Image default
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για την έκτακτη γενική συνέλευση

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ την ημερομηνία για την σύγκληση της έκτακτης  γενικής συνέλευσης των μετόχων που έχει ζητήσει η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, προϊδεάζοντας για ένα νέο γύρο σφοδρής αντιπαλότητας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην πορεία της εταιρείας.

Η Ελλάκτωρ μπαίνει σε νέες περιπέτειες ένα μήνα μετά την γενική συνέλευση Ιανουαρίου και την αλλαγή διοίκησης,  με πρωταγωνιστές τους δύο εφοπλιστές, αλλά με εμφανείς επιρροές από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία  δείχνει αμετανόητη, βάζοντας σε νέα δοκιμασία την προσπάθεια ανόρθωσης του ομίλου και  επιστροφής του στην κανονικότητα.

Οι εφοπλιστές που ελέγχουν σχεδόν το 17% της εταιρείας και έχουν συμφωνήσει να αποκτήσουν και επιπλέον 8,63% μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, επανέκαμψαν αιφνιδιαστικά τις τελευταίες μέρες (είχε προηγηθεί η κατάθεση αγωγής με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης της προηγούμενης συνέλευσης για την συγκρότηση του νέου ΔΣ), ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με κύριο αίτημα την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία δεκαετία.

Ο δύο εφοπλιστές εξαπολύουν σφοδρά πυρά εναντίον της διοίκησης Ξενόφου και υποστηρίζουν ότι η Reggeborgh έχει εκτοπίσει από το ΔΣ της Ελλάκτωρ την Greenhill (ελέγχεται από τους κ.  Μπάκο –Καυμενάκη) και λαμβάνει εν λευκώ όλες τις αποφάσεις. Παρά το γεγονός, όπως ισχυρίζονται ότι ελέγχουν μεγαλύτερο ποσοστό από το επενδυτικό fund (κατέχει το 14,1%) και χωρίς να εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο.

Η πλευρά των Ολλανδών από την άλλη αναφέρει ότι ουδέποτε ζήτησαν με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο κάποια συνάντηση ή ενημέρωση από την διοίκηση και ότι απώτερος στόχος τους είναι να  πουλήσουν και να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται καθώς με το ίδιο αίτημα (σ.σ της έκτακτης γ.σ ) είχε ξεκινήσει η ρήξη με την διοίκηση Καλλιτσάντση και τους Ολλανδούς τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία κατέληξε στην καταψήφιση όλων των προτάσεων της προηγούμενης διοίκησης και στην ανάληψη του μάνατζμεντ από την Reggeborgh Invest.

Το αίτημα για σύγκλιση ΓΣ συμπίπτει με τις αποφάσεις της διοίκησης για την διενέργεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά και με την άσκηση του call option για το 12,5% του κ. Λ. Μπόμπολα, το οποίο με βάση την αρχική συμφωνία θα πρέπει να εξασκηθεί έως τις 10 Μαρτίου. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Η αύξηση κεφαλαίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας υπολογίζεται μέχρι στιγμής ότι θα κινηθεί μεταξύ 80 έως 100 εκατ. ευρώ με στόχο να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των κατασκευών που υπολογίζεται μεγαλύτερη από όση αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η αύξηση κεφαλαίου να ενταχθεί στα θέματα της επικείμενης γενικής συνέλευσης που υπολογίζεται να  συγκληθεί  κατόπιν αιτήματος των μετόχων το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου.

Οι οριστικές αποφάσεις  αναμένονται εντός των επομένων ημερών, φέρνοντας αντιμέτωπη την πλευρά των εφοπλιστών με την περαιτέρω χρηματοδότηση του ομίλου καθώς αν χάσουν και αυτή την μάχη, θα κληθούν να βάλλουν χρήματα για να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Στόχος της Ελλάκτωρ  είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, χρονοδιάγραμμα όμως που δεν αποκλείεται να μεταβληθεί από τις εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο.  Κύκλοι πάντως της εταιρείας σχολιάζοντας τις κινήσεις των μετόχων διαμηνύουν ότι η Ελλάκτωρ  παρά τα προσκόμματα δεν θα σταματήσει να δουλεύει και ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά.

Ήδη η εταιρεία κινείται μεθοδικά στην κατάθεση μιας ανταγωνιστής προσφοράς για να κερδίσει τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού που είναι την 1η Απριλίου.

Ζυμώσεις υπάρχουν και για την επανεκκίνηση του μετρό Θεσσαλονίκης που είναι και μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου αναμένεται και η έκτακτη ΓΣ για την ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της REDS. Εκκρεμούν επίσης αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια της Μαρίνας Αλίμου και των θυγατρικών της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Αγορά καυσίμων: «Σε πτωτικό σερί το πρώτο τετράμηνο – Από Μάιο πιθανή εξισορρόπηση»

Ποια εισοδήματα «σκανάρει» η Εφορία

Κούρεμα ενοικίων: Κόπηκαν από τις αποζημιώσεις 110.000 αιτήσεις

Σχετικα αρθρα

Γιατί ήταν οι κερδισμένοι του 2020 οι εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities)

admin

INTRALOT: Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους

admin

Amazon: Τα υψηλόβαθμα στελέχη εγκαταλείπουν τον Τζεφ Μπέζος – Ψάχνουν καλύτερους μισθούς

admin

Ο Jeff Bezos εκτοξεύει την πρώτη τουριστική διαστημική πτήση – Σε δημοπρασία το πρώτο εισιτήριο (φωτο)

admin

SKY Express: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις πτήσεις λόγω στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

admin

Καββαθάς: Ο τουρισμός θα επανέλθει μόνο με βιώσιμες επιχειρήσεις

admin

ΟΤΕ: Διέθεσε 110.000 άδειες λογισμικού στο Δημόσιο έναντι €28,43 εκατ.

admin

Interwood: Αδύνατη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2020

admin

Παπουτσάνης: Διανομή μερίσματος €0,04 ανά μετοχή αποφάσισε η ΓΣ

admin

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το ερχόμενο Σάββατο

admin

Autohellas: Με joint venture επενδύει στα φωτοβολταϊκά

admin

Παπουτσάνης: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,0475 ανά μετοχή

admin