Image default
Οικονομία

Το άνοιγμα της αγοράς με προσφορές & αβεβαιότητες

Οι πολλές ταχύτητες με τις οποίες εκκινεί το λιανεμπόριο μετά από δύο και πλέον μήνες όπου ήταν κλειστό, ο περιορισμός των 20 ατόμων ανεξαρτήτως τετραγωνικών που ευνοεί κυρίως τους μικρούς και ο αποκλεισμός των εμπόρων της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης από αυτό το ιδιότυπο άνοιγμα, συνθέτουν μια νέα μορφής “κανονικότητα”.

Σε αυτή τη νέα κανονικότητα, η οποία παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, οι λιανέμποροι, που “έχουν μείνει στεγνοί” όπως λέει στο capital.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, θα επιδιώξουν να ξεπουλήσουν σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν το στοκ (αφορά κυρίως προϊόντα ένδυσης, υπόδησης) για να μαζέψουν ρευστό στα ταμεία τους.

Για να το πετύχουν αυτό ξεκινούν μπαράζ προσφορών που φθάνουν στο 60% της αρχικής τιμής. Με προσφορές θα απαντήσουν από σήμερα και οι λιανέμποροι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Το στοίχημα σίγουρα είναι μεγάλο όπως μεγάλη είναι και η ανάγκη των καταναλωτών, όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα, για shopping therapy.

Αυτό το είδαμε να συμβαίνει τον Ιανουάριο, όπου η αγορά λειτούργησε μόλις για 12 ημέρες -από τις 18 έως τις 30 Ιανουαρίου- και για κάποιους λιανέμπορους αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να “ρεφάρουν” για όλο το πρώτο τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων ημερών, ο όμιλος Φουρλή κατάφερε να καλύψει το 90% των επιδόσεων που είχε εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, δύο από τις βασικές του αγορές βρίσκονται σε σκληρό lockdown. Αντίστοιχα οι καθαρές πωλήσεις της Jumbo σε επίπεδο μητρικής -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση +0,20%,  σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο όπου όλα τα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς περιορισμούς.

Με την ελπίδα του ελατηρίου, επανεκκινεί λοιπόν σήμερα το λιανεμπόριο. Όμως εκτός από την ελπίδα, το πιθάρι της Πανδώρας που έχει ανοίξει, κρύβει και δεινά, όπως την ασθένεια, τον θάνατο, την απόγνωση, κ.ά. Και η πανδημία, τα χιλιάδες κρούσματα, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι και οι χιλιάδες νεκροί δεν είναι μόνο νούμερα, έχουν ονοματεπώνυμο.

Είναι μια πραγματικότητα, η οποία όπως φοβούνται αρκετοί θα γίνει πιο ζοφερή τις επόμενες ημέρες εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και επαναληφθούν οι εικόνες του Ιανουαρίου έξω από τα καταστήματα όπου γινόταν το αδιαχώρητο. Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο τα ρολά στο λιανεμπόριο να κατέβουν εκ νέου θεωρείται δεδομένο, κάτι που απεύχονται οι έμποροι καθώς διακυβευτεί και ο Πασχαλινός τζίρος.

Οι αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Τη δυνατότητα να βάλουν το κλειδί στην πόρτα για να ανοίξουν τα καταστήματα τους δεν το έχουν όλοι οι λιανέμποροι. Εκτός της νέας κανονικότητας έχουν μείνει οι έμποροι από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη που αντιδρούν έντονα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, έχει απευθύνει κάλεσμα στους εμπόρους της Αχαϊκής πρωτεύουσας, να βρίσκονται όλοι σήμερα Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματα τους χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούν καταναλωτές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε επιστολή του προς των Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους “και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε”, συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ζητά από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση, και να ανοίξει την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Εξηγήσεις για τον λόγο που η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ζητά και η ΕΣΕΕ.

Πότε βλέπουν επιστροφή στην προ covid εποχή

Πότε όμως βλέπουν οι έμποροι επιστροφή στην προ covid εποχή. Κοντά μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (ποσοστό 23%) θεωρεί πως θα απαιτηθεί 1 έτος, το 38% 2 με 3 χρόνια, ενώ το 15% πιστεύει πως θα απαιτηθούν περισσότερα από 3 έτη. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2020 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις (ποσοστό 78%) εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ ποσοστό 15% εμφάνισε στασιμότητα (πηγή: Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2020).

Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (88%) θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών τους με το 56% των επιχειρηματιών να θεωρεί πως η πτώση του τζίρου θα ξεπεράσει το 40%. Ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του εμπορίου υποχώρησε το 2020 κατά 8,2%, όταν στο σύνολο της οικονομίας η πτώση ήταν ισχυρότερη (­13,5%).

Σχετικα αρθρα

Ταμείο Ανάκαμψης: Μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις η ώθηση στην οικονομία της Ε.Ε.

admin

Τζεντιλόνι για Ταμείο Ανάκαμψης: «4 δισ, ευρώ η προχρηματοδότηση της Ελλάδας – Στόχος ο Ιούλιος»

admin

ΟΑΕΔ. Χρηματοδότηση ανέργων με 14800 ευρώ για δημιουργία επιχείρησης. «Άνοιξαν» οι αιτήσεις

admin

Στα 109,077 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

admin

Πτώση στη Wall Street με βουτιά του Nasdaq

admin

Ενισχύσεις της ΕΕ για κορωνοϊό και φυσικές καταστροφές – 27,4 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

admin

TUI: Στις 13 Μαΐου η πρώτη πτήση από Σουηδία προς Ελλάδα

admin

Εστίαση: Για το τέλος της εβδομάδας πάει το άνοιγμα της πλατφόρμας – Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

admin

Βαγγέλης Μαρινάκης: Επενδύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος

admin

Eκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Άκτωρ για την Εγνατία – Τις επόμενες ημέρες η απόφαση

admin

ΥΠΟΙΚ: Τι ορίζεται για την αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια Απριλίου

admin

Νομοσχέδιο για εργασιακά: Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες και την άδεια πατρότητας

admin