Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Covid-19: Φταίει τελικά η Κίνα;

Team members arrive at the Wuhan Institute of Virology.

Περισσότεροι από δώδεκα ξένοι επιστήμονες με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συγκεντρώθηκαν με Κινέζους ομολόγους τους τον περασμένο μήνα για να ψηφίσουν το ερώτημα: Πώς ξεκίνησε η πανδημία Covid-19;

Η παράσταση των χεριών έγινε μετά από μια κοινή μελέτη τεσσάρων εβδομάδων στην πόλη όπου εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις, μια αποστολή που πολλοί ήλπιζαν ότι θα έδινε κάποια σαφήνεια σε έναν κόσμο που λαχταρούσε απαντήσεις.

Για λίγο, φάνηκε. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κατέγραψαν τίτλους: Ο ιός πιθανότατα πήδηξε στους ανθρώπους από ένα ζώο. Χρειάστηκε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το εάν εξαπλώθηκε στα κατεψυγμένα τρόφιμα · μια διαρροή εργαστηρίου ήταν «εξαιρετικά απίθανη».

Ωστόσο, ένα μήνα, καθώς η ομάδα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ ολοκληρώνει την πλήρη έκθεσή της για την αποστολή Wuhan, μια έρευνα της Wall Street Journal αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με το σχηματισμό και τους περιορισμούς της ομάδας που αποκαλύπτουν πόσο λίγη δύναμη είχε  να πραγματοποιήσει μια διεξοδική, αμερόληπτη εξέταση και αμφισβητεί τη σαφήνεια που τα ευρήματά του φαίνεται να παρέχουν.

Η Κίνα αντιστάθηκε στη διεθνή πίεση για έρευνα που θεωρούσε ως απόπειρα να κατηγορηθει, καθυστέρησε τον έλεγχο για μήνες, εξασφάλισε δικαιώματα αρνησικυρίας στους συμμετέχοντες και επέμεινε ότι το πεδίο εφαρμογής της περιλαμβάνει και άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Τραμπ ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο προκάλεσαν διπλωματικές προσπάθειες με στόχο να πιεστει η Κίνα να επιτρέψει έναν πιο αυστηρό έλεγχο. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ένα εργαστηριακό ατύχημα ως μια απίθανη αιτία της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να μεταπήδησε στους ανθρώπους και να άρχισε να εξαπλώνεται στη φύση. Στη συνέχεια, η διοίκηση άρχισε να αποσύρεται από τον ΠΟΥ, καθιστώντας πιο δύσκολη τη συγκέντρωση συμμάχων. 

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις ΗΠΑ να συστήσουν κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες για την ομάδα, αλλά δεν επικοινώνησε με τους τρεις που πρότεινε η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τους σημερινούς και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ένας άλλος επιστήμονας των ΗΠΑ επιλέχθηκε για την ομάδα. Το Πεκίνο δεν έχει εντοπίσει δημοσίως τους περισσότερους Κινέζους συμμετέχοντες ή μοιράστηκε κρίσιμα ακατέργαστα δεδομένα σχετικά με τις πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και πιθανές προηγούμενες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ζήτησαν, ανεπιτυχώς, από τον ΠΟΥ να συμβουλευτεί το διοικητικό του όργανο για διαπραγματεύσεις με την Κίνα για λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, και ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης της διεθνούς ομάδας. Τα μέλη της ομάδας δήλωσαν ότι δεν είχαν την εντολή, την εμπειρία και την πρόσβαση για να διερευνήσουν πιθανή διαρροή εργαστηρίου. Και η ομάδα έφτασε στην ετυμηγορία της στις 8 Φεβρουαρίου σε μια επίδειξη με Κινέζους ομολόγους της, πολλοί από τους οποίους αναφέρουν σε μια κυβέρνηση που είχε ήδη αποκλείσει εργαστηριακό ατύχημα και η οποία υποδηλώνει ότι η πανδημία ξεκίνησε εκτός Κίνας.

Η αποστολή ανέλαβε να σχεδιάσει και να προτείνει επιστημονικές μελέτες, να μην κάνει έρευνα, πόσο μάλλον έναν ιατροδικαστικό έλεγχο εργαστηρίων, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΠΟΥ. Ο ΠΟΥ κανονικά διαπραγματεύεται τους όρους αυτών των αποστολών με μια κυβέρνηση, χωρίς άλλα κράτη μέλη, είπε ο κ. Γιασάρεβιτς.

Το συμπέρασμα: Αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια έγκαιρη συνεργατική επιστημονική έρευνα έγινε πιο αργό, πιο δύσκολο και πιο αδιαφανές. Ο κόσμος κινδυνεύει τώρα να μην βρει απάντηση στην προέλευση του ιού.

Η εύρεση αυτής της απάντησης είναι κρίσιμη. Η γνώση του τρόπου εμφάνισης ενός νέου ιού βοηθά τους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν τρόπους για να αποτρέψουν την υποτροπή ή μια άλλη πανδημία και μπορεί να ξεκλειδώσει ενδείξεις σχετικά με την εξέλιξη του ιού που βοηθούν στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων. Θα βοηθούσε επίσης στην ικανοποίηση της ανθρώπινης επιθυμίας να μάθει τι εξαπέλυσε έναν ιό που έχει τώρα σκοτώσει περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση της ομάδας, η οποία θα περιγράψει τα ευρήματά της και θα κάνει συστάσεις για περαιτέρω μελέτη, αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, αφού οι Κινέζοι ομόλογοι την επανεξετάσουν και κάνουν πιθανές αλλαγές, σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας και τον ΠΟΥ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Η εθνική επιτροπή υγείας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό και αρνήθηκε να καταστήσει τον Liang Wannian, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας στο Wuhan, διαθέσιμο για συνέντευξη. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και ότι η αποστολή Wuhan ήταν μέρος μιας συλλογικής μελέτης, όχι μιας έρευνας, τονίζοντας ότι η έκθεσή της πρέπει να εγκριθεί από Κινέζους συμμετέχοντες.

Κινέζοι αξιωματούχοι και επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο ιός μπορεί να έχει εισέλθει στην Κίνα μέσω κατεψυγμένων τροφίμων. Πολλοί ανεξάρτητοι ερευνητές θεωρούν ότι η υπόθεση είναι απίθανη. Το Πεκίνο ζήτησε από τον ΠΟΥ να πραγματοποιήσει παρόμοιες αποστολές σε άλλες χώρες. Ο ΠΟΥ δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για αποστολές σε άλλες χώρες.

Μεταξύ των επιστημόνων, υπάρχει μικρή διαφωνία ότι η διεθνής ομάδα πραγματοποίησε πολύτιμη έρευνα. Πολλοί από τους Κινέζους επιστήμονες που συμμετείχαν εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία δεδομένων και ανάλυσης, ανέφεραν μέλη της ομάδας του ΠΟΥ. «Έχουν κάνει πολλή δουλειά», δήλωσε ο Peter Ben Embarek, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας. “Είμαι εντυπωσιασμένος με τον αριθμό των μελετών που έχουν κάνει.”

Η αποστολή επέστρεψε με μια πολύ πιο ξεκάθαρη αίσθηση του πόσο ευρέως διαδόθηκε ο ιός τον Δεκέμβριο του 2019 – στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εντοπιστεί όταν ξεκίνησε η πανδημία. Μερικοί επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι μελλοντικές μελέτες θα αποκαλύψουν την πηγή.

Ακόμα κι έτσι, η έρευνα προκαλεί εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας. Η διοίκηση του Μπάιντεν αμφισβήτησε πώς η ομάδα κατέληξε στα συμπεράσματά της, προτρέποντας το Πεκίνο να δημοσιεύσει όλα τα σχετικά δεδομένα και αναφέροντας ότι οποιαδήποτε έκθεση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την κινεζική κυβερνητική παρέμβαση. Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν έρευνα στο έδαφος των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι ο ιός εξαπλώθηκε εκεί στα τέλη του 2019.

Ο ΠΟΥ δεν έχει τα ρυθμιστικά εργαλεία για να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να αποκαλύψουν πληροφορίες. Δεν μπορεί να στείλει εμπειρογνώμονες για τις ασθένειες για να διερευνήσει ένα ξέσπασμα, εκτός εάν μια κυβέρνηση τον καλέσει.

Αυτές οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα έντονες όταν ασχολούνται με μια κινεζική κυβέρνηση που έχει όλο και μεγαλύτερη επιρροή στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά καταστέλλει τις πληροφορίες που αντανακλούν άσχημα στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα. Ο ΠΟΥ εποπτεύεται από τα κράτη μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία ως επί το πλείστον δεν θέλουν να διαφωνήσουν με το Πεκίνο.

«Ο ΠΟΥ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εισέλθει και να ερευνήσει κάτι που επηρεάζει τον κόσμο», δήλωσε ο Kenneth Bernard, ανώτερος πολιτικός σύμβουλος σε έναν προηγούμενο γενικό διευθυντή της ΠΟΥ και αξιωματούχος για τη βιοασφάλεια και την υγεία υπό τους προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους. Συμβουλεύει τώρα εταιρείες και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για θέματα βιοασφάλειας. “Εάν δεν μπορούν να διερευνήσουν πραγματικά τα κρούσματα, τότε θα μείνετε με ό, τι σας λέει η κυβέρνηση.”

Στην καλύτερη περίπτωση, τέτοιες έρευνες είναι περίπλοκες και μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Όταν ξεκινούν τα κρούσματα, οι περισσότερες χώρες επικεντρώνονται στον έλεγχο τους, και όχι στον εντοπισμό της προέλευσης.

Ο ΠΟΥ κατηγόρησε δημοσίως την Κίνα ότι δεν συνεργάστηκε κατά την επιδημία του SARS το 2003 – σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, που προκλήθηκε από κοροναϊό – αφού οι αξιωματούχοι αρχικά κάλυψαν την έκταση της επιδημίας. Χρειάστηκε άλλη μια δεκαετία για τους επιστήμονες να εξακριβώσουν ότι ο κοροναϊός πίσω από αυτή την ασθένεια προήλθε από νυχτερίδες στη νοτιοδυτική Κίνα.

Η αναζήτηση για την καταγωγή του Covid-19 ξεκίνησε με κακή αρχή όταν μια εταιρεία απολύμανσης που προσέλαβαν τοπικοί αξιωματούχοι ψεκασμού στην αγορά θαλασσινών Huanan της Wuhan, η οποία συνδέθηκε με πολλές πρώτες περιπτώσεις τον Δεκέμβριο του 2019. Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι υπήρχαν ζωντανά ζώα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων άγρια φύση, αλλά οι αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν μόνο κατεψυγμένα δείγματα και κανένα δεν ήταν θετικό για τον ιό.

Στην καλύτερη περίπτωση, τέτοιες έρευνες είναι περίπλοκες και μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Όταν ξεκινούν τα κρούσματα, οι περισσότερες χώρες επικεντρώνονται στον έλεγχο τους, και όχι στον εντοπισμό της προέλευσης.

Ο ΠΟΥ κατηγόρησε δημοσίως την Κίνα ότι δεν συνεργάστηκε κατά την επιδημία του SARS το 2003, που προκλήθηκε από κοροναϊό – αφού οι αξιωματούχοι αρχικά κάλυψαν την έκταση της επιδημίας. Χρειάστηκε άλλη μια δεκαετία για τους επιστήμονες να εξακριβώσουν ότι ο κοροναϊός πίσω από αυτή την ασθένεια προήλθε από νυχτερίδες στη νοτιοδυτική Κίνα.

Η αναζήτηση για την καταγωγή του Covid-19 ξεκίνησε με κακή αρχή όταν μια εταιρεία απολύμανσης που προσέλαβαν τοπικοί αξιωματούχοι ψεκασμού στην αγορά θαλασσινών Huanan της Wuhan, η οποία συνδέθηκε με πολλές πρώτες περιπτώσεις τον Δεκέμβριο του 2019. Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι υπήρχαν ζωντανά ζώα στην αγορά, αλλά οι αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν μόνο κατεψυγμένα δείγματα και κανένα δεν ήταν θετικό για τον ιό.

Σχετικα αρθρα

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin