Image default
Επιχειρήσεις

Οροφή για το ελληνικό Χρηματιστήριο οι 900 μονάδες…

Οροφή για το ελληνικό Χρηματιστήριο οι 900 μονάδες...

Η υγειονομική κρίση συνεχίζει να παρεμποδίζει τη μετάπτωση στην κανονικότητα καθώς τα περιοριστικά μέτρα απομακρύνονται με αργό ρυθμό, ενώ την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από αυτά κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Με τα μέτρα στήριξης υπέρ των πληττομένων, επιχειρήσεων και εργαζομένων να συνεχίζουν να εφαρμόζονται προκαλώντας εύλογο σκεπτικισμό για τους μελλοντικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν για τον περιορισμό των τεράστιων δημοσιονομικών ανοιγμάτων.

Ωστόσο, το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου που συγχρονίζεται πλέον με τις διεθνείς αγορές δεν διαταράσσεται,  έχοντας καταγράψει μια μικρή νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων τις τελευταίες ημέρες. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο με επικεφαλής την Alpha Bank αλλά και εναλλασσόμενους δεικτοβαρείς τίτλους, απορροφά τους κραδασμούς από την συνεχή υποχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει της υλοποίησης του τραυματικού για τους υφιστάμενους μετόχους reverse split και της αύξησης με καθολική σχεδόν παραίτηση των παλιών μετόχων, όπως αποφάσισε η Γ.Σ. Παράλληλα, η Ε.Ε. εγκρίνει και πρόσθετες εγγυήσεις του προγράμματος Ηρακλής γνωμοδοτώντας ότι ο μηχανισμός δεν συνιστά κρατική εγγύηση. Έτσι,  διαμορφώνονται για τις τράπεζες οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους. Με την Goldman Sachs να ανακαλύπτει τώρα ότι οι ελληνικοί τίτλοι, των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και προεξάρχοντος του ΟΤΕ, συνιστούν επενδυτικές ευκαιρίες!

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στις παρυφές των 900 μονάδων, καθώς έγινε φανερό ότι τα συναλλακτικά δεδομένα δεν είναι επαρκή για την υπέρβασή τους. Με την αναγγελία του προγράμματος έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης να εξαντλεί την επικοινωνιακή δυναμική του, έστω και αν ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιμένει ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις. Παράλληλα, η κινητικότητα στην Α. Μεσόγειο συνεχίζεται αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα την Τετάρτη 14/4. Ενόψει των παραπάνω, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. στο βαθμό που συντηρείται η γεωπολιτική αβεβαιότητα  και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης. Στο ενδεχόμενο αυτό, η τεχνική ανάλυση επισημαίνει ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι την περιοχή των 860-850 μονάδων.

Στο διεθνές περιβάλλον, η χρηματιστηριακή ευρωστία συνεχίζεται με το δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει επίδοση +6% το 2021, με τις ΗΠΑ (+6,4%) να καταγράφουν εμφανώς υψηλότερες επιδόσεις έναντι της Ε.Ε. (+4,4%). Είναι το αποτέλεσμα της διαφορετικού τύπου διακυβέρνησης της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα που δεν επιτρέπει την από μέρους της ταχεία δρομολόγηση των δημοσιονομικών κυρίως δράσεων. Την ίδια ώρα, η Τζάνετ Γέλεν προωθεί την ιδέα της εφαρμογής του ελάχιστου εταιρικού φόρου για να αντιμετωπιστούν τα ιλιγγιώδη δημοσιονομικά ανοίγματα, που έχει ίσως περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να τύχει και εφαρμογής !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Δημήτρης Τζάνας
 • Γενικός Δείκτης
 • μετοχές

  Σχετικα αρθρα

  Εστίαση: Κυρώσεις και πρόστιμα 151.400 ευρώ σε επιχειρήσεις

  admin

  30+16 εταιρείες με ρεκόρ επιδόσεων μέσα στην πανδημία

  admin

  ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φέρνει τρένο υδρογόνου – Έφτασε το δεύτερο «Λευκό Βέλος»

  admin

  Αegean: Το restart του ελληνικού τουρισμού φέρνει επιπλέον πτήσεις για Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο

  admin

  ΟΣΕ: Έργα προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ

  admin

  Folli Follie: Έχασε τη μάχη για τις μετοχές της Dufry

  admin

  Όμιλος IDEAL: Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του-Εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

  admin

  Νέες αγορές στην ευθύνη της Imperial Tobacco Hellas – Eνίσχυση του περιφερειακού ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη

  admin

  Αυγουστίδης (Skroutz): Το e-commerce θα ανεβαίνει και μετά την πανδημία

  admin

  Ford: Επιταχύνει την έρευνα και εξέλιξη στις μπαταρίες με επένδυση ύψους $185 εκατ.

  admin

  Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

  admin

  ΓΕΚΕ Α.Ε.: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

  admin