Image default
Επιχειρήσεις

Το ΔΕΕ «έκοψε τα φτερά» της Ryanair: Νόμιμες οι κρατικές ενισχύσεις σε αεροπορικές εταιρείες

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τις προσφυγές της αεροπορικής εταιρείας Ryanair εναντίον των κρατικών ενισχύσεων που προσέφεραν η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να στηρίξουν τους αερομεταφορείς τους, κρίνοντας ότι αυτά τα μέτρα είναι συμβατά με το Δίκαιο της Ένωσης για ζημίες που προκλήθηκαν από τον περιορισμό μετακινήσεων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Τον Απρίλιο του 2020, η Δανία και η Σουηδία κοινοποίησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο χωριστά μέτρα ενίσχυσης υπέρ της εταιρίας SAS AB, καθένα από τα οποία συνίστατο σε εγγύηση επί πίστωσης με ανανεώσιμο πιστωτικό όριο ανώτατου ποσού 1,5 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (SEK).

Σκοπός των εν λόγω μέτρων ήταν να αποκατασταθεί εν μέρει η ζημία που υπέστη η SAS από την ακύρωση ή τον εκ νέου προγραμματισμό των πτήσεών της κατόπιν της επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Με αποφάσεις της 15ης Απριλίου 2020 και της 24ης Απριλίου 2020, η Επιτροπή χαρακτήρισε τα κοινοποιηθέντα μέτρα ως κρατικές ενισχύσεις συμβατές με την εσωτερική αγορά δυνάμει του άρθρου 107, παράγραφος 2, στοιχείο β΄, ΣΛΕΕ. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, οι ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα είναι συμβατές με την εσωτερική αγορά.

Η αεροπορική εταιρία Ryanair άσκησε προσφυγές με αίτημα την ακύρωση των εν λόγω αποφάσεων, τις οποίες όμως απορρίπτει το δέκατο πενταμελές τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου επικυρώνει για πρώτη φορά τη νομιμότητα ατομικών μέτρων ενίσχυσης που ελήφθησαν για την άρση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έλαβε υπόψη του ότι ότι η SAS κατέχει μερίδιο αγοράς σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του πλησιέστερου ανταγωνιστή της στα δύο αυτά κράτη μέλη, οι ενισχύσεις δεν συνιστούν παράνομη δυσμενή διάκριση

Παράλληλα, στις 13 Μαΐου 2020, η Φινλανδία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρο ενίσχυσης υπό τη μορφή εγγύησης του Δημοσίου υπέρ της φινλανδικής αεροπορικής εταιρείας Finnair Plc, σκοπός του οποίου ήταν να βοηθήσει την τελευταία να λάβει από συνταξιοδοτικό ταμείο δάνειο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης. Η εγγύηση, η οποία θα κάλυπτε το 90 % του εν λόγω δανείου, είχε μέγιστη διάρκεια τριών ετών και μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Finnair έναντι του συνταξιοδοτικού ταμείου.

Η Ryanair άσκησε προσφυγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής, την οποία ωστόσο απέρριψε το δέκατο πενταμελές τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συμπέρασμα του Γενικού Δικαστηρίου βασίζεται στο ότι η Finnair:

– είναι ο κύριος αερομεταφορέας στη Φινλανδία, το δε 2019 διακίνησε περίπου 15 εκατομμύρια επιβάτες, ήτοι το 67% των συνολικών επιβατών που ταξίδεψαν προς, από και εντός της Φινλανδίας·

– είναι ο κύριος φορέας αεροπορικών μεταφορών φορτίου στη Φινλανδία, καλύπτει τις ανάγκες πολλών επιχειρήσεων εγκατεστημένων επί φινλανδικού εδάφους, τόσο για την εξαγωγή όσο και για την εισαγωγή προϊόντων, και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο στην Ασία·
– απασχολεί 6800 εργαζομένους, οι δε αγορές της από τους προμηθευτές, ως επί το πλείστον Φινλανδούς, ανέρχονταν το 2019 σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ

– πραγματοποιεί σημαντικό ερευνητικό έργο στη Φινλανδία και αποτελεί τη δέκατη έκτη σημαντικότερη εταιρία στη Φινλανδία με κριτήριο τη συμβολή της στο ΑΕΠ της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Γυναίκες και νέοι τα «θύματα» της ανεργίας το 2020 – Μείωση ωρών εργασίας και μισθών έφερε η πανδημία

Υπόθεση Folli-Follie: Η Βουλή ενέκρινε την άρση βουλευτικής ασυλίας του Σταύρου Αραχωβίτη

Πετρέλαιο: Μετά τη «βουτιά», η σταθερότητα – Τι αναφέρει η έκθεση του IEA

Σχετικα αρθρα

Όμιλος Σαράντη: Δυναμικό ξεκίνημα έτους με αύξηση 53% στα EBIT το α΄ τρίμηνο

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Αύξηση της τιμής – στόχου από Wood και Euroxx

admin

Ελλάκτωρ: Στις παρατάσεις παίζεται η εξάσκηση του call option του Λεωνίδα Μπόμπολα

admin

FT για Dialectica: Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups επιχειρήσεις στον κόσμο

admin

Mε 15 εκατ. ευρώ συμμετέχουν στο Συνεγγυητικό οι 5 πρώτες αχεπευ

admin

Τι αποφασίζει απόψε ο MSCI για τον ελληνικό δείκτη MSCI Greece

admin

Νέο κύμα επενδύσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες φέρνει η επέκταση του «επενδυτικού claw-back»

admin

INTRALOT: Εντείνει τις προσπάθειες για συμφωνία με τους ομολογιούχους

admin

ΙΑΣΩ: Στο 90,08% το ποσοστό της OCM και των συντονισμένων μετόχων

admin

Ιασώ: «Ανέβηκε» στο 90,08% το ποσοστό της OCM

admin

INTRALOT: Κλειστά χαρτιά για τις συζητήσεις με τους ομολογιούχους

admin

Εστίαση: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις – Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης

admin