Image default
BLOOMBERG

Οι δισεκατομμυριούχοι της Lego επενδύουν στη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων

Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της εταιρείας Lego που κατασκευάζει τα δημοφιλή πλαστικά τουβλάκια, είναι έτοιμοι να επενδύσουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε επιχειρήσεις εξεύρεσης τρόπων διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων, με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.

Η Kirkbi, η εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της οικογένειας που κατέχει την Lego, μετά την εξαγορά μεριδίου στην Quantafuel AS, μια νορβηγική εταιρεία που μετατρέπει το παλιό πλαστικό σε ενέργεια, το 2020, αναζητά την επόμενη επένδυση της στον κλάδο.

Σε συνέντευξη του ο Διευθυντής Επενδύσεων της εταιρείας Thomas Lau Schleicher διευκρίνισε ότι ο τομέας διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων αποτελεί το επίκεντρο του επενδυτικού ταμείου. Ωστόσο, εξετάζει και άλλες ιδέες, όπως η «νέα τεχνολογία για την παραγωγή εναλλακτικών υλικών σε σχέση με τον πλαστικό», τόνισε.

Πρόεδρος της Kirkbi είναι ο Kjeld Kirk Kristiansen, ο εγγονός του ιδρυτή της Lego και ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Δανίας με περιουσία 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το - Billionaires Index.

Τα τελευταία χρόνια, έχει παραχωρήσει μεγάλο ποσοστό της Kirkbi στα τρία παιδιά του, την Agnete Kirk Thinggaard, την Sofie Kirk Kristiansen και τον Thomas Kirk Kristiansen, που έχουν προσωπική περιουσία περίπου 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαστος.

To οικογενειακό fund,  υπογραμμίζει τη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τα πλαστικά απορρίμματα με τη δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου για τέτοιες επενδύσεις, που ονομάζεται Circular Plastic.

Παράλληλα, η Lego, η οποία παράγει σχεδόν 100.000 τόνους πλαστικών τούβλων κάθε χρόνο, προσπαθεί να αναπτύξει ένα εναλλακτικό προϊόν χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα, φυτικά υλικά, όπως το ζαχαροκάλαμο.

Η επένδυση της Kirkbi στην Quantafuel έχει ήδη αποδώσει, με την αξία του μεριδίου της να διπλασιάζεται σχεδόν από την επένδυσή της τον Ιούνιο περίπου στα 26 εκατομμύρια δολάρια. Ο Schleicher δήλωσε μάλιστα ότι η Kirkbi είναι ανοιχτή να στηρίξει και πάλι την Quantafuel εάν χρειαστεί να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη από τις συνολικές επενδύσεις του fund μειώθηκαν κατά 62% πέρυσι. Αυτό παρά τα αποτελέσματα ρεκόρ που εμφάνισε η Lego, από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων του Kirkbi. Ωστόσο, ορισμένες άλλες μεγάλες επενδύσεις του fund ήταν ζημιογόνες.

Ο πάροχος υπηρεσιών καθαρισμού και γραφείων ISS A/S, στον οποίο η Kirkbi κατέχει περίπου το 17%, βυθίστηκε κατά 34% το 2020.

Ανανεώσιμες πηγές

Ο Schleicher επισήμανε ότι η Kirkbi θέλει να επενδύσει περισσότερα στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, αυξάνοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι ήδη τοποθετημένα στους συγκεκριμένους τομείς. Αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές επενδύουν σε αυτούς.

Ως εκ τούτου, η Kirkbi προσπαθεί να προχωρά νωρίτερα σε επενδύσεις ανερχόμενων κλάδων, όπως έκανε με την Adapture Renewables, η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και κατέχει πάρκα ηλιακών κυττάρων.

Διαβάστε ακόμα:

Lego: Η δημοφιλής εταιρεία παιχνιδιών γίνεται «πράσινη»

Οι σακούλες των Lego γίνονται χάρτινες έπειτα από επιστολές που έστειλαν παιδιά στην εταιρεία

Lego: Κέρδη-ρεκόρ ανακοίνωσε για το 2020 η εταιρία παιχνιδιών

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Έτοιμη για νέο συμβόλαιο με Pfizer και BioNTech για 1,8 δισ. δόσεις

admin

Crypto Deal: Η Galaxy του Novogratz αγοράζει την πλατφόρμα BitGo έναντι 1,2 δισ. δολάρια

admin

Χωρίς τέλος η μανία για το Dogecoin – «Η φούσκα θα έπρεπε να έχει σκάσει» λένε αναλυτές

admin

Σε διπλή ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης

admin

Super deal για τη Nestle: Εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής βιταμινών Bountiful έναντι 5,75 δισ. δολαρίων

admin

Μάχη της CVC Capital Partners με Κινέζα tycoon για την «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα» του Άντι Γουόρχολ

admin

Credit Suisse: Η αγωγή σε δισεκατομμυριούχο για τη διαρροή εγγράφου και η απάτη του πρώην τραπεζίτη

admin

Η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς Λεπέν σε mainstream τρομάζει τον Μακρόν και την ΕΕ

admin

Euronext: Στόχος η συγκέντρωση 2 εκατ. δολαρίων για την χρηματοδότηση της εξαγοράς του Borsa Italiana

admin

Πρόστιμα 34 εκατ. δολαρίων σε τρεις τράπεζες από την ΕΕ για τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά ομολόγων

admin

Toyota: Ρεκόρ πωλήσεων τον Μάρτιο, ανακάμπτει η ζήτηση για αυτοκίνητα

admin

Deutsche Bank: Το ισχυρότερο τρίμηνο της επταετίας για την τράπεζα – Αναβαθμίζει τις ετήσιες προβλέψεις της

admin