Image default
Πολιτική

Τσιάρας: Στη συνεπιμέλεια θα υπάρχουν «στεγανά» για θέματα οικογενειακής βίας

Για το νομοσχέδιο σχετικά με το νέο οικογενειακό δίκιο μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στην εκπομπή «SOCIALNET» με τον Φώτη Καρύδα. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις πέντε καινοτομίες του σχεδίου νόμου που αναμένεται να δημιουργήσουν μία νέα πραγματικότητα, οποία θα βοηθήσει για να αρθούν οι αντιδικίες μεταξύ των γονέων ενώ ήταν κάθετος ότι θα υπάρχουν «στεγανά για θέματα οικογενειακής βίας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νομοσχέδιο κατά τη δημόσια διαβούλευση ξεπέρασε τα 15.000 σχόλια.  

¨Στόχος του νομοσχεδίου είναι τα πραγματικά συμφέροντα του παιδιού. Να σταματήσουν οι πρακτικές που εργαλοιοποιούσαν ένα παιδί σε μία διαμάχη γονέων. Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι από το 1983. Από τότε έχει αλλάξει ο ρόλος και του πατέρα και της μητέρας. Θέλουμε το παιδί να έχει ποιοτικό χρόνο και με τους δύο γονείς», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας. 

Το νέο σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε άξονες. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς. Εντάσσεται η διαμεσολάβηση, ώστε να μπορεί να βρεθεί μία εξωδικαστική επίλυση διαφωνιών προκειμένου να μη φτάσουν οι δύο γονείς στο δικαστήριο. Κάθε γονέας θα διασφαλίζει το ένα τρίτο επικοινωνίας από το χρόνο του παιδιού.  Η θέσπιση αντικειμενικών  κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως, π.χ., είναι η μη καταβολή της  διατροφής θα βοηθάνε τον δικαστή για να κρίνει ενώ θα δημιουργηθούν και ειδικά προγράμματα στην  Εθνική  Σχολή  Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά  τις οικογενειακές διαφορές ώστε κάθε υπόθεση να εξετάζεται με τη δική της ιδιαιτερότητα. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παιδοκεντρικό», και ήταν κάθετος σε ότι αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: «Δεν θα αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοικτό σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους που λειτουργούν μέσα από την οικογενειακή βία να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Θέλουμε να κλείσουμε με «στεγανά» περιπτώσεις οικογενειακής βίας».  

- -

Σχετικα αρθρα

Mε τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

admin

Βλάσης: Σκοπός της θέσπισης της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς η αναγνώριση του ιστορικού ρόλου- συνεισφοράς της ομογένειας στη χώρα μας

admin

Σκέρτσος: Επίσημα τέλος σε SMS-Τί αλλάζει σε μετακινήσεις από 14/5 -Στις 00.30 η απαγόρευση κυκλοφορίας

admin

Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη επιμένουν στις διαφωνίες για την συνεπιμέλεια

admin

Παυλόπουλος: Τα δικαιώματα του ανθρώπου στην εποχή της πανδημίας

admin

Παναγιωτόπουλος: Έτσι θα καταστεί παραγωγική και ανταγωνιστική η εγχώρια αμυντική βιομηχανία (βίντεο)

admin

Έντονος διάλογος Μηταράκη – Μάγιερ στο Φόρουμ των Δελφών για τις μεταναστευτικές ροές

admin

ΚΙΝΑΛ: Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν εισπράξει ακόμα τα ενοίκια Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021

admin

ΕΕ: Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένες δράσεις από την Τουρκία

admin

Κικίλιας: Άρση αναστολής αδειών για υγεινομικούς – Η πορεία των εμβολιασμών στα νησιά

admin

Καραμανλής: Ξεκινά η υλοποίηση έργων υποδομής άνω των 13 δισ. ευρώ

admin

Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

admin