Image default
Πολιτική

Πρόεδρος της Βουλής προς ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστολική ψήφος είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η σύγκρουση του προεδρείου της Βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες, λόγω πανδημίας, έχει διευρυνθεί η δυνατότητα έκφρασης γνώμης δια επιστολικής ψήφου αντί αυτοπρόσωπης παρουσίας των βουλευτών προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής ενώ κορυφώνοντας την διαμαρτυρία του αποφάσισε να  απέχει από όλες τις ψηφοφορίες.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξήγησε πως «Ο ρόλος μου εδώ και 13 μήνες είναι προστατευτικός για όλους και όλες και όχι ρόλος αντιδικίας και αντιπαράθεσης. Και μάλιστα απροσδόκητα προστατευτικός γιατί τους τελευταίους 13 μήνες όπως όλη η χώρα έτσι και η Βουλή έχει περιέλθει υπό την καταθλιπτική σκιά της πανδημίας. Όμως, δεν αποδειχθήκαμε απροσάρμοστοι».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τον Απρίλιο του 2020 και υπο την πανδημική έξαρση η Διάσκεψη της Βουλής έλαβε την απόφαση περιορισμού της φυσικής παρουσίας των βουλευτών και της δυνατότητας να μετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίας εξ αποστάσεως με επιστολική ψήφο. Σημείωσε δε ότι η φυσική παρουσία Βουλευτών συνεπάγεται ταυτόχρονη παρουσία συνεργατών, αστυνομικών κ.α. Η απόφαση στηριζόταν σε γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου το οποίο έκρινε ότι η επέκταση της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής που προβλέπει στο άρ. 14 την λήψη έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας.

Υπο αυτό το πλαίσιο διευρυμένης λειτουργίας της επιστολικής ψήφου πραγματοποιήθηκαν στην Ολομέλεια 21 ψηφοφορίες με την συμμετοχή όλων των κομμάτων και για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, νομοσχέδια και προανακριτική.

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν την περίπτωση της τεχνολογικής λύσης ώστε κατά την διάρκεια των ονομαστικών ψηφοφοριών να εμφανίζονται στις οθόνες και να δηλώνουν την ψήφο τους. Ωστόσο όπως είπε, κατά την διαδικασία προσομοίωσης με την συμμετοχή 70 υπαλλήλων του κοινοβουλίου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω χαμηλής ποιότητας δικτύου που έχουν αρκετές περιοχές. Μάλιστα ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και με προσωπικό παράδειγμα: «για την συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία απαιτείται ταχύτητα όχι κάτω από 50 Mbps. Στο σπίτι μου στην Κηφισιά έχουμε 30Mbps και μιλάμε για προάστιο της Αθήνας, όχι το Μέτσοβο».

«Ένας βουλευτής στους 300 να μην μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος τότε θα πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας» εξήγησε ο Πρόεδρος για να υπογραμμίσει «Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η επιλογή της επιστολικής ψηφοφορίας μπορεί να μην είναι τεχνολογικά προηγμένη  αλλά δεν νοθεύει την ψηφοφορία. Την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.  Μπορώ να παραδεχθώ ότι η μέθοδος δεν είναι σύγχρονη αλλά δεν νοθεύει την διαδικασία σύμφωνα και με το επιστημονικό συμβούλιο. Και δεν παραβιάζουμε τον Κανονισμό. Η διαδικασία είναι προστατευτική και για την υγεία και για την έκφραση γνώμης.  Θα το ξεπεράσουμε το πρόβλημα Είμαι σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία Βουλής. Έχω την δική σας πίεση αλλά προς Θεού -δεν θέλω να υπαγορεύσω συμπεριφορές- η επιστολική ψήφος δεν συνιστά νόθευση».

Νωρίτερα,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε ότι η διευρυμένη χρήση της επιστολικής νοθεύει τις ψηφοφορίες υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις επι των νομοσχεδίων δεν λαμβάνονται από τους βουλευτές αλλά από τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών ομάδων που συγκεντρώνουν τις επιστολικές ψήφους. «Να εφαρμοστεί ο Κανονισμός ή οι νέες τεχνολογίες όπως γίνεται και σε ευρωκοινοβούλιο. Να σταματήσει η διαδικασία νόθευσης. Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση και δεν θα συμμετάσχουμε ξανά σε ψηφοφορίες υπο αυτό το καθεστώς. Θα περιμένουμε η πλειοψηφία να αναλάβει την υποχρέωση της και να σταματήσει η απαράδεκτη μεθόδευση» είπε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι αριθμοί τρομάζουν: 680 νέες εισαγωγές, 802 διασωληνωμένοι – Η πορεία της επιδημίας και οι εκτιμήσεις για κορύφωση

Πάνω από 40 οι καταγγελίες για βασανισμούς στον χώρο της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Σημείο τριβής οι υπερωρίες – Αντιδρούν τα συνδικάτα

Σχετικα αρθρα

Παναγιωτόπουλος σε αμερικανικό think tank: Οι νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας απειλούν και τη συνοχή του ΝΑΤΟ

admin

Μητσοτάκης: Αυξάνονται τα πειραματικά σχολεία από 62 σε 112

admin

Μητσοτάκης: Βασική προεκλογική μας δέσμευση η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων

admin

Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες: Σύντομα η αξιολόγηση των προτάσεων

admin

Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ στον Κουρτς

admin

Δράση της Frontex και εκτός χωρικών υδάτων ΕΕ πρότεινε ο Μηταράκης

admin

Φόρουμ των Δελφών – Καραμανλής: Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμα εργαλεία στην κατασκευή έργων υποδομής

admin

Γεωργιάδης: Λανθασμένη η στάση της ΝΔ για τη φαρμακευτική κάνναβη το 2018

admin

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη, μια συναρπαστική διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών

admin

Βουλή: Aντιπαράθεση για το νομοσχέδιο που εισάγει την συνεπιμέλεια τέκνων

admin

Εργασιακά: Αύριο στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που φέρνει την 4ήμερη εργασία

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Σακελλαροπούλου με Αυστριακό ομόλογό της- Στο επίκεντρο η πανδημία

admin