Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Άλμα επιστροφής

Ο Μάρτιος ούτε γδάρτης ήταν, ούτε τρόμαξε τους επενδυτές με την επιδημιολογική εικόνα και τα συνεχή ρεκόρ που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοιού στην χώρα μας. Ήταν ο καλύτερος μήνας σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές (99,6 εκατ. ευρώ) από τον Μάιο του 2019 (110 εκατ. ευρώ) και γύρισε θετικό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους κατά 6,9% καταγράφοντας μηνιαία κέρδη 9,2% πηγαίνοντας κόντρα στις εποχικές παραδόσεις των μηνιαίων αποδόσεων του ΧΑ.  

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι στο μήνα που πέρασε ανοίχτηκαν όλα τα βασικά μέτωπα που αφορούν την αγορά βάζοντας τα σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης, λύνοντας εκκρεμότητες που λειτουργούσαν ανασταλτικά επενδυτικά (Αυξήσεις Κεφαλαίου, Πρόγραμμα ταμείου ανάκαμψης, Νομοσχέδιο για τις τράπεζες, τιτλοποιήσεις κλπ).

 Οι κινήσεις αυτές έφτιαξαν κλίμα και προσέλκυσαν νέα ρευστότητα από χαρτοφυλάκια μεγαλύτερου ορίζοντα διακράτησης διαχέοντας την άνοδο σε μεγαλύτερο πλήθος τίτλων. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών έχουν και αυτά με την σειρά τους συνδράμει στην βελτίωση της ψυχολογίας καθώς αναμενόμενα η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, η επίδραση ωστόσο του lockdown στο δ’ τρίμηνο φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί μετά τις κινήσεις περιορισμού κόστους και την αύξηση της κίνησης στο διαδίκτυο. 

Στα συγκεντρωτικά 40 αποτελέσματα (22,5%) που αφορούν και τον τραπεζικό κλάδο οι εισηγμένες εμφανίζουν μείωση δραστηριότητας 18,4%, αύξηση στα λειτουργικά κέρδη 9,1% και ζημιές 360,6 εκατ. ευρώ. Πλην των διυλιστηρίων ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 13%, τα λειτουργικά αυξημένα κατά 28% ενώ η καθαρή κερδοφορία πλην των τραπεζών βρίσκεται στο 1,1 δις ευρώ (-14,7%). 

Οι έκτακτοι παράγοντες φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά καθώς οι εταιρίες χρησιμοποίησαν λογιστικές εφεδρείες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζες ομόλογα) ή μείωσαν το αποτέλεσμα τους με σημαντικές απομειώσεις για να έχουν ένα καθαρότερο ξεκίνημα το 2021 (Τιτάν, Ελλάκτωρ, Τράπεζες προβλέψεις μελλοντικών τιτλοποιήσεων κ.α.) Παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα μερίσματα και φέτος θα κινηθούν ικανοποιητικά, τηρουμένων των συνθηκών. Ήδη από τις 40 εταιρίες οι 15 έχουν ανακοινώσει μέρισμα, υποστηρίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετοχών τους. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε ότι η υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα φαινόμενο καθαρά βραχυπρόθεσμης φύσης το οποίο έδωσε ανάσες για περισσότερη ανοδική δυναμική. Οι 830 μονάδες επιβεβαίωσαν το χαρακτήρα τους ως στήριξη και πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει βάλει πλώρη το καθοδικό κενό των 885 – 892 μονάδων το οποίο έρχεται από τον Μάρτιο του 2020 όταν για πρώτη φορά έκλεισε η οικονομική δραστηριότητα και θα είναι το άλμα επιστροφής στα επίπεδα διαπραγμάτευσης προ πανδημίας. 

Ο MACD μετά από ένα σύντομο πέρασμα από θέση πώλησης γύρισε εκ νέου σε θέση αγοράς ενώ η συνεχής καταγραφή νεότερων υψηλών έτους και 13 μηνών δείχνει ότι η δυναμική της ανόδου έχει ακόμα αρκετά καύσιμα. Οι ταλαντωτές εκ νέου εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, αυτή την φορά ωστόσο στοχεύουν αισθητά υψηλότερα με πιθανή κορύφωση στις 910 μονάδες. Η περιοχή αυτή έχει ιδιότητες αντίστασης που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής καθώς στο εν λόγω επίπεδο είχε προηγηθεί χρονική διανομή πριν την απότομη πτώση που ακολούθησε και επομένως θα απαιτηθούν μεγαλύτερα συναλλακτικά δεδομένα για να κατακτηθεί. Γεμάτη από γεγονότα η ερχόμενη εβδομάδα που θα έχουν σίγουρα αναγνώσεις από την αγορά του ΧΑ. 

Την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα η εγχώρια αγορά θα παραμείνει κλειστή ενώ οι αγορές των ΗΠΑ θα λειτουργήσουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα. Αύριο 2 Απριλίου είναι προγραμματισμένες οι συνελεύσεις των Alpha Bank και Ελλάκτωρ. Στις 6 Απριλίου συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΕΗ για να εγκρίνει τα 11 σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα περάσουν στην β’ φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. 

Την ίδια ημέρα η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα δώσει κατευθύνσεις για τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021, τον πληθωρισμό και την ανεργία. Αποτελέσματα χρήσεις αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Πίστη μετά το κλείσιμο της συνεδριάσης. 

Την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς με βασικό θέμα την έγκριση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου. Χωρίς το μέρισμα των 23 λεπτών θα διαπραγματεύεται η Autohellas στις 7 Απριλίου ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Quest Holdings. Τέλος την Παρασκευή ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

ΧΑ: Αρχίζει να θυμίζει 1999…

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin