Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Εφαλτήριο προσδοκιών

Άκρως ενθαρρυντική από κάθε άποψη ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος νους δεν θα ανέμενε την ένταση της υπερκάλυψης της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. 

Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού με την κάλυψη της έκδοσης από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην Αγορά ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δημιουργώντας μια νέα γενιά επενδυτών. 

Είναι μια ευκαιρία για όσους απείχαν από τα χρηματιστηριακά δεδομένα να ξανασυστηθούν με το θεσμό και να επαναπροσδιορίσουν θετικά την στάση τους καθώς η κατανομή των μετοχών της Πειραιώς θα αφήσει σημαντική ρευστότητα διψασμένη για αποδόσεις. 

Πέρα από τα νέα χρήματα που μπήκαν στους κωδικούς η ολοκλήρωση της αύξησης διασφαλίζει 

α) την ταχύτερη μείωση των NPEs 

β) την άνετη επιτυχία στα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΒΑ με δείκτες βασικών κεφαλαίων κοντά στο 17%

 γ) την επιστροφή σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες που θα βελτιώσουν την κερδοφορία και θα δικαιολογήσουν υψηλότερους δείκτες αποτίμησης. 

Τα καλά νέα δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή. 

Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%) σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρίες κάνοντας πιο ελκυστική την Ελληνική Αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση. Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων έως τα μέσα Μαΐου. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τήρησε τα προσχήματα και κράτησε τις 870 μονάδες με σχετική άνεση και έρχεται πλέον με την δύναμη των αποφορτισμένων ταλαντωτών για να γράψει νεότερα υψηλά έτους.

 Ουσιαστικά ο στόχος είναι οι 950 μονάδες καθώς οι αντιστάσεις που έχει μπροστά της η Αγορά μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας. Παρόλα αυτά το γρήγορο «κάτω» της Δευτέρας γύρισε το MACD σε πώληση χωρίς να υπάρχει συνέχεια από κάποιον άλλο τεχνικό δείκτη. Οι 870 μονάδες δείχνουν ικανές να βγάλουν άμυνες λόγω και της διόρθωσης που έχει προηγηθεί στο εν λόγω επίπεδο στα μέσα Μαρτίου ενώ η πίεση της περασμένης Δευτέρας είχε σχετικά χαμηλό βαθμό συναλλακτικής έντασης. Κατά τα λοιπά το λευκό σώμα της Πέμπτης αποκατέστησε την δυναμική της ανόδου χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα και η αλληλουχία των πλάγιων ανοδικών κινήσεων στενού εύρους, αποτέλεσμα επιλεκτικού ενδιαφέροντος, δείχνει ως το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με τους τζίρους να φθίνουν όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος της. Απόψε το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της S&P για το ελληνικό αξιόχρεο. Την Δευτέρα ή την Τρίτη θα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που αιτήθηκαν μετοχές για την Τράπεζα Πειραιώς το ακριβές νούμερο της κατανομής των μετοχών ανάλογα με την κάλυψη της εγγραφής και την συμμετοχή των παλαιών μετόχων.

 Η ενδεικτική ημερομηνία διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο είναι η Παρασκευή 7 Μαΐου. Την Μ. Τρίτη θα λάβει χώρα η ετήσια Τακτική γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης με θέμα μεταξύ άλλων την έγκριση μερίσματος 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας το σύνολο των εισηγμένων εταιριών θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2020. Σχεδόν 100 εταιρίες αναμένονται ακόμα μεταξύ αυτών οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Intracom, Intralot, MIG, Πλαστικά Κρήτης και ΑΒΑΞ. 

Η Mermeren την Μ. Παρασκευή έχει δηλώσει ότι θα δημοσιοποιήσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ενώ την Τετάρτη του Πάσχα και η Μυτιληναίος θα δώσει τα συνοπτικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Επισημαίνεται ότι κατά την Μ. Παρασκευή, την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι οδήγησε την αγορά στην «κατάληψη» των 1.000 μονάδων

admin

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin