Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για Δένδια-Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας παντού

«Αν νομίζει κάποιος ότι η Ελλάδα θα λέει διαφορετικά πράγματα στο εξωτερικό και διαφορετικά στο εσωτερικό πλανάται», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, με αφορμή τις κοινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ‘Αγκυρα.

«Οι εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της αλήθειας παντού. Διεκδικούμε το δίκιο μας με σοβαρότητα και ευπρέπεια. Θέλουμε πάντοτε το διάλογο, αλλά δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-caoiesr745dt-se)

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περιθώριο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το μήνυμα το οποίο εστάλη και από τον Έλληνα υπουργό, είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών από την Αγκυρα, που άλλωστε είναι βασική προϋπόθεση που έχει θέσει και η ΕΕ στην Τουρκία για την εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών. «Θα ήταν το αντίστροφο, αν αντί για σύγκρουση λόγων βλέπαμε σύγκρουση στο πεδίο. Τότε θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να συγκρουόμαστε, έστω και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αναδεικνύοντας τις διαφορές μας, αλλά βρίσκοντας τελικά έναν τρόπο ώστε να προχωρήσουμε μπροστά» πρόσθεσε.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση Ντράγκι»

Συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επ΄ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στην Ρώμη. «Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται επίσης παραδοσιακούς δεσμούς. Είμαστε μαζί σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Και είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», τονίζει ο κύριος Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο κύριος Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι «κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι είναι ικανός και αξιόπιστος και ότι μπορεί να δώσει τη σωστή μάχη την κατάλληλη στιγμή» και προσθέτει ότι «είναι ένθερμος υποστηρικτής των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Για τον λόγο αυτό, εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, «η χώρα μας ενδιαφέρεται να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση Ντράγκι σε θέματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, μετανάστευσης αλλά και να βρει τρόπους για την ενίσχυση των διμερών δεσμών Ελλάδας και Ιταλίας».

Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δηλώνει στην Agenzia Nova ότι η παρουσία και η ίδια η συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη δείχνει ότι τα μεσογειακά κράτη που γειτνιάζουν με τη Λιβύη «έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της χώρας αυτής» για «την προώθηση της διαδικασίας οικοδόμησης του κράτους της μεταβατικής κυβέρνησης» και ότι «η σταθεροποίηση της χώρας αυτής παραμένει σημαντική τόσο για την Αθήνα, όσο και για τη Ρώμη». Αναφερόμενος, δε, στο παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από την Τουρκία και την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Είναι ένα μνημόνιο που προσβάλλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επομένως, είναι σημαντικό για τη Λιβύη να καταλάβει ότι μια καλή σχέση με την Ελλάδα θα αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Και η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό της Λιβύης με όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο διμερώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όσο για την ‘Αγκυρα, ο κύριος Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με σταθερό, επίμονο και έντιμο τρόπο, θέτοντας τέλος σε κάθε προκλητική και μονομερή ενέργεια.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και τα κράτη στην πρώτη γραμμή δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι «το ζήτημα της μετανάστευσης οδήγησε στο παρελθόν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια μεγάλη σύγκρουση. Τώρα είναι η ώρα να συμβιβαστούμε και να δούμε όχι μόνο τις μετεγκαταστάσεις, αλλά και την ενεργό αλληλεγγύη για την πραγματοποίηση αυτής της διαπραγμάτευσης».

Financial Times: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με έως 10.000 κατοίκους

Πέθανε ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης

Σχετικα αρθρα

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

admin

Κασσελάκης προς Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση

admin

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει προς το παρόν συνεργασία με καμία εταιρεία, λέει για το rebranding

admin