Image default
Πολιτική

Γερμανία: Το «πείραμα Μπέρμποκ» των Πρασίνων – Η νεότερη υποψήφια Καγκελάριος

Η 40χρονη συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, θα είναι η υποψήφιος του κόμματος στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν από κοινού, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο έτερος συμπρόεδρος του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ. Είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι θα κατέβουν σε εκλογές με υποψηφιότητα για την καγκελαρία που παρεμπιπτόντως είναι και ηλικιακά η νεότερη στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η πιθανότητα η κ. Μπέρμποκ να αναδειχθεί σε αυτό το αξίωμα είναι ρεαλιστική – είτε σε ένα συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά, είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 23% των ψήφων και τα χριστιανικά κόμματα το 27%.

Το θρίλερ στο CDU/CSU συνεχίζεται

Και ενώ οι Πράσινοι κατέληξαν στην απόφασή τους χωρίς δημόσιες προστριβές τα δύο χριστιανικά κόμματα εξακολουθούν να ταλανίζονται από τη διαμάχη του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, και του προέδρου των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ποιος από τους δύο θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος. Και η τελευταία τους συνάντηση που διήρκεσε ως μετά τα μεσάνυχτα έδειξε ότι κανείς από τους δύο δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί. Τόσο ο κ. Λάσετ όσο και ο κ. Ζέντερ επικαλούνται για την αξίωσή τους αποφάσεις των προεδρείων των κομμάτων τους. Με μια διαφορά: ενώ οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές στηρίζουν ομόφωνα τον Μάρκους Ζέντερ, στους Χριστιανοδημοκράτες ένας μεγάλος αριθμός μελών και στελεχών αμφιβάλλουν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές με υποψήφιο τον Άρμιν Λάσετ.

Ενδεχομένως στην πορεία της ημέρας να προκύψουν εξελίξεις. Το μεσημέρι ο ο κ. Λάσετ ανακοίνωσε στο Βερολίνο ότι το βράδυ θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών προκειμένου να συζητήσει τον τρόπο, με τον οποίο θα ξεπεραστεί «πολύ γρήγορα» το αδιέξοδο. Ο ίδιος θα καταθέσει σχετική πρόταση. Από τις δηλώσεις του προέδρου του CDU δεν προέκυψε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να παραιτηθεί υπέρ του προέδρου του αδελφού κόμματος CSU. Πάντως, ο βαυαρός πρωθυπουργός εξακολουθεί να επιμένει στη δική του υποψηφιότητα. Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι, μετά από συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοκοινωνιστών, ο κ. Ζέντερ επισήμανε ότι το κομματικό όργανο ομόφωνα τον στηρίζει ως υποψήφιο για την καγκελαρία. Σε αυτό το πλαίσιο παρέπεμψε στις δημοσκοπήσεις, βάσει των οποίων είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον Άρμιν Λάσετ, τόνισε δε και την υποστήριξη για το πρόσωπο του ακόμα και στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών. Παράλληλα όμως ο Μάρκους Ζέντερ τόνισε ότι εναπόκειται τώρα στο αδελφό κόμμα να αποφασίσει ποιος θα είναι τελικά ο κοινός υποψήφιος καγκελάριος. Όπως διαβεβαίωσε, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θα αποδεχθούν ως μικρότερο κόμμα «χωρίς μνησικακία» την απόφαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών. Βέβαια, μια παρόμοια δήλωση είχε κάνει ο κ. Ζέντερ και την Κυριακή πριν οκτώ ημέρες, για να αθετήσει την υπόσχεση μια ημέρα αργότερα, μετά από ομόφωνη απόφαση του προεδρείου του CDU υπέρ του κ. Λάσετ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

- DW

Σχετικα αρθρα

ΥΠΕΞ: Να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας σε Ιεροσόλυμα και Λωρίδα της Γάζας

admin

Σκέρτσος: Πανέτοιμη η Ελλάδα για το πράσινο πιστοποιητικό

admin

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Ταυτόχρονη η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία – Σκόπια

admin

Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες: Πρέπει να κατασκευαστούν σε εύλογο χρόνο

admin

Γεωργιάδης για κάνναβη: Ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν λειτουργικός – Είχε θετική συμβολή, αλλά δεν συμφωνώ σε όλα με Καρανίκα»

admin

Παναγιωτόπουλος σε αμερικανικό think tank: Οι νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας απειλούν και τη συνοχή του ΝΑΤΟ

admin

Μητσοτάκης: Αυξάνονται τα πειραματικά σχολεία από 62 σε 112

admin

Μητσοτάκης: Βασική προεκλογική μας δέσμευση η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων

admin

Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες: Σύντομα η αξιολόγηση των προτάσεων

admin

Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ στον Κουρτς

admin

Δράση της Frontex και εκτός χωρικών υδάτων ΕΕ πρότεινε ο Μηταράκης

admin

Φόρουμ των Δελφών – Καραμανλής: Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμα εργαλεία στην κατασκευή έργων υποδομής

admin