Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Τραπεζικά απόνερα…

Η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ. Η έντονη φημολογία γύρω από την τιμή στην οποία θα αντληθούν τα νέα κεφάλαια εκτός από την σημαντική πίεση στην μετοχή της τράπεζας άλλαξε το κλίμα οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις που σταδιακά επηρέασαν όλο το ταμπλό της αγοράς. 

Παρά την επιτυχή άντληση 2,5 δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας και κάποια καλά αποτελέσματα έτους από τις εισηγμένες (Cenergy, Πετρόπουλος, Viohalco) το κλίμα μεταβλητότητας διατηρήθηκε έως το τέλος της εβδομάδας προϊδεάζοντας για την συνέχεια. 

Φαίνεται ότι υπό της παρούσες συνθήκες η συνέχιση της ανοδικής τάσης περνάει μέσα από τον περιορισμό της διακυμανσημότητας των τραπεζικών μετοχών και δη της Τράπεζας Πειραιώς καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφοροποιηθεί το συστημικό γκρουπ όταν η μεταβλητότητα πατάει σε διψήφιο ποσοστό. 

Το ζητούμενο επομένως είναι η διευκρίνηση ή ο περιορισμός των σεναρίων που αυτή την στιγμή κάνουν το γύρο της αγοράς δεδομένου ότι το διάστημα που μεσολαβεί έως τον Απρίλιο σε όρους χρηματιστηριακού χρόνου είναι εξαιρετικά μεγάλο, οι δε συνθήκες lockdown σε διάφορους οικονομικούς κλάδους δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται άμεσα. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι εβδομάδες ανόδου και αφού κατέγραψε νέο υψηλό 13 μηνών στην συνεδρίαση της Τετάρτης υποχώρησε γρήγορα προς τις 830 μονάδες. Στα θετικά των ημερών της διόρθωσης είναι η αποφόρτιση της υπεραγορασμένης εικόνα των ταλαντωτών μετά από ένα τριήμερο συνεχών πωλήσεων. 

Λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε αλλά και της κλίσης της ανόδου τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρεχοντα επίπεδα. Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Προς το παρόν η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης καθώς και ο MACD φαίνεται να επιμένει ανοδικά ακόμα και στο ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα επίπεδα στήριξης. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες. 

Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει «πάτημα» στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και το χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των ταλαντώσεων που προκαλούν τα τραπεζικά απόνερα στις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως σε πιο μικρή έκταση καθώς ο κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της Αγοράς.

 Με εντονότερο χρώμα από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αναμένεται η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Την Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Intercontinental ΑΕΕΑΠ ενώ είναι προγραμματισμένη και η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα χρήσης της Ε-ΝΕΤ. Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Φουρλής, Alpha Bank και Τιτάν. Την Τέταρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της Motor oil. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες παρουσιάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων των Autohellas και Φουρλής. Το χρηματιστήριο την προσεχή Πέμπτη 25 Μαρτίου θα παραμείνει κλειστό λόγω της εθνικής εορτής της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.

Ανάλυση 

Mάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

FTSE

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

Χ.Α: Η Ελληνική αγορά «έχει αλλάξει πίστα», αλλά “No pain, no gain”…

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin