Image default
Πολιτική Πρώτο Θέμα

Πως ο Covid ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της Ευρώπης

Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ένα πρόσφατο φιάσκο που να ταιριάζει με τη διάθεση εμβολίων Covid της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προστατευτισμός, ο μερκαντιλισμός, η γραφειοκρατική ανικανότητα, η έλλειψη πολιτικής λογοδοσίας, η αναπηρία της ασφάλειας – είναι όλα εδώ. Οι Keystone Kops στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ήταν αστείοι εάν οι συνέπειες δεν ήταν τόσο σοβαρές.

Ωστόσο, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται ξανά στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ οι επιτυχημένοι εμβολιασμοί καταστέλλουν ασθένειες και θανάτους στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, οι Η.Π.Α. έχουν χορηγήσει 34 δόσεις ανά 100 κατοίκους, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 40 και το Ισραήλ 111. Τα περισσότερα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις. Συγκρίνετε αυτό με περίπου 12 στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Καθώς η πανδημία κινείται στη φάση της επανέναρξης, τα λάθη της Ευρώπης θα κοστίσουν οικονομικά στον υπόλοιπο κόσμο καθώς η Ήπειρος αγωνίζεται να βγει από τα lockdows.

Διάφοροι ευρωπαίοι ρυθμιστές και πολιτικοί πέρασαν αυτήν την εβδομάδα ισχυριζόμενοι ότι το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca – το μόνο που είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμο στην ΕΕ – μπορεί να είναι μη ασφαλές, μόνο και μονο για να το ξανασκεφτούν και τώρα να παρακαλάνε τους ανθρώπους να αρχίσουν να το δέχονται.

Αυτή τη φορά η ανησυχία ήταν ότι το τρύπημα προκάλεσε πήξη του αίματος ή προβλήματα με αιμοπετάλια σε ορισμένους ασθενείς. Μερικά άτομα που έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν θρόμβους αίματος, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαπίστωσε ότι το εμβόλιο δεν συσχετίστηκε με αύξηση του συνολικού κινδύνου.

Μεταξύ των 11 εκατομμυρίων περίπου εμβολιασμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι σοβαροί θρόμβοι ήταν λιγότερο συχνές από ό, τι θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν θρόμβους για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων άλλων καταστάσεων υγείας και φαρμάκων. Ο Covid-19 μπορεί επίσης να προκαλέσει θρόμβους, οπότε οποιοσδήποτε υπολογισμός κινδύνου-οφέλους ευνοεί τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για ένα κομμάτι με ένα ευδιάκριτο ευρωπαϊκό επίπεδο ασφάλειας που έχει συγκρατήσει το πρόγραμμα εμβολίων από την αρχή. Η εισαγωγή του εμβολιου AstraZeneca αναβλήθηκε ακόμη και μετά την έγκρισή του από τον EMA, διότι οι γραφειοκράτες στη Γερμανία ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να λειτουργεί σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τέτοιες απρόσεκτες συζητήσεις απέτρεψαν τους ευάλωτους ηλικιωμένους Ευρωπαίους να δεχτούν το εμβόλιο τον περασμένο μήνα. Οι νεότεροι δάσκαλοι και καθηγητές πανεπιστημίων στην Ιταλία έλαβαν εμβολια μπροστά από τους άρρωστους και τους ηλικιωμένους σύμφωνα με ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε όταν αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το εμβολιο δεν θα λειτουργούσε για τους ηλικιωμένους.

Ένα πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να είναι πλήρως υπεύθυνος για την παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Ονομαστικά, αυτή είναι η δουλειά του EMA και ο οργανισμός το χειρίστηκε με μια τυπική ευρωκρατική επίπληξη. Η διαδικασία έγκρισης του EMA είναι πιο γραφειοκρατική και απαιτεί συμβολή από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Φανταστείτε εάν η FDA συμβουλεύτηκε και τις 50 πολιτείες.

Ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις επιτρέπεται επίσης να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις ασφαλείας σε «έκτακτη ανάγκη». Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε αυτήν την επιλογή για να εγκρίνει γρήγορα τις λήψεις Pfizer και AstraZeneca παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης, προφανώς επειδή φοβόταν οτι θα βλάψει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις ήταν στην ευχάριστη θέση να επιβάλουν μονομερείς αποκλεισμούς στο εμβόλιο. Οι ευρωπαίοι ρυθμιστές ζουν σύμφωνα με το ρητό «καλύτερα το ασφαλές από το συγγνώμη», αλλά σε αυτήν την περίπτωση παίρνουν το συγγνώμη χωρίς πρόσθετο κοστος.

Τουλάχιστον τώρα, εκατομμύρια δόσεις είναι διαθέσιμες για τους Ευρωπαίους που το θέλουν. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα, αφού οι προμήθευτες καθυστέρησαν τις παραδόσεις και σχεδόν πυροδότησαν εμπορικούς πολέμους. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών πέρυσι πήραν την ευκαιρία να ωθήσουν τις κοινές προμήθειες εμβολίων για να ενισχύσουν την αξιοπιστία της ΕΕ με τους ευρωπαίους ψηφοφόρους. Η αγορά εκ μέρους 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων έπρεπε επίσης να δώσει στο μπλοκ περισσότερη μόχλευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ήταν χάος. Η γραφειοκρατία της ΕΕ έχει μικρή εμπειρία με τις προμήθειες σε αυτήν την κλίμακα, και αγωνίστηκε επίσης να επιτύχει συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο για εξαεριστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υπέγραψαν συμβόλαια εμβολίων μήνες μετά από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – και μόνο αφού ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απειλούσαν να οργανώσουν τις δικές τους προμήθειες.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο κατάλαβαν ότι ζωτικής σημασίας για τις μαζικές προμήθειες ρίχνουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ε & Α σε πολλές εταιρείες με την ελπίδα ότι μερικές θα πετυχαιναν. Οι Βρυξέλλες επικεντρώθηκαν στο παζάρι του κόστους ανά δόση. Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν μερικά δολάρια λιγότερο ανά δόση, αλλά παραλαμβάνουν τελευταιοι.

Η ανταπόκριση της ΕΕ – ένας συνδυασμός απειλούμενων περιορισμών στις εξαγωγές και θορυβώδεις εμπορικές διαμάχες με φαρμακευτικές εταιρείες που καλύπτουν ανησυχίες σχετικά με τη φανταστική αποτελεσματικότητα – υπονόμευσε κυρίως την αξιοπιστία της Ευρώπης σε εμπορικά θέματα. Επίσης κινδυνεύει να προκαλέσει εθνικισμό εμβολίων και εμπορικούς περιορισμούς αλλού.

Θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά; Η επιχείρηση Warp Speed του Trump έδειξε πώς μια μεγάλη κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δημοσιονομικούς της πόρους για να χρηματοδοτήσει την Ε & Α σε μια κρίση. Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ έχουν δείξει ότι οι μικρές χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την κανονιστική ευελιξία για να προχωρήσουν μπροστά. Αλλά κάπως η Ευρωπαϊκή Ένωση – ένα πολιτικό μπλοκ σε ολόκληρη την ήπειρο που αποτελείται από μικρότερα έθνη-κράτη – κατάφερε να πάρει το χειρότερο και από τους δύο κόσμους. Υποφέρει από τη γραφειοκρατία της μεγάλης κυβέρνησης και την αναποτελεσματικότητα μιας μικρής κυβέρνησης.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν να συζητήσουν ελεύθερα για το ποιος πρέπει να κατηγορήσει αυτό και πώς να το αποτρέψουν από το να συμβεί ξανά. Ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι σύντομα θα κάνουν τον εμβολιασμό τους.

Σχετικα αρθρα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για Τετάρτη ή Πέμπτη 21 Οκτωβρίου – Φημολογία και για Γιώργο Παπανδρέου

admin

Λοβέρδος: Να εγγυηθεί ενότητα και διαδικασίες ο Παπανδρέου – Άλλος ρόλος δεν υπάρχει

admin

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – 60% υπέρ της συμφωνίας με τη Γαλλία

admin

Λοβέρδος: «Με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά κοιτάμε το μέλλον»

admin

Χρήστος Τριαντόπουλος από Δαμάσι: «Πιο δίκαια και πιο γρήγορα τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη»

admin

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης – Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει τις ανατιμήσεις

admin

Καλαφάτης: Θα προασπίσουμε τα τα δικαιώματά μας στην γη και τις θάλασσές μας (pics)

admin

Δήμος Αθηναίων: «Δίχτυ προστασίας» για τον ευάλωτο πληθυσμό της πόλης

admin

Μάχη διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ: Παρασκήνιο, διαβουλεύσεις και πιέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου να είναι ο 7ος υποψήφιος

admin

Στην Αθήνα η Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος – «Τώρα έχουμε το κατάλληλο momentum», τονίζει

admin

Δένδιας: Αν μια χώρα σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ελλάδα

admin

ΚΙΝΑΛ:«Εποικοδομητικές οι συζητήσεις» Παπανδρέου με Γερουλάνο, Χρηστίδη- Τι δήλωσε ο Γερουλάνος σε ΣΚΑΪ 100.3

admin