Image default
Ευρώπη

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Ικανοποιημένος είναι, σύμφωνα με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τα σχέδια για δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και το 2022 αλλά και την ανθεκτική, διατηρήσιμη ανάκαμψη με στοχυεμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων,  που υπόσχεται εκτός άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε σήμερα επικαιροποιημένη προσέγγιση της, συντονισμένης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιονομικής πολιτικής, ως απάντηση στις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης. 

Η προσέγγιση αυτή, σημειώνει ο υπουργός, ακολουθεί τις ορθές επιλογές που έχουν γίνει από τον Μάρτιο του 2020, σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin, με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας, για την άμεση, έγκαιρη, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό,  με βάση τις νέες προτάσεις, που συζητούνται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης:

  • Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022.
  • Δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, μόλις περιοριστούν οι κίνδυνοι σε υγειονομικό επίπεδο, τα μέτρα θα γίνονται σταδιακά πιο στοχευμένα και θα στρέφονται προς την επίτευξη ανθεκτικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης.
  • Θα αξιολογηθεί, από το 2023 και μετά, η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Θα ληφθεί υπόψη για τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδραση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θα συμβάλει στην υπέρβαση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και στην ισχυροποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι προτάσεις αυτές ικανοποιούν απόλυτα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Eurogroup και στο Ecofin. Η συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας – λαμβάνοντας, πάντα, υπόψη τα εκάστοτε διαθέσιμα ταμειακά περιθώρια της χώρας – και το υπόλοιπο πλέγμα προτάσεων δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικά, στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, χωρίς, όμως, να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών. 

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Έκκληση Μπορέλ για ειρήνευση στην Ιερουσαλήμ

admin

Μητσοτάκης: Στόχος του πράσινου πιστοποιητικού η διευκόλυνση των ταξιδιών

admin

Στέλλα Κυριακίδου: Το 34% των ενήλικων στην ΕΕ έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου       

admin

Ψηφιακές απάτες γύρω από τον εμβολιασμό για την covid-19

admin

Κοντοζαμάνης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης

admin

Μία στις τρεις Ελληνίδες επιχειρηματίες δεν έχει εξοικείωση με την τεχνολογία

admin

Οι Ελληνες «σερφάρουν» καθημερινά αλλά… υστερούν σε ταχύτητα

admin

Βρυξέλλες: Σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ με συμμετοχή Ν. Δένδια

admin

Στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστας

admin

Κύπρος: 354.264 εμβολιασμοί μέχρι τις 8 Μαΐου

admin

ΕΕ: Δεν ανανεώνεται η παραγγελία εμβολίων της AstraΖeneca μετά τον Ιούνιο

admin

ΕΕ: Αρχίζει Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

admin