Image default
Οικονομία

HSBC: Παραμένει bullish για τις ελληνικές μετοχές

Ανεβάζει ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 η HSBC, προχωρώντας παράλληλα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τη φετινή πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, παραμένει overweight για τις ελληνικές μετοχές, μία στάση που τηρεί από τις αρχές Μαρτίου, τον μήνα δηλαδή που το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς.

Πιο αναλυτικά, κατά τη βρετανική τράπεζα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα είναι αργή και την τοποθετεί στο 2,2% από 3% που είχε προβλέψει σε αντίστοιχο report της στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ “ανεβάζει” στο 6% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022, από 5,5% πριν.

Η HSBC επιβεβαιώνει έτσι την άποψή της πως το 2022 θα είναι ένα εντυπωσιακό έτος για την Ελλάδα, κάτι που εκτιμά και η πλειονότητα των αναλυτών οι οποίοι τοποθετούν το ριμπάουντ της χώρας το 2022 ανάμεσα στα υψηλότερα διεθνώς. Παράλληλα αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό, και στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το χρέος/ΑΕΠ θα κινηθεί πάνω από το 200%. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει πως παρά την πανδημία η οποία οδήγησε σε καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο σε αυτό το μέτωπο. Επίσης, διατηρεί τη δέσμευσή της για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ τονίζει πως οι σαφείς συνέργειες μεταξύ του Ταμείου Ανάκαμψης και της αναπτυξιακής ατζέντας της κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλή θέση για να αποκομίσει τα σημαντικά οφέλη από το Ταμείο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε ό,τι αφορά το σύνολο της ευρωζώνης, η HSBC εκτιμά πως φέτος το ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμούς της τάξης του 3,6% ενώ το επόμενο έτος θα κινηθεί στο +4%.

Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, παρά τη συνεχιζόμενη “μάχη” ενάντια στην COVID-19, όλες οι οικονομίες που καλύπτει προβλέπεται να καταγράψουν μια σημαντική ανάκαμψη σε ετήσια βάση στο ΑΕΠ φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά στην αύξηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5,6% (από 4,8% πριν), ενώ το 2022 “βλέπει” ανάπτυξη της τάξης του 4,1%. Έτσι, όπως προαναφέραμε, και κατά την HSBC η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει το επόμενο έτος από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης διεθνώς στο περιβάλλον των ανεπτυγμένων οικονομιών, στα ίδια επίπεδα με αυτούς των ΗΠΑ και κοντά στο 6,1% του Ην. Βασιλείου. Πάντως σε γενικές γραμμές όπως επισημαίνει, οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαφέρουν πολύ μεταξύ των χωρών.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μετοχών, οι αναδυόμενες αγορές στις οποίες τοποθετείται και η ελληνική, εκτιμά ότι αποτελούν αγοραστική ευκαιρία και ειδικά αυτές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ). Η βρετανική τράπεζα διατηρεί και για το β’ τρίμηνο την οverweight στάση της για την ελληνική αγορά, η οποία όπως έχει σημειώσει βασίζεται στο γεγονός  ότι χάρη και στα εμβόλια η Ελλάδα την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κάνει το μειονέκτημα του 2020, πλεονέκτημα, και να αποτελέσει τον μεγάλο νικητή της ανάκαμψης του τουρισμού. Αν και ακόμη παραμένει αβέβαιη η πορεία του κλάδου, καθώς το μέγεθος της ανάκαμψης του τουρισμού φέτος αλλά και το 2022 είναι προς το παρόν ασαφές, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η HSBC θεωρεί ότι πλέον μπορεί να είναι πιο αισιόδοξη για την φετινή τουριστική σεζόν, λόγω και της προόδου στο μέτωπο των εμβολίων.

Σχετικα αρθρα

ΟΑΕΔ. Χρηματοδότηση ανέργων με 14800 ευρώ για δημιουργία επιχείρησης. «Άνοιξαν» οι αιτήσεις

admin

Στα 109,077 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

admin

Ενισχύσεις της ΕΕ για κορωνοϊό και φυσικές καταστροφές – 27,4 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

admin

Πάνω από τις μισές εισηγμένες μείωσαν το προσωπικό τους

admin

Τζεντιλόνι για Ταμείο Ανάκαμψης: «4 δισ, ευρώ η προχρηματοδότηση της Ελλάδας – Στόχος ο Ιούλιος»

admin

Βαγγέλης Μαρινάκης: Επενδύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος

admin

Eκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Άκτωρ για την Εγνατία – Τις επόμενες ημέρες η απόφαση

admin

ΥΠΟΙΚ: Τι ορίζεται για την αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια Απριλίου

admin

Νομοσχέδιο για εργασιακά: Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες και την άδεια πατρότητας

admin

Αγρότες: Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για εξοικονόμηση ύδατος – Οι επιλέξιμες δαπάνες

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα δοθούν τα δάνεια 12,7 δισ. ευρώ

admin

Αύξηση κατά 34,6% τον Μάρτιο για τις εξαγωγές – Τα στοιχεία ανά κλάδο και προορισμό

admin