Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε άνοδο 18,3% το πρώτο τρίμηνο, ποσοστό ρεκόρ που αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη από μια βαθιά ύφεση που προκλήθηκε από τον κοροναϊό στις αρχές του 2020 και τη συνεχιζόμενη δυναμική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο ρυθμός αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 ήταν υψηλότερος από τον ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,5% που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αν και υπολείπεται της αύξησης του 19,2% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

Οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση του ΑΕΠ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους να σημειώσει απότομη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, όταν η κινεζική οικονομία υπέστη ιστορική συστολή 6,8%, καθώς η αρχική εμφάνιση του κοροναϊού ανάγκασε το Πεκίνο να κλείσει μεγάλες περιοχές.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ από έτος σε έτος θα είναι σχεδόν σίγουρα χαμηλότερος στα επόμενα τρίμηνα, καθώς η κινεζική οικονομία μετριέται έναντι υψηλότερων επιπέδων από την προηγούμενη περίοδο. Η οικονομία της Κίνας ξεκίνησε την ανάκαμψή της το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κατέγραψε υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης από έτος σε έτος στα υπόλοιπα τρίμηνα του έτους.

Ο ρυθμός αύξησης 18,3% από έτος σε έτος για το πρώτο τρίμηνο είναι ο υψηλότερος από τότε που η Κίνα άρχισε να αναφέρει τριμηνιαίο ΑΕΠ το 1992, ξεπερνώντας το ποσοστό 15,3% το πρώτο τρίμηνο του 1993.

Ωστόσο, αφαιρώντας τη στατιστική παραμόρφωση από τη χαμηλή βάση σύγκρισης του περασμένου έτους, οι οικονομολόγοι της HSBC στο Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι η υποκείμενη αύξηση του ΑΕΠ από έτος σε έτος κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 ήταν περίπου 5,4%, χαμηλότερη από την τάση προ-κορανοϊού του περίπου 6% ανάπτυξη. Η τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει κάτω από την πλήρη ταχύτητα» τους επόμενους μήνες.

Σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, η κινεζική οικονομία επεκτάθηκε μόλις 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2021, επιβραδύνοντας από την αύξηση του ΑΕΠ τρίμηνο σε τρίμηνο σε 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο.

Το Πεκίνο έθεσε έναν σχετικά μικρό στόχο ανάπτυξης το 2021 το 6% ή υψηλότερο, γεγονός που αφήνει περισσότερο χώρο στους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και άλλους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την Wall Street Journal αναμένουν ότι η κινεζική οικονομία θα αυξηθεί 8,5% το 2021.

Η κινεζική ανάκαμψη αντιμετωπίζει τώρα μια σειρά από προκλήσεις καθώς μπαίνει σε ένα δεύτερο έτος, συμπεριλαμβανομένων των ενδημικών ενδείξεων πληθωρισμού, μιας καθυστερημένης ανάκαμψης των καταναλωτών, των ανησυχιών για τις φουσκες περιουσιακών στοιχείων και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν το εμπόριο. Η ανεργία αιωρείται επίσης κοντά σε ένα ανώτατο όριο που έχουν στοχεύσει οι αρχές, αν και το μέτρο που παρακολουθείται περισσότερο από το Πεκίνο, το ποσοστό ανεργίας που εξετάστηκε στο αστικό περιβάλλον, μειώθηκε στο 5,3% το Μάρτιο από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σχετικα αρθρα

Η μεταποίηση έδωσε ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή

admin

Γεωργιάδης: Οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειοδοτούν με όρους παρελθόντος

admin

Παράγωγα: Η δυναμική της υποκείμενης αγοράς υποκίνησε την άνοδο στα ΣΜΕ κάθε τύπου   

admin

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της Πειραιώς

admin

Ιχθυοκαλλιέργειες: Δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας σε προϊόντα, τεχνολογία και εξοπλισμό

admin

Fitch: Ακόμη καλύτερες οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες – «Αγκάθι» η εισροή νέων κόκκινων δανείων

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ενεργειακές και εμπορικές επενδύσεις ανάπτυξης στην Ανατολική Μακεδονία

admin

Κοντά σε ημερομηνία για την έναρξη τουριστικών πτήσεων από την Ρωσία

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου σε Βαλκάνια και Μεσόγειο

admin

Alpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στην μετά Covid-19 εποχή

admin

ΕΟΤ και Aegean προβάλλουν ξανά από κοινού την Ελλάδα στο εξωτερικό

admin