Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

Η έγκαιρη υλοποίηση των 3 στρατηγικών πυλώνων θα επιτρέψει στον Όμιλο την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών στόχων του, ως εξής:

  • δείκτη ΜΕΑ κάτω του 10% τους επόμενους 12 μήνες (συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης επίδρασης της πανδημίας COVID-19 στο σχηματισμό ΜΕΑ) μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Μείωσης ΜΕΑ και χαμηλότερο από 3% μεσοπρόθεσμα μέσω περαιτέρω οργανικών και μη οργανικών ενεργειών διαχείρισης ΜΕΑ∙
  • καθαρό περιθώριο επιτοκίου 1,8% περίπου μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας τον αντίκτυπο της δραστικής μείωσης ΜΕΑ και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19∙
  • καθαρό περιθώριο προμήθειας περίπου 0,6% επί περιουσιακών στοιχείων μεσοπρόθεσμα∙
  • μεσοπρόθεσμο δείκτη cost-to-income (λόγος κόστους προς έσοδα) κάτω του 45%, μέσω πρωτοβουλιών μείωσης κόστους και περαιτέρω επενδύσεων στην ψηφιοποίηση∙
  • κόστος κινδύνου περίπου 60 μονάδων βάσης σε σχέση με τα καθαρά δάνεια μεσοπρόθεσμα, συγκλίνοντας σταδιακά σε ομαλοποιημένο επίπεδο που είναι ανάλογο με τον μέσο όρο της ΕΕ, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Μείωσης ΜΕΑ∙
  • απόδοση επί μέσου όρου ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 5% βραχυπρόθεσμα και άνω του 10% μεσοπρόθεσμα, μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, περαιτέρω εξορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων και εξομάλυνσης του κόστους προβλέψεων · και
  • συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ανώτερο του 16% καθ’ όλη τη βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη περίοδο, συγκλίνοντας ταυτόχρονα στο απαιτούμενο επίπεδο απαιτήσεων MREL στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης χρεογράφων του Ομίλου.

Η Τράπεζα Πειραιώς «καθαρίζει» με την άσκηση των τεστ αντοχής αφού πριν τις τιτλοποιήσεις του 2021 θα έχει δείκτες βασικών κεφαλαίων στο 16,9%.

Ο μέτοχος που θα αγοράσει στο εύρος 1 – 1,15 ευρώ πρακτικά αγοράζει ενσώματη καθαρή θέση μεταξύ 0,25 και 0,29 της αξίας της. Η σχέση αυτή προκύπτει από τη μείωση των κεφαλαίων κατά 4,1 δισ. ευρώ που είναι το κόστος των επόμενων δύο τιτλοποιήσεων συν το κέρδος από α) την πώληση των POS β) την πώληση ελληνικών ομολόγων και γ) το προ προβλέψεων εισόδημα που θα κατεβάσει στην τελική γραμμή η τράπεζα το 2021.

Δεδομένου ότι Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε μια σχέση προσαρμοσμένης αποτίμησης στο 0,50x και 0,57x για τις επόμενες τιτλοποιήσεις με NPEs σε μονοψήφιο νούμερο το δυνητικό περιθώριο έως το 0,5x κυμαίνεται από 95 έως 78%.

Η τελική απόφαση της αύξησης ανέβηκε σε επίπεδα κεφαλαίων στα 1,2  -1,38 δισ. ευρώ και αυτό κατά την γνώμη του γράφοντος είναι καλό γιατί φαίνεται ότι η επιδίωξη είναι ο ισολογισμός να τελειώσει μια και καλή με τις εκκρεμότητες των κόκκινων δανείων και να έρθει κοντά στους μέσους όρους της Εθνικής και της Eurobank που είναι οι προχωρημένες στην πρόοδο μείωσης των κόκκινων δανείων.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και όλες τις προσαρμογές για τον υπολογισμό της ενσώματης καθαρής θέσης ο δείκτης των βασικών κεφαλαίων θα υποχωρήσει στο 12% ωστόσο θα υποχωρήσουν και οι ελάχιστες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της σημαντικής μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο νούμερο.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το κόστος των απομειώσεων θα αποκλιμακωθεί αισθητά στις 60 με 70 μονάδες από 170 μονάδες βάσης που ήταν σχεδόν το 2020. Τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να ανασάνουν ανεβαίνοντας στα 500 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα ενώ η τράπεζα εκτιμά στο κοντινό μέλλον κερδοφορία ίσης με το 5% της ενσώματης καθαρής θέσης άρα όχι λιγότερη από 250 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Ακόμα και σε αυτή τη μέτρηση τα καθαρά κέρδη δίνουν μονοψήφιο πολλαπλασιαστή ο οποίος είναι αρκούντως ικανοποιητικός δεδομένου του επαναλαμβανόμενού χαρακτήρα των κερδών.

Για όσους έχουν μετοχές της τράπεζας η συμμετοχή στην αύξηση θα πρέπει να είναι η πρώτη τους επιλογή. Θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουν τη συμμετοχή τους ως μια υπόθεση που θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει σωστά για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Στην περίπτωση της Πειραιώς ο χρόνος από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Σε απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα οι νέες θέσεις εργασίας

admin

«Τα ψηφιακά νομίσματα δεν θα καταργήσουν τα μετρητά, αλλα έχουν ρίσκο για τις εμπορικές τράπεζες»

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Eurobank: Κερδίζει έδαφος το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης από το β’ τρίμηνο 2021

admin

Κινα-ΕΕ: Αναζητείται χρυσή τομή για να μην κινδυνεύσει η συμφωνία για επενδύσεις

admin

Αύξηση κατά 265 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάρτιο

admin

Αύξηση πωλήσεων 38,3% στα e-φαρμακεία το 1o τρίμηνο στην Ελλάδα

admin

Χρήστος Μεγάλου: Είμαστε αισιόδοξοι τόσο για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin

3 λόγοι για τους οποίους η καταναλωτική ζήτηση έχει σημασία για την ανάκαμψη

admin

ΚΕΠΕ: Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Με διευρυμένη περίμετρο το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης

admin