Image default
Επιχειρήσεις

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Προσοχή στο κενό

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Προσοχή στο κενό

Με ήπιο αλλά σταθερά ανοδικό βηματισμό η Αγορά συνέχισε την πορεία της προς τις 900 μονάδες την εβδομάδα που πέρασε. Παρά την πίεση από την προσφορά που παρουσιάζεται στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η Αγορά έχει φθάσει οριακά στην αποτίμηση των 60 δις ευρώ ανακτώντας περί τα 25 δις ευρώ από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου του 2020.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Ένα βασικό ζητούμενο που είναι ξεκάθαρο πια, είναι η αποσύνδεση των μετοχών με την συνολική τάση της αγοράς. Η εικόνα αποδίδει δικαιοσύνη σε όσες εταιρίες έχουν «κάτι να πουν» είτε μέσα από τα αποτελέσματα τους, είτε μέσα από επιχειρηματικές συμφωνίες, είτε μέσα από την επικαιροποίηση των προοπτικών της τρέχουσας χρήσης. Ακόμα και μέσα στον ίδιο κλάδο οι εταιρίες εμφανίζουν διαφοροποιήσεις υποδηλώνοντας επιλεκτικές διαθέσεις τοποθετήσεων ανάλογα με την ποιότητα του ισολογισμού ή την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της εταιρίας. Το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων 10 εβδομάδων είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αγοράς, η αποτίμηση των νέων και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών με αρκετή δόση θεμελιωδών παραμέτρων.

Από την άνοδο που έχει καταγραφεί έχουν απεγκλωβιστεί παθητικά κεφάλαια από τα περυσινά αντίστοιχα επίπεδα διαπραγμάτευσης που αφορούν σχεδόν τις μισές μετοχές του ΧΑ, ορισμένες εξ αυτών καταγράφουν και ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις με τριψήφιο ποσοστό. Καθημερινά η λίστα των εταιριών που περνούν σε θετικό έδαφος κερδίζει νέα μέλη με αποτέλεσμα να δίνει δυνατότητες επιλογών σε επενδυτές είτε να αποεπενδύσουν χωρίς απώλειες είτε να εξετάσουν υστερήσαντες της σχετικής λίστας που πληρούν τις προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Επιπλέον η άνοδος των τιμών αναμένεται να διευκολύνει και το βαρύ πρόγραμμα των αυξήσεων κεφαλαίων χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτεροι κραδασμοί από πιθανές εκροές. Αν η αγορά περάσει το σκόπελο των αυξήσεων χωρίς να χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα οι πιθανότητες να δούμε στο Γενικό Δείκτη τέσσερα ψηφία μέσα στην χρονιά θα μπουν για τα καλά στο τραπέζι.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε μετά από μια σχετικά ήπια και σύντομη διόρθωση σε νέα υψηλά 13 μηνών και διατηρώντας το ρυθμό ήπιων διακυμάνσεων και διαφύλαξης του θετικού προσήμου στο τέλος της ημέρας σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Οι ενδείξεις αυτές υποδηλώνουν έλεγχο της Αγοράς από τους αγοραστές και μάλιστα σε μια εβδομάδα που η τάση στο εξωτερικό δεν ήταν και απόλυτα σαφής ως προς την ανοδική της κατεύθυνση. Όλες οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες ενώ παρατηρούνται εκ νέου υπερτιμήσεις στους ταλαντωτές καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει 9 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 10. Το καθοδικό χάσμα που είχε επισημανθεί ως η βασική βραχυχρόνια αντίσταση (892 – 885) βρίσκεται σε φάση ανακατάληψης με την Αγορά να δείχνει εξαιρετική υπομονή στην απορρόφηση των κερδισμένων θέσεων και την εναλλαγή των πρωταγωνιστών. Μια μικρή διορθωτική κίνηση μικρού εύρους πριν την διάσπαση των 900 μονάδων θα την θεωρούσαμε φυσιολογική και εντός προγράμματος.

Την σκυτάλη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων παίρνει την Δευτέρα η Αεροπορία Αιγαίου η οποία έχει προγραμματισμένη την ίδια ημέρα την τακτική τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ενώ το πρωί της ίδια ημέρας ανακοινώνουν αποτελέσματα τα Πλαστικά Θράκης. Την Τετάρτη ακολουθούν τα αποτελέσματα των Lamda Levelopment και Mermeren Combinat ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη αποτελεσμάτων του ΑΔΜΗΕ. Επισημαίνεται ακόμα ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος που περιλαμβάνει και μετοχές της Cenergy. Την Πέμπτη 15/4 έχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις στην Ένωση Θεσμικών επενδυτών ο ΟΛΠ και η Jumbo. Η εβδομάδα σε επίπεδο αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα με τα αποτελέσματα της AS Company. Τέλος, την Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Απρίλιο.

 • Μάνος Χατζηδάκης
 • BETA ΑΧΕΠΕΥ
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Γενικός Δείκτης
 • μετοχές

  Σχετικα αρθρα

  INTRALOT: Εντείνει τις προσπάθειες για συμφωνία με τους ομολογιούχους

  admin

  ΙΑΣΩ: Στο 90,08% το ποσοστό της OCM και των συντονισμένων μετόχων

  admin

  Ιασώ: «Ανέβηκε» στο 90,08% το ποσοστό της OCM

  admin

  INTRALOT: Κλειστά χαρτιά για τις συζητήσεις με τους ομολογιούχους

  admin

  Εστίαση: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις – Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης

  admin

  ΕΣΕΕ: Ζητά Πρόγραμμα επιδότησης του Λιανεμπορίου

  admin

  ΑΚΤΩΡ: Υπεγράφη η σύμβαση που θα φέρει το φυσικό αέριο σε Ξάνθη και Δράμα

  admin

  Attica Bank: Έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων-H μετοχή επανήλθε σε διαπραγμάτευση

  admin

  ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επιβάλλει κανόνες συμμόρφωσης η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμου

  admin

  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια επενδυτικού σκοπού από 25.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ

  admin

  «Γρηγόρης»: Γιορτάζει τα 50 με εντυπωσιακή αναβάθμιση των καταστημάτων του

  admin

  ΕΒΕΠ: Ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής διάστασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

  admin