Image default
Πρώτο Θέμα

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

O ήλιος ανέτειλε έξω από το γραφείο στο Μανχάταν. Οι επισκέπτες της μυστικής επενδυτικής αυτοκρατορίας προσεύχονταν. Επρόκειτο για άλλο ένα παρασκευιάτικο πρωινό. Στις 7 η ώρα μια συνήθης εικόνα λάμβανε χώρα στα γραφείο του Archegos Capital Management το οποίο πρόσφατα συντάραξε τον κόσμο.

Τις ημέρες πριν την πανδημία, 20 με 30 άτομα συγκεντρώνονταν σε ένα δωμάτιο με καφέ και σφολιάτες και άκουγαν αποσπάσματα της Βίβλου. Πρώτα η Παλαιά Διαθήκη. Επειτα η Καινή Διαθήκη η οποία καλούσε τους πιστούς που μέχρι τότε είχαν διαλέξει το επίγειο βασίλειο της δόξας και της δίψας για χρήμα: τη Wall Street. 

Αυτός που πατούσε το “Play” για την αρχή των προσευχών και μετά βυθιζόταν στο υπόλοιπο πλήθος, ήταν ο Μπιλ Χουάνγκ, ο μυστήριος δισεκατομμυριούχος ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του τυφώνα ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων της Wall Street. 

Η μέχρι τώρα ιστορία είναι η εξής: μια μυστικά συντεθειμένη περιουσία δισεκατομμυρίων η οποία -πολύ δημόσια- εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες, και η οποία συνταράσσει μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Οι εκτιμήσεις των επενδύσεων της Archegos πριν αυτές εξαφανιστούν φτάνουν τώρα τα $100 δισ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διερευνά την υπόθεση. 

Οι πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του Χουάνγκ στην Archegos και στις τράπεζες αποκαλύπτουν ακόμη άλλο ένα μυστήριο.

Κατά μία έννοια, δεν υπάρχει ένας Μπιλ Χουάνγκ, αλλά δύο. 

Χριστιανός καπιταλιστής

Ο “πρώτος” Χουάνγκ περπατά για ώρες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με ακουστικά στα αυτιά, ακούγοντας αποσπάσματα από τη Βίβλο, ενώ εκπροσωπεί μια νέα μορφή του χριστιανού καπιταλιστή του 21ου αιώνα, ο οποίος αποζητά την απόκτηση χρημάτων στο όνομα του Θεού και τη χρήση της περιουσίας του για την προώθηση των μαθημάτων του Χριστιανισμού. Αυτός ο Χουάνγκ δωρίζει απλόχερα σε συντηρητικά ινστιτούτα και χριστιανικές οργανώσεις και αποφεύγει τα “φρου φρου” του πλούτου. Παίρνει το λεωφορείο, πετάει μαζί με τους… κοινούς θνητούς και ζει σε -με βάση τα δεδομένα των δισεκατομμυριούχων- ένα απλό σπίτι στο Νιου Τζέρσι.

Ο “άλλος” Χουάνγκ είναι πρώην μαθητής του θρύλου των hedge funds Τζούλιαν Ρόμπερτσον, με δίψα για ρισκοβόρες επενδύσεις και ταραγμένες αγορές. Ενας επενδυτής της κόψης του ξυραφιού ο οποίος κάποτε έχασε μια περιουσία ποντάροντας εναντίον της VW τη στιγμή που θα έπρεπε να διοικεί ένα hedge fund που επικεντρωνόταν στην ασιατική αγορά.

Αυτός ο Χουάνγκ είχε γίνει και ένας από τους καλύτερους ακόλουθους του Ρόμπερτσον στην Tiger Management. Είχε κατηγορηθεί για Insider trading, κατηγορία στην οποία δήλωσε ένοχος το 2012. 

Ο ίδιος Χουάνγκ είναι ένας από τους υποστηρικτές μιας εκ των καλύτερων επενδυτών της παρούσας Wall Street, Κάθι Γουντ. Οπως ο Χουάνγκ, η Γουντ μελετά τη Βίβλο και είναι υποστηρικτής ενός νέου κύματος το οποίο ονομάστηκε “πίστη στη χρηματοοικονομία”.

Σε αυτό το σημείο είναι που οι δύο διαφορετικοί Χουάνγκ συγκρούονται. Η τεράστια περιουσία που συγκέντρωσε κάτω από τη μύτη των τεράστιων τραπεζικών ιδρυμάτων και των αρχών ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο περίμενε κανείς και πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Κι όμως, ο Χουάνγκ την έχασε ακόμη πιο γρήγορα. 

Υπερβολική ταχύτητα

Η Archegos (από το ελληνικό Αρχηγός) υπολογιζόταν πως διαχειριζόταν $10 δισ assets. Το ποσό αυτό, το οποίο εκπροσωπεί τον προσωπικό πλούτο του Χουάνγκ, βρισκόταν -στην πραγματικότητα- κοντά στα $20 δισ. Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο, ο “μυστήριος” και “κρυψίνους” Χουάνγκ είχε μεγαλύτερη περιουσία από τους ηγέτες της επενδυτικής βιομηχανίας όπως Ρέι Ντάλιο, Στιβ Κόεν και Ντέιβιντ Τέπερ. 

Ακόμη πιο αξιοθαύμαστη ήταν η ταχύτητα με την οποία ο Χουάνγκ συγκέντρωσε την περιουσία αυτή. Η Archegos ξεκίνησε το 2013 με περίπου $200 εκατ, κάτι αρκετά καλό αλλά πενιχρό σε σχέση με τους “μεγαλοκαρχαρίες” των hedge funds. Κι όμως, μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, η περιουσία του Χουάνγκ υπερεκατονταπλασιάστηκε σύμφωνα με τους παρόντες υπολογισμούς. Μεγάλο μέρος του πλούτου αυτού συγκεντρώθηκε τους προηγούμενους 12 με 24 μήνες, όταν ο Χουάνγκ ξεκίνησε να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερη μόχλευση για να αυξήσει τις επιστροφές του, ενώ οι διψασμένες για χρήμα τράπεζες, του δάνειζαν λεφτά.

Η επιτυχία του Χουάνγκ του επέτρεψε να “κοσμήσει” τη δική του φιλανθρωπική οργάνωση Grace & Mercy Foundation με $500 εκατ σε assets το 2018. Μια άλλη οργάνωση την οποία υποστηρίζει ο Χουάνγκ είναι το The King’s College, ένα χριστιανικό σχολείο στην καρδιά του Μανχάταν. 

Θέση στα… McDonald’s

Η ιστορία του Χουάνγκ ξεκινά στη Νότιο Κορέα, όπου και γεννήθηκε με το όνομα Σουνγκ Κουκ Χουάνγκ το 1964. Η δική του εξιστόρηση είναι η κλασσική ιστορία του μετανάστη που παλεύει να τα βγάλει πέρα και τελικά καταφέρνει να κυριαρχήσει στη Wall Street.

Ο Χουάνγκ μεγάλωσε σε μια πιστή χριστιανική οικογένεια (περίπου το ⅓ των νοτιοκορεατών είναι Χριστιανοί). Οταν ήταν νέος, η οικογένειά του μετακόμισε στο Λας Βέγκας και ο πατέρας του έπιασε δουλειά ως πάστορας σε εκκλησία. Ο Χουάνγκ ανέφερε στους φίλους του πως έμαθε αγγλικά εργαζόμενος νύχτες στα McDonald’s. Ο πατέρας του μετά από λίγο καιρό πέθανε και η οικογένεια μετακόμισε στο Λος Αντζελες. Ο Χουάνγκ σπούδασε οικονομικά στο University of California, Los Angeles ενώ έλαβε ΜΒΑ από το Carnegie Mellon University. 

H βιομηχανία των χρηματοοικονομικών του “έκλεισε το μάτι” και ο Χουάνγκ, απ’ ό,τι φάνηκε, ήταν μαέστρος. Ηταν σε μια απλή θέση πωλητή στη Hyundai Securities όταν τον προσέλαβε ο Τζούλιαν Ρόμπερτσον. Ο 33χρονος Χουάνγκ ξεκίνησε να δουλεύει πυρετωδώς στην ηγέτιδα της Wall, Tiger Management και σύντομα έγινε ένας από τους αγαπημένους ακολούθους του Ρόμπερτσον όταν του έδωσε συμβουλές για μια προσοδοφόρα επένδυση στην SK Telecom. 

Γεύμα στα Χάμπτονς

Οι συνεργάτες του Χουάνγκ στην Tiger αναφέρουν πως ήταν ένας προσηνής και αφοσιωμένος, μεθοδικός αναλυτής. Ακόμη και τώρα το γραφείο του Χουάνγκ είναι σχεδόν άδειο έτσι ώστε να μπορεί να προσηλώνεται σε αυτό που θέλει. Ο Ρόμπερτσον του είχε δώσει προσωνύμιο “Ο Μάικλ Τζόρνταν των ασιατικών επενδύσεων”. 

Ο 88χρονος Ρόμπερτσον θεωρεί τον Χουάνγκ φίλο, και μάλιστα τον είχε καλέσει και σε γεύμα στο πολυτελές του θέρετρο στα Χάμπτονς. 

Ο Χουάνγκ πόνταρε, αρχικά, και κέρδισε, με ετήσιες επιστροφές 40% το 2007 όταν διαχειριζόταν $8 δισ.

Παρόλα αυτά, προς το τέλος του 2008 πόνταρε εναντίον της VW και έχασε μετά από την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού μεριδίου της Porsche Automobil Holding. Η αξία της μετοχής της VW αυξήθηκε κατά 348% μέσα σε 48 ώρες. Πολλοί επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους από την πληγείσα Tiger η οποία υποτίθεται πως πόνταρε στην ασιατική αγορά.

Η μανία της μετοχής του GameStop

Ηταν ένα οδυνηρό αλλά ηχηρό μήνυμα για τον Χουάνγκ, σύμφωνα με κοντινούς του συνεργάτες. Στο μέλλον ο ίδιος αποζητούσε shorts και πόνταρε αντίθετα. Κάτι που ακριβώς έκαναν και οι ερασιτέχνες χρήστες του Reddit που πόνταραν φέτος στο GameStop (και άλλες μετοχές) ψηφιακά, πλήττοντας πολλούς hedge fund managers.

Πριν ο Χουάνγκ καταφέρει να κερδίσει πίσω τα χρήματα που είχε χάσει στη VW, όμως, οι ημέρες του ως hedge fund manager τελείωσαν άδοξα. Η Tiger Asia δήλωσε ένοχη το 2012 σε κατηγορίες απάτη, όταν το SEC ανέφερε πως η επιχείρηση χρησιμοποίησε εμπιστευτικές πληροφορίες για την αγοραπωλησία των μετοχών δύο κινεζικών τραπεζών. Ο Χουάνγκ και η εταιρεία κατέληξαν να πληρώνουν $60 εκατ σε πρόστιμα. Το SEC του απαγόρευσε την διαχείριση ξένων κεφαλαίων.

Εχοντας αποκλειστεί από τα hedge funds, ο Χουάνγκ ίδρυσε την Αrchegos, ένα οικογενειακό γραφείο, το οποίο μέχρι πρότινος είχε 50 εργαζόμενους. Αρχικά τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονταν δίπλα στα γραφεία των New York Times, σε κτίριο σχεδιασμένο από τον Ρένζο Πιάνο. Τώρα πια, έχουν μετακομίσει στο Columbus Circle, σε ένα κτίριο το οποίο φιλοξενεί -επίσης- και την οργάνωση Grace & Mercy Foundation.

Θεός και Μαμωνάς

Η πίστη του Χουάνγκ στο “Λόγο του Θεού” τον οδήγησε στην επανασύσταση της αυτοκρατορίας του, με τη βοήθεια των δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τραπεζικά δάνεια για την αύξηση των στοιχημάτων του. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια κατάρρευση των τραπουλόχαρτων. Το χαρτοφυλάκιο του Χουάνγκ ρευστοποιήθηκε. Μερικές από τις τράπεζες μπορεί να έχουν συνδυασμένες απώλειες μέχρι και $10 δισ, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. 

Tην ίδια στιγμή που η Wall Street του “κουνάει το δάχτυλο”, όμως, οι λοιποί Χριστιανοί συνεργάτες του τον ακολουθούν όπως το ποίμνιο.

Ο Νταγκ Μπέρντσαλ, του Lausanne Movement, ενός παγκόσμιου γκρουπ το οποίο συγκεντρώνει και προωθεί ευαγγελικούς ηγέτες, ανέφερε πως ο Χουάνγκ αρέσκεται στο να πιέζει για το κάτι παραπάνω. Οταν συναντήθηκε μαζί του για την ανόρθωση ενός κτιρίου 30 ορόφων στη Νέα Υόρκη για το American Bible Society, ο Χουάνγκ αναφώνησε «γιατί μόνο 30; Ας το κάνουμε 66 ορόφους. Υπάρχουν 66 βιβλία στη Βίβλο».

Στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το που τελειώνει ο ευαγγελιστής και φιλάνθρωπος Χουάνγκ και πού ξεκινά ο οικονομικός κερδοσκόπος. Αυτοί που τον γνωρίζουν, αναφέρουν πως οι δύο αυτές πλευρές είναι ένα και το αυτό. Παρά τα παραστρατήματά του, παρά τις απώλειές του, ο Χουάνγκ φαίνεται να μιλάει συχνά για τη γεφύρωση του Θεού και του Μαμωνά. 

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin

Επιτόκια: «Κινητικότητα» στις κεντρικές τράπεζες- Τα «σήματα» Fed και ΕΚΤ

admin

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

admin