Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

Το τοπίο σταθερού εισοδήματος αναμένεται να μετατραπεί καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει να δανειστεί 1 τρισεκατομμύριο δολάρια με την πώληση ομολόγων από μόνη της. 

Ενώ η συζήτηση για τη δημιουργία μιας αγοράς για να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά Υπουργεία Οικονομικών είναι υπερβολική, η επικείμενη πλημμύρα κινητών αξιών θα προσφέρει στους επενδυτές μια πραγματική εναλλακτική λύση έναντι των γερμανικών ομολόγων ως σημείο αναφοράς του χρέους της περιοχής.

Η ΕΕ θα εκδίδει έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ (240 δισεκατομμύρια δολάρια) ομολόγων ετησίως έως το 2026 στο πλαίσιο σχεδίων που περιγράφονται λεπτομερώς την περασμένη εβδομάδα, με διάρκεια έως και 30 χρόνια. Η πρώτη πώληση χρέους, με στόχο τη χρηματοδότηση έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των οικονομικών συντριμμιών της πανδημίας, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούλιο.

Η προοπτική αυξημένης προσφοράς συνήθως υπονομεύει την αξία των υπαρχόντων τίτλων. Ωστόσο, από τότε που η έκρηξη του χρέους ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, τα ασφάλιστρα απόδοσης που υπάρχουν στα υπάρχοντα ομόλογα της ΕΕ σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκαν, με τη ζήτηση να ενισχύεται από την προοπτική μιας μεγαλύτερης, πιο ρευστής αγοράς για τους τίτλους.

Το γερμανικό χρέος καθορίζει το «ποσοστό χωρίς κίνδυνο» έναντι του οποίου τιμολογούνται όλα τα άλλα χρεόγραφα σε ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων. Είναι η ίδια λειτουργία που αποδίδουν τα ομόλογα των ΗΠΑ σε σχέση με το χρέος σε δολάρια. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη χρημάτων, με λιγότερο από το 15% της αγοράς να διατίθεται στους επενδυτές για αγορά και πώληση. Το υπόλοιπο είναι κλειδωμένο σε κεντρικές τράπεζες και άλλα κυρίαρχα ιδρύματα, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απορροφά επίσης τη ρευστότητα από την αγορά.

Αυτό ενέχει κίνδυνο αγοράς εάν υπάρχει ξαφνική αύξηση της ζήτησης μόνο για την καλύτερη πιστωτική ποιότητα, όπως μπορεί να συμβεί στην αγορά παραγώγων όταν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ασφάλεια. Οι επικείμενες πωλήσεις χρέους στην ΕΕ δημιουργούν ένα αναγνωρίσιμο «κοινό ομόλογο» για το μπλοκ, και οι αρχικές κοινοπρακτικές πωλήσεις του χρέους έχουν δει τεράστια ζήτηση , συχνά πάνω από δέκα φορές τα προσφερόμενα ομόλογα.

Η ΕΕ θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση με σχεδόν το ένα τρίτο των νέων πράσινων ομολόγων χρέους, διατηρώντας την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της καυτής αγοράς για φιλική προς το περιβάλλον χρηματοδότηση. Είναι μια έξυπνη κίνηση όχι μόνο για τον πλανήτη. Οι ευρωπαίοι επενδυτές, που προωθούνται τόσο από τους πελάτες τους όσο και από τις ρυθμιστικές αρχές, ήταν πιο δραστήριοι από τους συναδέλφους τους στη διάθεση κεφαλαίων σε κινητές αξίες που θεωρούνται ότι πληρούν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης.

Με ετήσιες πωλήσεις τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ αναμένεται να γίνει ο εκδότης πράσινων ομολόγων αναφοράς παγκοσμίως. Καθώς η ζήτηση για οικολογικά υγιείς τίτλους αυξάνεται, ο ρόλος αυτός θα ενισχύσει την εμφάνιση του μπλοκ ως δανειολήπτη που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Φυσικά τα Treasuries, συνολικά 21 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα συνεχίσουν να καθορίζουν το ρυθμό για τις παγκόσμιες αγορές χρέους. Και τα εκκρεμή ομόλογα 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας θα προστατεύσουν τη θέση της ως ο κυριότερος δανειολήπτης της Ευρώπης για λίγο. Ωστόσο, όπως συνέβη με όλα τα μέτρα χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης του μπλοκ την τελευταία δεκαετία, το πρόγραμμα δανεισμού της ΕΕ είναι πιο πιθανό να επεκταθεί παρά να μειωθεί.

Ο πραγματικός μετασχηματισμός των κεφαλαιαγορών θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρχει επαρκής ρευστότητα στα ομόλογα της ΕΕ για να μπορούν να θεωρηθούν όχι μόνο ως ασφάλεια για τα υπάρχοντα παράγωγα, αλλά όταν υπάρχουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης που αναφέρονται συγκεκριμένα στο χρέος της ΕΕ. 

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Σε απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα οι νέες θέσεις εργασίας

admin

«Τα ψηφιακά νομίσματα δεν θα καταργήσουν τα μετρητά, αλλα έχουν ρίσκο για τις εμπορικές τράπεζες»

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Eurobank: Κερδίζει έδαφος το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης από το β’ τρίμηνο 2021

admin

Κινα-ΕΕ: Αναζητείται χρυσή τομή για να μην κινδυνεύσει η συμφωνία για επενδύσεις

admin

Αύξηση κατά 265 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάρτιο

admin

Αύξηση πωλήσεων 38,3% στα e-φαρμακεία το 1o τρίμηνο στην Ελλάδα

admin

3 λόγοι για τους οποίους η καταναλωτική ζήτηση έχει σημασία για την ανάκαμψη

admin

ΚΕΠΕ: Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Με διευρυμένη περίμετρο το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης

admin

Γερμανία: Αύξηση των εξαγωγών για 11ο συνεχή μήνα

admin