Image default
Επιχειρήσεις

Jumbo: Μειωμένες πωλήσεις και κερδοφορία λόγω lockdowns – Γεμάτο «ταμείο» με 665 εκατ. ευρώ

Στα 694,03 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά -18,15% σε σχέση με την οικονομική χρήση του 2019 (847,94 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών για τον Όμιλο JUMBO το 2020, ενώ τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 138,67 εκατ. ευρώ (έναντι 177,62 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου), χαμηλότερα κατά -21,93%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, όλες οι χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος  JUMBO έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 επηρεάζοντας την πορεία των μεγεθών του Ομίλου JUMBO.  Αναλυτικά: 

  •  Στην Ελλάδα, τα καταστήματα Jumbo καθώς και άλλα εμπορικά καταστήματα  παρέμειναν κλειστά, κατά τις δύο μεγάλες και κρίσιμες περιόδους, το Πάσχα και τα  Χριστούγεννα του 2020. Σε περιόδους που επιτρεπόταν η λειτουργία των  καταστημάτων, προς αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού, υπήρξε πρόβλεψη για  συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο εντός των καταστημάτων.  
  • Κατά συνέπεια, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται  οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν μείωση κατά -30% περίπου σε σχέση με  το 2019.  
  •  Στην Κύπρο, το σύνολο των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου  έως τις αρχές Μαΐου 2020, χάνοντας την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Τα μέτρα  περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών που επιβλήθηκαν σε συνδυασμό με τις  αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων που λειτουργούσαν σε εμπορικά κέντρα ή σε  βεβαρημένες υγειονομικά περιοχές, επηρέασαν τις πωλήσεις κατά το 2020 όπου υποχώρησαν κατά -13% περίπου σε σχέση με το 2019.
  •  Όσον αφορά στη Βουλγαρία, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών για  δύο μήνες (από Μάρτιο έως Μάιο 2020) καθώς και οι αποφάσεις για το κλείσιμο  καταστημάτων που λειτουργούσαν σε εμπορικά κέντρα είχαν ως αποτέλεσμα τη  μείωση των πωλήσεων κατά τη χρήση του 2020 κατά -10% περίπου.
  •  Οι παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρουμανία δεν ανέτρεψαν τη δυναμική ανάπτυξης και οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση +13% περίπου. 

Η μικτή κερδοφορία του Ομίλου JUMBO, κατά το 2020, ανήλθε σε 359,40 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση -19,02% (σε σύγκριση με τα 443,79 εκατ. ευρώ το έτος 2019), ενώ το περιθώριο των μικτών κερδών του Ομίλου JUMBO διαμορφώθηκε σε 51,78% ενώ πέρυσι  ήταν 52,34%.

Σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Jumbo, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους συνέβαλε σημαντικά ώστε τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφωθούν σε 138,67 εκατ. ευρώ έναντι των 177,62 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, μειωμένα κατά -21,93%.  

Στα 665 εκατ.ευρώ τα χρηματικά διαθέσιμα

Ο Όμιλος κατά το 2020 προσάρμοσε τη στρατηγική των αγορών λαμβάνοντας υπόψη το  διάστημα αδράνειας και υπολειτουργίας των καταστημάτων.  Αποτέλεσμα αυτής της αναπροσαρμογής στις αγορές ήταν ότι κατά την τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου 2020, τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού, να διαμορφωθούν σε 665,15 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέδη με τα 636,99 εκατ. ευρώ  κατά την 31.12.2019.  

Μέρισμα 

«Η διοίκηση της εταιρείας«, τονίζεται στην ανακοίνωση, «παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο  χωρίς να έχει χάσει ούτε μία χρονιά.  Έτσι και κατά το 2020 λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες, η διοίκηση της εταιρείας  προκατάβαλε το μέρισμα για τη χρήση του 2020 συνολικό ποσό 0,615 ευρώ ανά μετοχή με  τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής επιβραβεύοντας τους μετόχους της που επιδεικνύουν  εμπιστοσύνη στον Όμιλο».  

Πρόθεση της διοίκησης είναι να προαναγγείλει, στην επερχόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, έκτακτη χρηματική διανομή ίση με το  μέρισμα της 12μηνης χρήσης 2018/2019 δηλαδή μικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Πρόθεση είναι η χρηματική διανομή να καταβληθεί αμέσως μετά την περίοδο τριών μηνών αδιάλειπτης και ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων.  

Νέα καταστήματα 

 Με την ολοκλήρωση της εταιρικής χρήσης την 31η Δεκεμβρίου 2020, ο Όμιλος JUMBO  αριθμούσε 80 καταστήματα.  Από αυτά, 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στην Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία ενώ λειτουργεί και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr σε Ελλάδα και Κύπρο.  Επίσης, ο Όμιλος, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με 28 καταστήματα που φέρουν το σήμα της  JUMBO, σε 6 χώρες (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και  Μαυροβούνιο).

Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην αδειοδότηση των έργων λόγω της πανδημίας του  κορονοϊού, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2021, στο δίκτυο καταστημάτων θα  προστεθεί ένα νέο κατάστημα στην Ελλάδα (περίπου 9.000 τ.μ.).  

 Ακόμη, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα (περίπου  12.500 τ.μ.), ενώ στο ίδιο συγκρότημα θα στεγαστούν αποθήκες και οι υπηρεσίες για την  υπηρεσία e – jumbo της Ρουμανίας (περίπου 33.000 τ.μ.).  

 Διαβάστε ακόμη:

Χάνουν Επιστρεπτέες και αιτήσεις για το «Γέφυρα 2» χιλιάδες επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Εκτός ταμπλό η μετοχή λόγω reverse split – Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Bitcoin: «Αγγίζει» τα 64.000 δολ. με «καύσιμο» τη δημόσια εγγραφή της Coinbase

Σχετικα αρθρα

Ελληνική αγορά: Αντοχή και μεταβλητότητα

admin

Μάριος Σταυρόπουλος: Η επόμενη μέρα της Softomotive μετά την εξαγορά από την Microsoft

admin

Νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία “Personal Video Shopping” από τη MediaMarkt

admin

Άρση lockdown: Όλες οι ημερομηνίες επαναλειτουργίας για επιχειρήσεις και υπηρεσίες

admin

Epsilon Net College και ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από μια στρατηγική συνεργασία

admin

«ΟΠΑΠ Επιβραβεύσεις»: Το νέο πρόγραμμα πιστότητας ήρθε στα καταστήματα ΟΠΑΠ

admin

Google.org: 500.000 δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα

admin

Deloitte: Το ισχυρότερο και πιο πολύτιμο Brand στον κόσμο στον τομέα των εμπορικών υπηρεσιών

admin

Γνωρίστε τη Food Brokers!

admin

Factory Outlet Local: Ανοίγει δεύτερο πολυκατάστημα στο Μαρούσι

admin

Vodafone: Επενδύσεις €600 εκατ. στην επόμενη 5ετία – Πού θα κατευθυνθούν

admin

ΕΛΠΕ: Νέα δωρεά 5.500 αντιδραστηρίων στο «ΘΡΙΑΣΙΟ» Νοσοκομείο

admin