Image default
Πολιτική

Παναγιωτόπουλος και Καραμανλής αναδεικνύουν την ιστορία των Οχυρών της «γραμμής Μεταξά»

Το θέμα αξιοποίησης και ανάδειξης των οχυρώσεων της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συζήτησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, θέτοντας τις βάσεις για θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Οι δύο υπουργοί, παρουσία και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ Στγου Κωνσταντίνου Φλώρου και Αντγου Χαράλαμπου Λαλούση αντίστοιχα, βρέθηκαν την Κυριακή στ΄ οχυρό του Ρούπελ στις Σέρρες, για τον εορτασμό της 80ης επετείου της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941).

karamanlis_-_panagiotopoulos1

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Σερρών, για διάσωση και ανάδειξη των εγκαταλειμμένων οχυρώσεων, όπως τέθηκε τόσο από τον κ.Καραμανλή όσο και από τον τοπικό αντιπεριφερειάρχη κ.Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Κατά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα το 1941, τα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία και τα περισσότερα παραδόθηκαν στον εχθρό, αφού είχε καταληφθεί η Θεσσαλονίκη και υπογραφεί συνθηκολόγηση. Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα περισσότερα συγκροτήματα ήταν ενταγμένα στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας και μετά τις γεωπολιτικές αλλαγές στη Ν.Α. Ευρώπη παροπλίστηκαν μ’ αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν και να λεηλατηθούν στη συνέχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, οι Σερραίοι που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης το 1941, πολεμώντας τους εισβολείς στο Μπέλλες και στο Άγκιστρο, αγγίζουν τους 70.

karamanlis_-_panagiotopoulos

Η διάσωση και η ανάδειξη των οχυρώσεων και των πεδίων μαχών στο βόρειο τμήμα των Σερρών, ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό, θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και στην ανάπτυξη του λεγόμενου ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα η Στρατιωτική Υπηρεσία, λειτουργεί στις Σέρρες μόνο τα οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη ως επισκέψιμα μνημεία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής, επεσήμανε πως οι Σερραίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα των οχυρών και της ιστορίας τους. «Χρέος μας είναι, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ηρώων και να αναδείξουμε την ιστορική αυτή περιοχή. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε αυτούς που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας μας με την αυτοθυσία τους», δήλωσε ο κ.Καραμανλής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα υπάρξει ένας οργανωμένος σχεδιασμός, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη των εγκαταλειμμένων οχυρώσεων του Β΄ Π.Π., συμβάλλοντας έτσι τόσο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όσο και στην ανάπτυξη ενός νέου είδους θεματικού τουρισμού με φανατικό κοινό.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε το πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φιλίππου, γραμμένο στον καθαρεύουσα

Την Τετάρτη ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Πότε αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Σχετικα αρθρα

Θεόδωρος Κατσανέβας: Από το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ, στην οικογένεια Παπανδρέου, τον Σημίτη και τη μάχη για δραχμή

admin

Πρόκληση στην Αγία Σοφία: «Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ»

admin

Τασούλας: Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής για τον θάνατο του Θεόδωρου Κατσανέβα

admin

Μαρινάκης-ΚΕ ΟΝΝΕΔ: «Κάθε εικόνα νέου ανθρώπου που εμβολιάζεται νίκη απέναντι στην πανδημία»

admin

Κίνημα Αλλαγής: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Θεόδωρο Κατσανέβα

admin

Θεόδωρος Κατσανέβας: Πώς νικήθηκε από τον κορωνοϊό μέσα σε 18 μέρες

admin

Μητσοτάκης: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης

admin

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κατσανέβας

admin

Μητσοτάκης: Υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων για τις πατέντες των εμβολίων

admin

Χαρδαλιάς: Την Δευτέρα θα εισηγηθώ την αναστολή του πρωταθλήματος της Super League 2

admin

Μητσοτάκης: Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη Ιουνίου

admin

Αναστασιάδης: Κάθετα ενάντια στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι

admin