Image default
Πολιτική

ΕΕ: Το σχέδιό για την περιφέρεια Ινδίας – Ειρηνικού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει την επιρροή της στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού χρησιμοποιώντας τομείς από την ασφάλεια μέχρι και την υγεία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να αντιδράσει στην αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, παρόλο που η ΕΕ επιμένει πως η στρατηγική της δεν στρέφεται εναντίον του Πεκίνου.

Με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, που πρώτη παρουσίασε τρόπους για την εμβάθυνση των σχέσεων με χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, η 27μελής Ένωση θέλει να χρησιμοποιήσει το νέο αυτό σχέδιο για να δείξει στο Πεκίνο ότι είναι εναντίον της διάδοσης του αυταρχισμού.

«Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της εστίαση, την παρουσία και τις δράσεις στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού … βασισμένη στην προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Διπλωμάτες δήλωσαν πως το σχέδιο δεν στρέφεται «εναντίον της Κίνας».

Το έγγραφο αυτό των 10 σελίδων θα ακολουθήσει τώρα μια πιο λεπτομερής στρατηγική τον Σεπτέμβριο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών κατά την τηλεδιάσκεψή τους λέγοντας ότι θα επιδιώξουν να εργασθούν με «ομόφρονες εταίρους» για να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού.

Το σχέδιο μπορεί να σημάνει ένα εντονότερο διπλωματικό προφίλ της ΕΕ στα ζητήματα της περιφέρειας Ινδίας-Ειρηνικού, περισσότερο προσωπικό της ΕΕ και περισσότερες επενδύσεις στην περιφέρεια και πιθανόν μεγαλύτερη παρουσία ασφαλείας, όπως αποστολή πλοίων μέσω της Νότιας Σινικής Θάλασσας ή συμμετοχή Ευρωπαίων σε αυστραλιανές περιπόλους, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Ενώ η Κίνα δεν αναφέρεται λεπτομερώς, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη δήλωση της ΕΕ φανερώνει υποστήριξη στην προσέγγιση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι της Κίνας, εν μέσω ανησυχιών ότι το Πεκίνο επιδιώκει τεχνολογικό και στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, ο οποίος απειλεί τη Δύση και τους εμπορικούς εταίρους της στην Ασία.

Διπλωμάτες της ΕΕ λένε πως χώρες στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού θέλουν από την ΕΕ να είναι δραστήρια στην περιοχή για να κρατήσει ανοικτό το εμπόριο και να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω χώρες δεν θα είναι αναγκασμένες να επιλέξουν ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις των οποίων μετατρέπονται σε συγκρουσιακές.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει περαιτέρω συμπράξεις και θα ενισχύσει συνέργειες με ομόφρονες εταίρους και αρμόδιους οργανισμούς στην ασφάλεια και την άμυνα», αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ. «Αυτό θα περιλάβει απαντήσεις σε προκλήσεις έναντι της διεθνούς ασφάλειας, περιλαμβανομένης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σαφές το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η Ένωση διψάει για νέες εμπορικές σχέσεις και θεωρεί ότι η περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού προσφέρει μεγάλες δυνατότητες.

Στο έγγραφο της ΕΕ αναφέρεται επίσης πως η Ένωση θέλει να υπογράψει μια συμφωνία για επενδύσεις με την Κίνα, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν στα τέλη του 2020.

- -

Σχετικα αρθρα

ΥΠΕΞ: Να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας σε Ιεροσόλυμα και Λωρίδα της Γάζας

admin

Σκέρτσος: Πανέτοιμη η Ελλάδα για το πράσινο πιστοποιητικό

admin

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Ταυτόχρονη η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία – Σκόπια

admin

Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες: Πρέπει να κατασκευαστούν σε εύλογο χρόνο

admin

Γεωργιάδης για κάνναβη: Ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν λειτουργικός – Είχε θετική συμβολή, αλλά δεν συμφωνώ σε όλα με Καρανίκα»

admin

Παναγιωτόπουλος σε αμερικανικό think tank: Οι νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας απειλούν και τη συνοχή του ΝΑΤΟ

admin

Μητσοτάκης: Αυξάνονται τα πειραματικά σχολεία από 62 σε 112

admin

Μητσοτάκης: Βασική προεκλογική μας δέσμευση η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων

admin

Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες: Σύντομα η αξιολόγηση των προτάσεων

admin

Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ στον Κουρτς

admin

Δράση της Frontex και εκτός χωρικών υδάτων ΕΕ πρότεινε ο Μηταράκης

admin

Φόρουμ των Δελφών – Καραμανλής: Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμα εργαλεία στην κατασκευή έργων υποδομής

admin