Image default
Οικονομία

Ένταση στις σχέσεις Κίνας – Αυστραλίας

Η Κίνα χαρακτήρισε “ισχυρό πλήγμα” στις διμερείς της σχέσεις με την Αυστραλία την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει συμφωνία της Πολιτείας Βικτόρια με το Πεκίνο σχετικά με τη συμμετοχή της στην κινεζική πρωτοβουλία “Μία ζώνη, ένας δρόμος”.

“Η κινεζική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει επιπλέον μέτρα”, προειδοποίησε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής του συνέντευξης Τύπου ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με παράλογο τρόπο, έθεσε βέτο σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας”, συνέχισε ο ίδιος.

“Πρόκειται για μια αυθαίρετη παρέμβαση σε κανονικές συνεργασίες και ανταλλαγές. Αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σινοαυστραλιανές σχέσεις και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών”, κατέληξε.

Η πρωτοβουλία “Μία ζώνη, ένας δρόμος”, την οποία εγκαινίασε το 2013 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έχει στόχο τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και την κατασκευή έργων υποδομών όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμές και βιομηχανικά πάρκα.

Χθες Τετάρτη η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακυρώνει τη συμφωνία του 2018 της κυβέρνησης της Πολιτείας Βικτόρια με την Κίνα για τη συμμετοχή της πρώτης σε αυτήν την κινεζική πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς του Πεκίνου με τους κυριότερους πελάτες του. Η Πέιν σχολίασε ότι η συμφωνία αυτή είναι “ασύμβατη με την εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας ή αντίθετη με τις εξωτερικές σχέσεις μας”.

Από την πλευρά του σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάντον δήλωσε ότι η Καμπέρα “ανησυχεί” που βλέπει τις τοπικές κυβερνήσεις να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες με την Κίνα.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, διότι χρησιμοποιούνται για σκοπούς προπαγάνδας”, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Ντάτον διευκρίνισε ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι με τον κινεζικό λαό, αλλά κυρίως “με τις αξίες ή το όραμα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος”.

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η πρεσβεία της Κίνας στην Αυστραλία χαρακτήρισε την απόφαση της Καμπέρας “παράλογη και προκλητική”. Αυτό “καταδεικνύει ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής στην πρόθεσή της να βελτιώσει τις σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, εκτίμησε η κινεζική πρεσβεία.

Ο Ντάτον απάντησε ότι θα ήταν “πολύ απογοητευμένος” αν η Κίνα απαντήσει στην κίνηση της Καμπέρας, όμως τόνισε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η Αυστραλία “δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν”.

“Θα υπερασπιστούμε αυτά στα οποία πιστεύουμε και αυτό ακριβώς κάναμε εδώ”, κατέληξε.

Επιδείνωση των σχέσεων από το 2018

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το 2018, όταν η Καμπέρα απέκλεισε τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας. Εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19. Η Κίνα, η πρώτη χώρα που επλήγη από την πανδημία, θεωρεί αυτό το αίτημα «εχθρικό» και πολιτικά υποκινούμενο.

Ως αποτέλεσμα, πέρσι το Πεκίνο έλαβε μια σειρά οικονομικών αντιποίνων που στόχευαν διάφορα αυστραλιανά προϊόντα, όπως το κριθάρι, το βοδινό και τα κρασιά.

Πέρσι επίσης η Καμπέρα ενέκρινε νόμους που δίνουν το δικαίωμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακυρώνει οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θεωρείται ότι συνιστά απειλή για τα εθνικά συμφέροντα, μεταξύ των εκπροσώπων μιας Πολιτείας της Αυστραλίας και μιας άλλης χώρας.

- -, AFP

Σχετικα αρθρα

ΟΑΕΔ. Χρηματοδότηση ανέργων με 14800 ευρώ για δημιουργία επιχείρησης. «Άνοιξαν» οι αιτήσεις

admin

Στα 109,077 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

admin

Ενισχύσεις της ΕΕ για κορωνοϊό και φυσικές καταστροφές – 27,4 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

admin

Πάνω από τις μισές εισηγμένες μείωσαν το προσωπικό τους

admin

Τζεντιλόνι για Ταμείο Ανάκαμψης: «4 δισ, ευρώ η προχρηματοδότηση της Ελλάδας – Στόχος ο Ιούλιος»

admin

Βαγγέλης Μαρινάκης: Επενδύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος

admin

Eκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Άκτωρ για την Εγνατία – Τις επόμενες ημέρες η απόφαση

admin

ΥΠΟΙΚ: Τι ορίζεται για την αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια Απριλίου

admin

Νομοσχέδιο για εργασιακά: Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες και την άδεια πατρότητας

admin

Αγρότες: Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για εξοικονόμηση ύδατος – Οι επιλέξιμες δαπάνες

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα δοθούν τα δάνεια 12,7 δισ. ευρώ

admin

Αύξηση κατά 34,6% τον Μάρτιο για τις εξαγωγές – Τα στοιχεία ανά κλάδο και προορισμό

admin