όπως εξήγησε με τις διαφορές στη δομή κάθε οικονομίας. «Αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τον δυνητικά πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο του NextGenerationEU, επειδή δεν έχουμε επαρκή στοιχεία γι’ αυτό», ανέφερε.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι τις πρώτες εβδομάδες του 2021, οι έρευνες συνέχισαν να δείχνουν απογοητευτική οικονομική δραστηριότητα διευκρινίζοντας ότι πέρα από το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή σε επίπεδα άνω των 910 μονάδων δεν εξασφαλίζει ανάλογη συνέχεια

admin

«Ariel»: Σύσκεψη στην ΠΠ για την επερχόμενη κακοκαιρία – Συστάσεις προς τους πολίτες

admin

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin

Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

admin

Διαρροή: Η στρατηγική της Επιτροπής για την υγεία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της ΕΕ διεθνώς

admin

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδόν 1 εκατ. οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες καταβολής

admin

400 εκατ. ευρώ περισσότερα πληρώνουν οι δανειολήπτες – 800 εκατ. υψηλότεροι οι τόκοι καταθέσεων

admin