Image default
Ευρώπη

ΕΥΑΘ: Γιατί μειώθηκαν τα μεγέθη του 2020 – Οι νέες επενδύσεις

Πτώση, που αποδίδεται στην πανδημία, εμφάνισαν τα μεγέθη της ΕΥΑΘ το 2020.

Ειδικότερα, πέρυσι, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ έναντι 72,7 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή χρήση, μείωση της τάξης του 1,07%. Το κόστος των πωλήσεων ανήλθε στο ποσό των 44,3 εκατ. ευρώ έναντι 43,6 εκατ. το 2019, σημειώνοντας αύξηση 1,54%. Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 16,7 εκατ. ευρώ έναντι  20,65 εκατ. (μείωση 19,09%), ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 11,9 εκατ. ευρώ από 14,65 εκατ. σημειώνοντας μείωση 19,03%. Το μικτό κέρδος της χρήσης έφτασε τα 27,6 εκατ. ευρώ έναντι των 29 εκατ. στην προηγούμενη χρήση (μείωση 4,98%). Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν κατά την τρέχουσα χρήση σε 22,6 εκατ. έναντι 25,9 εκατ. ευρώ, μείωση της τάξης του 12,8%.

Επίσης στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου ανέρχονταν σε 81,9 εκατ. έναντι 75,8 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2019 (αύξηση 8,01%), με την ΕΥΑΘ να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,223 ευρώ /μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,41%.

Γιατί υποχώρησαν τα μεγέθη

Που οφείλεται όμως, η πτώση των μεγεθών; Στην μείωση της βιομηχανικής κι επαγγελματικής κατανάλωσης εξαιτίας της πανδημίας, όπως και στην αυξημένη πρόβλεψη επισφαλειών επηρέασαν την κερδοφορία, ενώ αυξήθηκε και το ενεργειακό κόστος εξαιτίας της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ (από 15% σε 5%).

Επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ

Η ΕΥΑΘ υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων 175 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μελέτες και έργα στον τομέα της συντήρησης, αντικατάστασης και επέκτασης των υποδομών του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος της πόλης.

Τα πιο μεγάλα έργα αφορούν:

-την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ, Α2 φάση), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ποσού 21,7 εκατ. ευρώ

-τα αποχετευτικά έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης (έργα περιοχής Δενδροποτάμου και κόμβου Κ16), προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ,

την επέκταση του τηλε-έλεγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 3,35 εκατ. ευρώ,

-την αναβάθμιση του συστήματος τηλε-ελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου αποχέτευσης προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ

– Τη συμφωνία-πλαίσιο για την ενίσχυση κι επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού, προϋπολογισμού 3,37 εκατ. ευρώ

– τα αποχετευτικά έργα αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών και παραλιακού αγωγού, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ),

Επίσης, η ΕΥΑΘ διαθέτει τα εξής επενδυτικά έργα προς συμβασιοποίηση

-Την αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» (προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ), με πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό 800 KW.

-Την λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλε-εποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).

-Την υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Ακόμη αναζητά κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για :

-Την αντικατάσταση 250.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα» υδρόμετρα

-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων και μικρο-υδροηλεκτρικών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ

-Την κατασκευή νέων δεξαμενών στην ΕΕΝΘ για την  αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης διυλισμένου και ανεπεξέργαστου νερού.

Σχετικα αρθρα

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ

admin

Σε Eurogroup, Ecofin, ESM, ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο ο Χρ. Σταϊκούρας

admin

G7: Άμεσες απαντήσεις στην κλιματική κρίση

admin

Μπάιντεν: Τεράστια ευκαιρία για τις ΗΠΑ η συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ

admin

Σ. Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο

admin

Yποχώρησε κάτω από το 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

admin

Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία αποκαθιστά τη διεθνή εικόνα της χωρίς δεσμεύσεις

admin

Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα

admin

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες

admin

Φον ντερ Λάιεν: Ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί στην ΕΕ

admin

Αυξάνονται οι υβριδικές απειλές και οι κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές στην Ευρώπη

admin

Η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

admin