Image default
Επιχειρήσεις

Αναταράξεις στο Χ.Α. ελέω της αύξησης στην Πειραιώς

Αναταράξεις στο Χ.Α. ελέω της αύξησης στην Πειραιώς

Η αναγγελία των όρων της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με την τιμή εξάσκησης να μην υπερβαίνει το €1,15 και την απίσχναση (dilution) σε βάρος των παλαιών μετόχων μερικώς μόνο να θεραπεύεται με την άσκηση  κάποιων δικαιωμάτων τους (διαμορφώνεται στο 80% περίπου), οι αναταράξεις ήταν αναμενόμενες με τη μετοχή να καταγράφει διαδοχικά limit down.

Με τη διαμόρφωση της τιμής ισορροπίας να εξαρτάται από τον προσδοκώμενο βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης μέσω του book building και να είναι υψηλότερη της τιμής εξάσκησης στο βαθμό που συντελεστεί ικανοποιητικός βαθμός υπερκάλυψης. Αυτό θα δείξει το βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στο σχεδιασμό της διοίκησης και ειδικότερα την προοπτική μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό ως το τέλος του έτους (σχέδια Sunrise I και ΙΙ).

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρέασαν αναπόφευκτα και τις λοιπές τραπεζικές μετοχές καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ΑΜΚ, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τον υψηλό βαθμό συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, γεγονός που απαιτεί κερδοφόρα αποτελέσματα για να τα διατηρεί αλώβητα. Έτσι, οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, διακόπτοντας το θετικό momentum που είχε οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση μπορεί να βρει ισχυρή στήριξη στην περιοχή μεταξύ 855-850 μονάδων. Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται το 2ο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών ώστε να υπάρξουν τα δεδομένα μιας συνολικής αξιολόγησης των προοπτικών τους, ενώ κρίσιμη είναι και η έκθεση αξιολόγησης της S & P την Παρασκευή για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στο εξωτερικό, η έκρηξη κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών (J.P.Morgan, Goldman Sachs, Walls Fargo, Bofa , Morgan Stanley) συνεχίζει να τροφοδοτεί τη χρηματιστηριακή ευφορία  και να οδηγεί σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ τους δείκτες στη Wall Street. Παράλληλα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων (+9,8% το Μάρτιο) πιστοποιεί την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και μόνο οι επιδόσεις του πληθωρισμού (+2,6% το Μάρτιο και μάλλον ψηλότερα στη συνέχεια) διαμορφώνουν εύλογο προβληματισμό σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Federal, με την ίδια να έχει πρόσφατα αναφερθεί σε διατήρηση των επιτοκίων  στο μηδέν μέχρι το 2023!

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. συζητά ακόμη για την επίσπευση των εκταμιεύσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στον αντίποδα το ΑΕΠ της Κίνας τρέχει με +18,3% το 1ο τρίμηνο ! Και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να πυκνώνουν, αφήνοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες τις διεθνείς αγορές που δεν θεωρούν ότι θα διακοπεί η προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνέχεια της υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Τράπεζα Πειραιώς
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • χρηματιστηριακό σχόλιο

  Σχετικα αρθρα

  Λιγότερες οι θέσεις εργασίας το 2020-Πανδημία και εθελούσιες έξοδοι «πλήγωσαν» τις εισηγμένες

  admin

  Mytilineos: Θετικό αποτύπωμα των χρηματιστηριακών για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2021-Αναβαθμίζεται η τιμή-στόχος στα €20,12

  admin

  Masdar – Taaleri: Οι ενεργειακοί κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα

  admin

  Νίκος Χρηστάκης (HP): «Αυτό είναι το μέλλον των εκτυπώσεων»

  admin

  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Δωρεάν rapid test για τα μέλη του

  admin

  Μπουρλά: Κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Pfizer

  admin

  OCM: Κατέθεσε δημόσια πρόταση για το Ιασώ

  admin

  BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα

  admin

  Vodafone: Δωρεάν υπηρεσίες σε γυναίκες επιχειρηματίες για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους

  admin

  ΔΕΗ: 160 σημεία φόρτισης σε 14 πόλεις για ηλεκτρικά οχήματα

  admin

  ΣΕΒ: Σε πρώτο πλάνο η νεοφυής επιχειρηματικότητα

  admin

  Mytilineos: Υπέγραψε σύμβαση για ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με τον ΑΔΜΗΕ

  admin