Image default
Ευρώπη

H Ευρώπη συζητά για την ένταξη της πολιτιστικής βιομηχανίας στο σύμφωνο για τις δεξιότητες

Οι Επίτροποι Γκαμπριέλ, Σμιτ και Μπρετόν διοργάνωσαν στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το σύμφωνο για τις δεξιότητες, με συμμετοχή εκπροσώπων από τους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας. Η εν λόγω στρογγυλή τράπεζα εντάσσεται σε μια σειρά ανταλλαγών απόψεων που έχει στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κλάδου στο σύμφωνο για τις δεξιότητες.

Το σύμφωνο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων που εγκρίθηκε από την Επιτροπή την 1η Ιουλίου 2020 και εγκαινίαστηκε στις 10 Νοεμβρίου. Στόχος του είναι να κινητοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη —κλαδικούς, κοινωνικούς, περιφερειακούς και εκπαιδευτικούς εταίρους— ώστε να βοηθήσει τους εργαζομένους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη, κοινωνική και ανθεκτική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Οι εταιρικές σχέσεις που θεσπίζονται στο πλαίσιο του συμφώνου θα λάβουν από την Επιτροπή στήριξη υπό μορφή μιας πλατφόρμας εταιρικής σχέσης ή συμβουλών σχετικά με τις επιλογές χρηματοδότησης από την ΕΕ. Οι κλάδοι της δημιουργίας και του πολιτισμού έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό βιομηχανικό οικοσύστημα που θα μπορούσε να σχηματίσει μια μεγάλης κλίμακας εταιρική σχέση δεξιοτήτων στο πλαίσιο του συμφώνου, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στους εν λόγω κλάδους, ο αντίκτυπος του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συνέπειες σε άλλα οικοσυστήματα όπως ο τουρισμός, καθώς και η ισχυρή δέσμευση των παραγόντων του κλάδου και η πρόοδός τους στο πλαίσιο της συμμαχίας για την ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η βελτίωση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και η ανάπτυξη νέων αποτελούν σημαντικούς μοχλούς της οικονομικής ανάκαμψης και της μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του κλάδου.

Η συνάντηση κατέδειξε την ισχυρή θέληση όλων μερών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στους κλάδους της δημιουργίας και του πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων, προώθησης της δημιουργικότητας και επένδυσης στις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης.

Σχετικα αρθρα

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της ΝΔ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα

admin

Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να αξιοποιηθεί η ανάγκη της Τουρκίας για εξασφάλιση ομαλών σχέσεων με την ΕΕ

admin

Κομισιόν: Nέο συμβόλαιο με Pfizer- Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου έως το 2023

admin

Μισέλ-εμβόλια: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει «συγκεκριμένες προτάσεις» για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

admin

ΕΕ-σύνοδος κορυφής: Οι κυβερνήσεις θα υιοθετήσουν δήλωση για εργασία-κοινωνικά δικαιώματα

admin

Φαντασιώσεις συνοριακών αλλαγών στα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Ευρωβαρόμετρο: Υπερεθνικά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές θέλει το 42% των Ευρωπαίων

admin

ΕΕ: Συνεργασία, δίκαια διανομή και έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ανταλλαγής εμβολίων ζητούν 5 χώρες

admin

ΕΕ: Πληθαίνουν οι αποστάσεις από την πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων

admin

ΑΠΘ: Ξεκίνησε σήμερα το θερινό σχολείο για τη νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Κ. Μητσοτάκης: Νέα εργατική νομοθεσία που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

admin

Μικρή υποχώρηση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Απρίλιο

admin