Image default
Επιχειρήσεις

IHS Markit: Οριακή συρρίκνωση στην απόδοση της μεταποίησης τον Φεβρουάριο

Στις 49,4 μονάδες έκλεισε τον Φεβρουάριο ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), τιμή χαμηλότερη από τις 50 μονάδες του Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας οριακή μείωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.

Η κύρια τιμή του δείκτη ενισχύθηκε εν μέρει από τη σημαντική επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε ένδειξη βελτίωσης των λειτουργικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit τα στοιχεία του Φεβρουαρίου υπέδειξαν άλλη μία μηνιαία συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε. Τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19 και η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών ήταν συχνά οι λόγοι που αναφέρθηκαν ως βασικοί παράγοντες της πτωτικής πορείας του δείκτη, ενώ ορισμένοι ανέφεραν το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων των πελατών.

Η ζήτηση από το εξωτερικό περιορίστηκε επίσης, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν περαιτέρω. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι έντονες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο της επιβάρυνσης κόστους τον Φεβρουάριο, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε για έβδομο συνεχή μήνα στον δριμύτερο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2000. Επισημάνθηκαν επίσης ιδιαίτερα οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και το μεγαλύτερο κόστος μεταφορών.

Η σημαντική αύξηση των πιέσεων επί του κόστους είχε σαν αποτέλεσμα οι εταιρείες να ανταποκριθούν αυξάνοντας τις τιμές πώλησης στα μέσα του πρώτου τριμήνου. Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης της επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες τους.

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης προμηθειών συνέβαλαν σε περαιτέρω μείωση των επιπέδων αποθεμάτων, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα τρέχοντα αποθέματα για την κάλυψη των απαιτήσεων της παραγωγής.

Οι ρυθμοί συρρίκνωσης των αποθεμάτων προμηθειών και ετοίμων προϊόντων επιταχύνθηκαν, ενώ τα αποθέματα των πρώτων μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, η μειωμένη εισροή νεών παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να περιορίσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών με δριμύ ρυθμό τον Φεβρουάριο.

Κατά συνέπεια, οι κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους με μηδαμινό ρυθμό. Τέλος, κατά μέσο όρο, τον Φεβρουάριο, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος.

Σύμφωνα με αναφορές, η αισιοδοξία συνδέθηκε με τις ελπίδες για μια επιτυχημένη διάθεση των εμβολίων στην Ελλάδα και στις βασικές αγορές εξαγωγών. Παρότι ο βαθμός εμπιστοσύνης εξασθένησε από αυτόν που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, ήταν εντονότερος από τον αντίστοιχο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

--

Διαβάστε ακόμη:

Επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων ΜμΕ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια

Σχετικα αρθρα

Λιγότερες οι θέσεις εργασίας το 2020-Πανδημία και εθελούσιες έξοδοι «πλήγωσαν» τις εισηγμένες

admin

Mytilineos: Θετικό αποτύπωμα των χρηματιστηριακών για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2021-Αναβαθμίζεται η τιμή-στόχος στα €20,12

admin

Masdar – Taaleri: Οι ενεργειακοί κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα

admin

Νίκος Χρηστάκης (HP): «Αυτό είναι το μέλλον των εκτυπώσεων»

admin

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Δωρεάν rapid test για τα μέλη του

admin

Μπουρλά: Κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Pfizer

admin

OCM: Κατέθεσε δημόσια πρόταση για το Ιασώ

admin

BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα

admin

Vodafone: Δωρεάν υπηρεσίες σε γυναίκες επιχειρηματίες για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους

admin

ΔΕΗ: 160 σημεία φόρτισης σε 14 πόλεις για ηλεκτρικά οχήματα

admin

ΣΕΒ: Σε πρώτο πλάνο η νεοφυής επιχειρηματικότητα

admin

Mytilineos: Υπέγραψε σύμβαση για ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με τον ΑΔΜΗΕ

admin