Image default
Τοις Μετρητοίς

Μικρές νοθείες

optima: Γιατί-θεωρούμε-πως-η-jumbo είναι-«παντός-καιρού»

Jumbo – κυνισμός…

Προφανώς και σε ένα  καπιταλιστικό σύστημα όπως αυτό που ζούμε σκοπός των εταιρειών είναι το κέρδος, το μέγιστο κέρδος. Όταν όμως υπάρχουν ειδικές συνθήκες όπως η παγκόσμια πανδημία  που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο οι ισχυρές εταιρείες έχουν και ένα άλλο ρόλο να  παίξουν. Να στηρίξουν όσο μπορούν από την πλευρά τους το κοινωνικό σύνολο ξεκινώντας κυρίως από τους ίδιους τους εργαζόμενους τους.

Και σε αυτόν τον τομέα ο κύριος Βακάκης απέτυχε οικτρά, ολοκληρωτικα.  

Με τις πρόσφατες ενέργειες του έδειξε το κακό πρόσωπο του καπιταλισμού των πρώτων ημερών της βιομηχανικής επανάστασης. Το πρόσωπο αυτό που εκμεταλλεύονται από καιρού εις καιρόν οι γνωστοί-άγνωστοι για να δημιουργούν πρόβλημα στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες. 

Η Jumbo παραμένει ένα από τους ισχυρότερους τίτλους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου με κεφαλαιοποίηση η οποία ξεπερνά τα 1,77 δισ. ευρώ, και ένας από τους ισχυρότερους λιανέμπορους με ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού που στις 30/6/2020 είχαν ξεπεράσει τα 598,37 εκατ. ευρώ από 506,63 εκατ. ευρώ την 30/6/2019 ! 


ΧΑ

Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος συνεχίζει να είναι έκδηλη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται να εστιάζεται σε επιλεγμένες μετοχές, όπως για παράδειγμα σήμερα σε αυτές της πράσινης ενέργειας, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται τόσο στον μειωμένο τζίρο, όσο και στην σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, δημιουργώντας εύλογα προβληματισμό για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Από την άλλη, μπορεί η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος να προβληματίζει, η τεχνική εικόνα όμως τόσο του γενικού δείκτη, όσο και αρκετών μετοχών, δεν εμπνέει μέχρι στιγμής κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών δεν δείχνει πρόθυμη να ρευστοποιήσει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, συνεχίζοντας να τηρεί στάση αναμονής.


Εκπλήξεις

Tο ενδιαφέρον εταιρειών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένει ιδιαίτερα θερμό για επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς πλέον αντιμετωπίζουν τη χώρα μας σαν τεχνολογικό κόμβο. Από απολύτως ασφαλείς πηγές με γνώση των διεργασιών πληροφορούμαστε πως στη Θεσσαλονίκη θα ιδρυθούν και άλλα hub από τεχνολογικούς κολοσσούς. Συνεπώς μετά την Amazon, την Microsoft και την Pfizer, μην εκπλαγούμε αν δούμε εντός του έτους, εταιρείες της Silicon Valley να επενδύουν στη χώρα μας.  Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων, μέσα στο έτος…


Ομόλογα 

Mια έκθεση – ψήφο εμπιστοσύνης- για τα ελληνικά ομόλογα  δημοσιοποίησε χθες η Bank of America. Η επενδυτική Τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει φέτος έως και 17 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας. Προβλέπει δε ότι και το spread με τα γερμανικά ομόλογα θα περιοριστεί. Παρά ταύτα όλα χθες ήρθαν ανάποδα. Κάτι που σημαίνει πως είτε η αγορά «δεν ακούει» ή ότι τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο με τα ιδιωτικά και τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μια περίοδο που οι ανάγκες μεγαλώνουν ενόψει του νέου lockdown.


Εξωδικα

Εξώδικα μαθαίνουμε πως στέλνονται στην ΑΕΓΕΚ από τράπεζες, ενώ η εισηγμένη έχει να δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις από το 2019. Η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα που έστειλε εξώδικο για σύμβαση πίστωσης για ανοιχτό λογαριασμού, συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου 9,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία καταγράφει μεγάλη  πτώση του τζίρου της, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει παγώσει κατασκευαστικά έργα και έχουν αναβληθεί σημαντικά projects.


Σχετικα αρθρα

Τράπεζες-Fast Finace

admin

OPAP stores Reopening upgrades FY’20 DPS to €0.55

admin

Euroxx / Greek Banking Sector – Q1’21 Results Comment

admin

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Εβδομαδιαία ανασκόπηση

admin

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ, ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, FTSED, FTSEM: Ματιές στη μεγαλύτερη εικόνα

admin

Σφηνάκια για ALPHA, EUROBANK, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

admin

Ανασκόπηση – Απολογισμός εβδομάδας

admin

ALPHA BANK

admin

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ, ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Σενάρια

admin

OTE

admin

ΔΕΗ

admin

ΓΔ

admin