Image default
Επιχειρήσεις

Βακάκης (Jumbo): Τα επόμενα σχέδια για μια «χαμένη χρονιά»

Βακάκης (Jumbo): Τα επόμενα σχέδια για μια «χαμένη χρονιά»

Συνέχιση επενδύσεων στο εξωτερικό αλλά και δυναμική ανάκαμψη εφόσον παραμένουν ανοικτά τα μαγαζιά προβλέπει το «μενού» του 2021 για τον Όμιλο Jumbo. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του κ. Α. Βακάκης, στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του 2020, τα συνεχή «απαγορευτικά» τους πρώτους μήνες του 2021 στην Ελλάδα έφεραν πτώση κατά 11% στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς στις συνολικές πωλήσεις. Να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά ο όμιλος πραγματοποιεί το μισό σχεδόν του τζίρου του και πιο συγκεκριμένα το 53% των πωλήσεων του.

Πάντως τον Απρίλιο η αλυσίδα επανέρχεται δυναμικά έχοντας αναπληρώσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Α. Βακάκης υπάρχει αισιοδοξία για ένα θετικό πρόσημο πωλήσεων τον τρέχοντα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο υπήρξε οριακή πτώση πωλήσεων κατά -0,6%, στη συνέχεια το καταγράφηκε μείωση 34% σε ενοποιημένη βάση τον Φεβρουάριο, για να επανέλθει η κίνηση στο +24% τον Μάρτιο καθώς το δίκτυο σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο λειτούργησε κανονικά.

Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Βακάκης «και το 2021 αποτελεί μια χαμένη χρονιά για το λιανεμπόριο» υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις με άγνωστη επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της επιχείρησης μέσα στο 2021.

Ο κ. Βακάκης μάλιστα «ξιφούλκησε» κατά των εναλλακτικών μεθόδων πώλησης που έχουν υιοθετηθεί («παράδοση εκτός ή εντός»). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η αλυσίδα δεν αξιοποίησε στο έπακρο αυτά τα εργαλεία ενώ σε πολλές περιπτώσεις κράτησε πολλά καταστήματα κλειστά.

«Η μέχρι σήμερα λειτουργία του εμπορίου είναι περιοριστική, καθώς οι μέθοδοι click away και click inside αποτελούν εργαλεία «παράδοσης προϊόντων και όχι πώλησης προϊόντων» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφερόμενος στα όσα έχει επιφέρει η πανδημία στην αγορά εστίασε στις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην αύξηση ναύλων και τιμών πρώτων υλών.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο- στο βαθμό που η πανδημία επιτρέπει τις διαδικασίες- με στόχο να δημιουργήσει νέα αποθηκευτικά κέντρα και καταστήματα μέσα στη χρήση.

Όπως είπε μέσα στη φετινή χρονιά θα βγει στον «αέρα»  το ηλεκτρονικό της κατάστημα στη Ρουμανία, μια επένδυση ύψους 35-40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βακάκη, το ρουμανικό e-shop μπορεί να προσφέρει σε ετήσια βάση τον τζίρο 2 ή 3 καταστημάτων Jumbo.

Για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ελλάδα ανέφερε ότι θα αποτελούν παραπληρωματική διέξοδο καθώς ανάπτυξη του δικτύου της αλυσίδας στη χώρα είναι ώριμη. Ωστόσο η αύξηση θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη  με ρυθμό 30% σε ετήσια βάση,

Γιώργος Αλεξάκης

 • ηλεκτρονικές πωλήσεις
 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
 • Jumbo
 • ελληνική αγορά

  Σχετικα αρθρα

  Airbnb: Αλλαγές από την 1η Ιουνίου – Πότε και ποιοι θα αποβάλλονται από την πλατφόρμα

  admin

  ΙΑΣΩ: Στο 91,14% το ποσοστό της OCM

  admin

  Εστίαση: Το ελληνικό πρόγραμμα επανεκκίνησης εγκρίθηκε από την Κομισιόν

  admin

  Intralot: Προβαίνει σε πώληση έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

  admin

  Πλαίσιο: Στα €355 εκατ. οι πωλήσεις το 2020 αυξημένες κατά 11,8%

  admin

  Intralot: Πώληση έως 1.300.000 ιδίων μετοχών

  admin

  Πλαίσιο: Διεύρυνε το πελατολόγιο κατά 350.000 νέους πελάτες

  admin

  Ο πληθωρισμός απειλεί τις αγορές!

  admin

  ΕΟΤ – AEGEAN: Ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό

  admin

  ΕΟΤ – AEGEAN: Ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό

  admin

  ΤΙΤΑΝ: Καινοτόμος διαδικασία ανακύκλωσης ιπτάμενης τέφρας από θυγατρική του ομίλου

  admin

  Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις στην εστίαση

  admin