Image default
Οικονομία Τράπεζες

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα κατά τη διάρκεια του γεμάτου προκλήσεις 2020 και στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, τονίζοντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αντιμετώπιση της “κληρονομιάς” των NPEs.

Η DBRS θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκδόσεις τίτλων Tier 2 και οι κεφαλαιακές ενέργειες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες όπως η όρεξη των επενδυτών και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των τραπεζών.

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

Πιο αναλυτικά ο οίκος εστιάζει σε τρία μέτωπα.

Πρώτον, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPEs κατά 50% σε ετήσια σε pro-forma βάση στα τέλη του 2020 και έχουν ανακοινώσει περαιτέρω σχέδια διάθεσης κόκκινων δανείων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs στους επόμενους 12-18 μήνες και να ενισχύσουν τα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο περιμένει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών – με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές Απριλίου – θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Δεύτερον, οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις μέσω της επιστροφής και της συνεχούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης, μαζί με τις κεφαλαιακές δράσεις, θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσφατα ανακοινωθέντων σχεδίων διάθεσης NPE.

Τρίτον, η συνέχιση της επενδυτικής ζήτηση και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, που πιθανότατα θα καθορίσουν και την “τύχη” των δανείων στα οποία χορηγήθηκαν αναστολές πληρωμών, θα είναι κρίσιμα για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών.

Οι προοπτικές εκροών NPEs είναι θετικές αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Οι τιτλοποιήσεις Galaxy (Alpha), Frontier (Εθνική) και Phoenix / Vega (Πειραιώς), μόλις ολοκληρωθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα χρεώσεων απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2021, επισημαίνει η DBRS.

Ωστόσο, τα δάνεια που παραμένουν ή που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό αναστολή πληρωμής, συνεχίζουν να δημιουργούν κινδύνους για την κερδοφορία και τους δείκτες ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.

Τα πρώτα σημάδια από περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ των εγχώριων δανείων που βρίσκονταν υπό μορατόρια δείχνουν προς πιθανώς χαμηλότερο αντίκτυπο από τον αρχικά αναμενόμενο, με μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ να απομένουν σε μορατόριουμ έως τα τέλη του 2020. Ένα σημαντικό μέρος των πελατών αυτών, στο εύρος του 40-60%, έχουν ξαναρχίσει την αποπληρωμή, ενώ τα μέτρα στήριξης, όπως το πρόγραμμα “Γέφυρα”, φαίνεται να έχουν περιορίσει την εισροή νέων defaults.

Ωστόσο, οι τράπεζες αναμένουν ότι το 10-20% αυτών των δανείων θα “κοκκινίσουν” και ο ακαθάριστος οργανικός σχηματισμός NPE θα μετατραπεί σε θετικός το 2021, ασκώντας πίεση στα σχέδια μείωσης των NPEs των τραπεζών.

“Μετά από σημαντική μείωση των NPEs σε μια δύσκολη χρονιά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περαιτέρω τιτλοποιήσεις, θεωρούμε ότι οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE. Η οικονομική ανάκαμψη και το επίπεδο της ζήτησης των επενδυτών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών”, καταλήγει ο οίκος.

Σχετικα αρθρα

Η μεταποίηση έδωσε ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή

admin

Γεωργιάδης: Οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειοδοτούν με όρους παρελθόντος

admin

Παράγωγα: Η δυναμική της υποκείμενης αγοράς υποκίνησε την άνοδο στα ΣΜΕ κάθε τύπου   

admin

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της Πειραιώς

admin

Ιχθυοκαλλιέργειες: Δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας σε προϊόντα, τεχνολογία και εξοπλισμό

admin

Fitch: Ακόμη καλύτερες οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες – «Αγκάθι» η εισροή νέων κόκκινων δανείων

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ενεργειακές και εμπορικές επενδύσεις ανάπτυξης στην Ανατολική Μακεδονία

admin

Κοντά σε ημερομηνία για την έναρξη τουριστικών πτήσεων από την Ρωσία

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου σε Βαλκάνια και Μεσόγειο

admin

Alpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στην μετά Covid-19 εποχή

admin

ΕΟΤ και Aegean προβάλλουν ξανά από κοινού την Ελλάδα στο εξωτερικό

admin