Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Έχει ήδη καταβληθεί το 20% των ζημιών του «Ιανού» και σεισμού στη Σάμο

Για την αλλαγή στη διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων μετά από θεομηνίες, με την οποία επωφελούνται πλέον άμεσα οι δικαιούχοι, έκανε λόγο στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι, η προκαταβολή 20% της ζημιάς της πληττόμενης επιχείρησης άρχισε να καταβάλλεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες, ενώ σημείωσε ότι για τον «Ιανό», πρόκειται για ποσό 6,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ. 

Όπως είπε ο υπουργός, με το προϊσχύον καθεστώς, στην εν λόγω επιχορήγηση δινόταν, κατά βάση,  σε  ποσοστό 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς,  μετά από 3 ή και περισσότερα έτη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η επιχορήγηση έφτανε στους δικαιούχους – πληττόμενους επιχειρηματίες, ακόμα και μετά από 5 έτη.

Επεσήμανε μάλιστα ότι υπήρχαν και περιπτώσεις που μετά από τόσα χρόνια, χωρίς στήριξη, η επιχορήγηση τις έβρισκε, δυστυχώς, κλειστές. Στην περίπτωση του «Ιανού», ανέφερε, όπου και η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθ’ όσον επεκτείνεται σε 3 περιφέρειες και περιλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέχρι πριν λίγες ημέρες έχει χορηγηθεί το 20% της ζημιάς σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Παράλληλα, στη Σάμο, πρόσθεσε, όπου επιχειρήσεις επλήγησαν και από τον σεισμό, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχή του 20% της ζημιάς σε 265 επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ποσό 730.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3,6 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ανέφερε ότι «για να καταλήξουμε στο τελικό ποσοστό της επιχορήγησης, πρέπει, πρώτον, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής της προκαταβολής, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την περιφέρεια, και η από μέρους της αποστολή των σχετικών στοιχείων. Και, δεύτερον, να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό ποσό της ζημιάς σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν «επιστρατευτεί» για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή μετά την εκάστοτε θεομηνία». 

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε μία σειρά από άλλα στοιχεία που εμπεριέχονται, όπως επεσήμανε, στις παρουσιάσεις και αποτυπώνουν το μέγεθος, αλλά και την αμεσότητα της στήριξης της κυβέρνησης προς τους πληγέντες, ώστε η αρωγή να φτάσει στους πολίτες και να διαμορφωθούν γρήγορα οι συνθήκες για την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, είπε, για τον «Ιανό» που έπληξε, κυρίως, τρεις (3) περιφέρειες και περιοχές είκοσι τριών (23) δήμων, διατέθηκαν ή εξασφαλίστηκαν:Περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στο πλαίσιο των παραχωρήσεων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

• 41,6 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για άμεση αντιμετώπιση των ζημιών και των αναγκών αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• 89,5 εκατ. ευρώ προς τις περιφέρειες για τις αποκαταστάσεις υποδομών και δικτύων, μέσω των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• 23 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για έργα άμεσης αντιμετώπισης ζημιών σε οδικά δίκτυα και υποδομές, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

• Περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και αποκατάσταση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• Περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ έλαβαν 7.817 επιχειρήσεις από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χωρίς να έχουν μείωση τζίρου, αλλά ως στήριξη λόγω «Ιανού», από το Υπουργείο Οικονομικών.

• 38,1 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 4.764 επιχειρήσεις, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

• 46,6 εκατ. ευρώ προς τον πρωτογενή τομέα για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ μετά την οικονομική ενίσχυσή του από το Υπουργείο Οικονομικών.

• Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις των αρδευτικών δικτύων και υποδομών των ΤΟΕΒ, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο παραγωγικός προγραμματισμός, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών, με πόρους του Υπουργείου Οικονομικών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αντίστοιχα.

• 16,6 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

• 27,7 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 6.217 κατοικίες, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

• 43 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.

Αντίστοιχη ήταν, όπως υπογράμμισε ο υποιυργός και η αντιμετώπιση προς τη σεισμόπληκτη Σάμο, όπου επλήγησαν οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, και σε αρκετά μικρότερο βαθμό αυτός της Ικαρίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, είπε, έχουν διατεθεί ή δεσμευθεί:

• 10 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα, υποδομές και λιμένες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

• 7,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου και Ικαρίας για τις πρώτες αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, καθώς και για την προώθηση της διαδικασίας κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• Περίπου 1 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου για προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες από την ΚΤΥΠ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και για αντιμετώπιση προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

• 2,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

• Περίπου 100 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.

• 1,1 εκατ. ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και μνημεία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφερόμενος στον πρόσφατο παγετό, ανακοίνωσε ότι σήμερα, μετά από οδηγία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, «για να δρομολογηθούν άμεσα τα επόμενα βήματα χαρτογράφησης, οριοθέτησης, αποτύπωσης, καταγραφής και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που έχουν προκύψει».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του,  ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέα τροπολογία στην οποία θα ενσωματωθούν φορολογικές διατάξεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις φορο. 

Σχετικα αρθρα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin