Image default
Επιχειρήσεις

Κομισιόν: Σημαντική η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η σημασία των προγραμμάτων που έχει αναπτύξει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στις ελληνικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζεται στην Έκθεση Παρακολούθησης (Surveillance Report) που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN), όπως αναφέρεται με ανακοίνωση της τράπεζας.

Στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής (Φεβρουάριος 2021), επισημαίνεται ότι τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές ενίσχυσαν περαιτέρω την πιστωτική επέκταση προς όφελος των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19, καθώς και η δράση επιδότησης επιτοκίου του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ II), που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, οδήγησαν εντός του 2020 σε δανειοδοτήσεις προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα (ανά πρόγραμμα), συμβάλλοντας κατά περίπου +40% στις συνολικές ακαθάριστες ροές εταιρικών δανείων κατά τη διάρκεια του έτους.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η σημασία των παρεμβάσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναδεικνύεται στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ανάλογες αναφορές έχουν γίνει και στις εκθέσεις του Μαΐου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Αναφορικά με την τελευταία έκθεση παρακολούθησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, σημείωσε: «Ο ρόλος και η επιρροή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση, επιβεβαιώνονται διαρκώς από τους διεθνείς οργανισμούς. Τόσο τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και οι διαδοχικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι οι μέσες μηνιαίες ακαθάριστες ροές δανείων να υπερδιπλασιάστηκαν, όχι μόνον για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

»Η πιστωτική αυτή επέκταση βοήθησε τις επιχειρήσεις για να καλύψουν κυρίως τις ανάγκες του κεφαλαίου κίνησης, αλλά και τη διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις. Σήμερα όλοι διαπιστώνουν πως η Hellenic Development Bank διαθέτει -αποδεδειγμένα πια- τεχνογνωσία και εμπειρία γρήγορης υλοποίησης προγραμμάτων, καθώς και την ικανότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που στοχεύουν στην προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Διαβάστε ακόμη

Το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό και το κόστος στην Οικονομία

Το ράλι των Greeks στη Wall Street

Ποια εισοδήματα «σκανάρει» η Εφορία

 

Σχετικα αρθρα

Γιατί ήταν οι κερδισμένοι του 2020 οι εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities)

admin

INTRALOT: Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους

admin

Amazon: Τα υψηλόβαθμα στελέχη εγκαταλείπουν τον Τζεφ Μπέζος – Ψάχνουν καλύτερους μισθούς

admin

Ο Jeff Bezos εκτοξεύει την πρώτη τουριστική διαστημική πτήση – Σε δημοπρασία το πρώτο εισιτήριο (φωτο)

admin

SKY Express: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις πτήσεις λόγω στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

admin

Καββαθάς: Ο τουρισμός θα επανέλθει μόνο με βιώσιμες επιχειρήσεις

admin

ΟΤΕ: Διέθεσε 110.000 άδειες λογισμικού στο Δημόσιο έναντι €28,43 εκατ.

admin

Interwood: Αδύνατη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2020

admin

Παπουτσάνης: Διανομή μερίσματος €0,04 ανά μετοχή αποφάσισε η ΓΣ

admin

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το ερχόμενο Σάββατο

admin

Autohellas: Με joint venture επενδύει στα φωτοβολταϊκά

admin

Παπουτσάνης: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,0475 ανά μετοχή

admin