Image default
Οικονομία

Μειωμένα ενοίκια: Η ΑΑΔΕ κλείνει εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μέχρι το Πάσχα η ΑΑΔΕ επιχειρεί να κλείσει ότι εκκρεμότητες έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί:

  • Έως τις 20 Απριλίου σχεδιάζεται η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια ή ήταν μειωμένα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
  • Πριν το Πάσχα να πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο (υπό επεξεργασία είναι 90.000 δηλώσεις για το μήνα Νοέμβριο και 65.000 δηλώσεις για το Δεκέμβριο), όπως επίσης και
  • οι συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές για περίπου 15.000 δηλώσεις που εκκρεμούν, για τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνεται ότι είναι ενεργές στο σύστημα δήλωσης πληροφοριακών συστημάτων στοιχείων μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Η σύμβαση του ενοικιαστή-εργαζόμενου να είναι σε αναστολή τον Μάρτιο.
  • Η επιχείρηση – ενοικιαστής να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Να έχει υποβληθεί δήλωση COVID για τις μισθώσεις αυτές το Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η αποζημίωση για τους φορολογούμενους που εμφανίζονται να είναι συνιδιοκτήτες ενός μισθωμένου ακινήτου για το οποίο το ενοίκιο έχει μειωθεί υποχρεωτικά και όλοι έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID.  Στην περίπτωση αυτή οι συνιδιοκτήτες για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί από την ΑΑΔΕ η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, θα πληρωθούν για το 50% των ενοικίων που έχασαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που κατέχουν στο ακίνητο. Όσον αφορά τα μειωμένα ενοίκια για το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020  θα γίνουν συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές.

Πριν το Πάσχα σχεδιάζεται να εξοφληθούν και όσοι δεν εισέπραξαν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου. Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι

  • έχουν νοικιάσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021 όμως δεν έχουν λάβει την αποζημίωση που δικαιούνται λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων Covid που είχαν υποβάλει
  • έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κατέβαλλαν το 40% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να λάβουν από το Κράτος αποζημίωση που αντιστοιχεί στο 20% των ενοικίων, όμως και εδώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων Covid που είχαν υποβάλει.

Πριν από λίγες ημέρες, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά, μεταξύ άλλων, να ανακοινωθεί πότε, μετά το Πάσχα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για αναδρομικές διορθώσεις μισθωτηρίων και για αρχικές δηλώσεις COVID για το διάστημα Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, να υπάρξει αναβολή στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση ή αγωγή όπως και να ανασταλεί η εφαρμογή τεκμηρίων σε βάρος των πληττόμενων χωρίς ΚΑΔ ιδιοκτητών ακινήτων.

-

-

Σχετικα αρθρα

Κυβερνητικές διευκρινίσεις για το νέο εργασιακό τοπίο

admin

Γέφυρα 2: «Τέλος χρόνου» στις 9 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων

admin

Γερμανία: Δικαστικό χαστούκι στις τράπεζες για μονομερείς αποφάσεις σε βάρος των καταθετών

admin

«Οδηγίες χρήσης» ηλεκτρονικών βιβλίων

admin

Με το βλέμμα στην αύξηση ορίων ηλικίας, «συνωστισμός» για συνταξιοδότηση

admin

Αναστολές εργασίας για τον Μάιο: Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και οι νέες λίστες ΚΑΔ

admin

«Συστηθείτε»: Πρόσβαση των τραπεζών και επικαιροποίηση των στοιχείων μας ηλεκτρονικά

admin

Real Estate: Κάθετη πτώση στις ξένες επενδύσεις – Υψηλό το κόστος των κατοικιών για τα νοικοκυριά

admin

Ένταση στη νήσο Τζέρσεϋ – Βρετανικά πολεμικά πλοία σε περιπολία ενώ εκτοξεύονται απειλές πολέμου

admin

Τράπεζα της Αγγλίας: Προς τα πάνω η πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη

admin

Γ. Πατούλης: Προτεραιότητά μας να καταστήσουμε την Αττική δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό παγκοσμίως

admin

Έως 31/12 η καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων για πληγέντες από τον σεισμό-πλημμύρα στη Σάμο

admin