Image default
Πρώτο Θέμα

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

Μετά τη χειρότερη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία από τη Μεγάλη Ύφεση, οι ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε μια έντονη ανάκαμψη στη Δύση, καθώς ο μαζικός εμβολιασμός κατά του Covid-19 ωθεί την επιστροφή στην λίγο πολύ κανονική ζωή.

Η αναβίωση θα έρθει σταδιακά, με τις ΗΠΑ και χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμπτουν γρηγορότερα από εκείνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο χρόνος και η ταχύτητα των ανάκαμψης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το ρυθμό και την εμβέλεια του εμβολιασμού, λένε οι οικονομολόγοι.

Οι οικονομίες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αναμένεται να πυροδοτηθούν καθώς καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία συσσωρεύονται με νέους εμβολιασμένους καταναλωτές οπλισμένους με οικονομίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της μακράς πανδημίας. Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι τα νοικοκυριά παγκοσμίως είχαν εξοικονόμηση 5,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με την πανδημία στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Χώρες όπως οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να απολαμβάνουν ταχύτερη ανάκαμψη καθως οι  καταναλωτές και οι κυβερνήσεις τους πλησιάζουν τους στόχους εμβολιασμού. Τα δεδομένα αναμένεται να δείξουν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον κοροναϊό μειώθηκαν και η κάλυψη εμβολιασμού αυξήθηκε.

Στην Ευρώπη, όπου οι προσπάθειες εμβολιασμού αντιμετώπισαν προβλήματα με τον εφοδιασμό και ανησυχίες για παρενέργειες, οι οικονομίες είναι πιθανό να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να ανακτήσουν το momentum  τους. Τα δεδομένα αναμένεται να δείξουν ότι η ευρωζώνη των 19 εθνών συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο καθώς μέρη της ζώνης του νομίσματος επανέφεραν περιορισμούς στη δημόσια υγεία για να εξουδετερώσουν νέα κύματα μόλυνσης, αν και περισσότερες ενημερωμένες επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη είχε ήδη επιστρέψει τον απρίλιο.

Η 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τουλάχιστον ένα εμβόλιο μόνο στο 21% των πολιτών της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το έργο Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα ποσοστά εμβολιασμού τώρα επιταχύνονται, ωστόσο, χάρη στη διεύρυνση της πρόσβασης και της επιπλέον προσφοράς. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια ισχυρότερη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει αύξηση 4,4% στη ζώνη του ευρώ φέτος, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση μιας εκ νέου άνοιξης της οικονομίας είναι μέσω εμβολιασμού», δήλωσε ο Klaus Baader, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της Société Generale. «Είναι οι οικονομίες που εμβολιάζονται πιο γρήγορα που θα είναι η πρώτη θέση στην ανάπτυξη.»

Η ανάπτυξη μπορεί να χαλάσει. Οι παραλλαγές του ιού που μπορούν να παρακάμψουν την ανοσοποιητική μας άμυνα για να δημιουργήσουν νέα κρούσματα, είναι μια ανησυχία όχι μόνο για τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας αλλά και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που περιθάλπουν τις αδύναμες οικονομίες τους. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εξάπλωση των μεταλλάξεων ιών ήταν μια σημαντική απειλή για την αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Και ακόμη και όταν τα εμβόλια βοηθούν στην ανατροπή του Covid-19 σε μεγάλο μέρος της Δύσης, η πανδημία καλά κρατεί σε χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, όπου τα υψηλά κύματα μόλυνσης είναι συντριπτικά και πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν από τις ΗΠΑ να σημειώσουν ετήσια αύξηση 6,5% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, καθώς η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών αντισταθμίζει τις διακοπές του πετρελαίου που σχετίζονται με τον καιρό στο Τέξας και τις διακοπές της προσφοράς στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Στην αναμενόμενη ανάκαμψη θα συμβάλλουν τα επιτόκια και ο λογαριασμός τόνωσης της διοίκησης Biden ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ΔΝΤ αναμένει από τις ΗΠΑ να σημειώσουν ετήσια αύξηση άνω του 6,5% φέτος, καθώς ο εμβολιασμός επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για τους καταναλωτές. Το ταμείο αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το μέγεθος της πριν από την πανδημία φέτος, με άλλες μεγάλες οικονομίες να ακολουθούν το 2022. Η Κίνα έχει ήδη ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τον Covid-19.

Σημαντικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Southwest Airlines Co. και η American Airlines Group Inc., θυμούνται τους αδρανείς πιλότους και τους αεροσυνοδούς, καθώς η ζήτηση ταξιδιού αυξάνεται μετά την παραμονή για ένα χρόνο. «Πιστεύουμε ότι το χειρότερο είναι τώρα πίσω μας», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Southwest, Gary Kelly.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο 42% του πληθυσμού τους και όλες οι πολιτείες έχουν επεκτείνει την επιλεξιμότητα για εμβολιασμό σε όλους ηλικίας 16 ετών και άνω. Οι περιπτώσεις Covid-19 σε εθνικό επίπεδο πέφτουν και πάλι μετά την αύξηση του Μαρτίου. Οι θάνατοι και οι νοσηλείες με σοβαρή ασθένεια μειώνονται, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Αντίθετα, η ευρωζώνη αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση 3,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, καθώς χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας ενίσχυσαν τους περιορισμούς για τη δημόσια υγεία εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19.

«Αυτό που βλέπουμε ακόμα είναι ένας κόσμος που ξοδεύει πολύ χρόνο στο σπίτι και καταναλώνει πολλά από τα φαγητά και τα ποτά του στο σπίτι», δήλωσε ο Mark Schneider, διευθύνων σύμβουλος της Nestlé SA, της μεγαλύτερης εταιρείας συσκευασμένων τροφίμων στον κόσμο. 

Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία το 2020 υπέστη τη βαθύτερη ύφεση από τον χειμώνα του 1709, δείχνει ήδη σημάδια απότομης ανάκαμψης καθώς η χώρα ξανανοίγει προσεκτικά μετά από μια ταχεία προσπάθεια εμβολιασμού.

Οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν τις πρώτες δόσεις τους μια εβδομάδα αργότερα από τις ΗΠΑ και δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάθεση της ΕΕ στις αρχές του έτους εμποδίστηκε από τις ελλείψεις του εμβολίου που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca PLC, προκαλώντας εντάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη είναι τώρα αισιόδοξοι ότι οι περισσότεροι ενήλικες θα εχουν εμβολιαστεί ως το καλοκαίρι καθώς η παραγωγή εμβολίων αυξάνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τον Ιούλιο.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε ένα νέο μειονέκτημα. Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανιχνεύουν σπάνιες περιπτώσεις διαταραχής πήξης αίματος σε νέους που σχετίζονται με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από της AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Οι αρχές στη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου τα κρεβάτια έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές είναι γεμάτα με ασθενείς με Covid-19, προσπαθούν τώρα να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πάρουν το εμβόλιο AstraZeneca αφού νωρίτερα υποτιμούσαν την αποτελεσματικότητά του.

Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν περιορίσει τη χρήση του AstraZeneca σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η Δανία το έχει σταματήσει εντελώς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, συνέστησε σε όλες τις χώρες να το χρησιμοποιούν, λέγοντας ότι τα οφέλη από την πρόληψη περιπτώσεων και θανάτων Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα όταν ο ιός εξακολουθεί να μαίνεται.

Στις ΗΠΑ, το FDA επέτρεψε τη χρήση του εμβολίου που παράγεται από την J&J, αλλά είπε ότι πρέπει να φέρει προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο πήξης.

Ενώ οι δυτικές χώρες συζητούν τα πλεονεκτήματα των μεμονωμένων εμβολίων, οι προσπάθειες εμβολιασμού των φτωχότερων χωρών κατά του Covid-19 έχουν επιβραδυνθεί, καθώς το βάρος της πανδημίας μετατοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η πρωτοβουλία Covax, υποστηριζόμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλούσιες χώρες για την παροχή δωρεάν εμβολίων σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μείωσε πρόσφατα τον αριθμό των δόσεων που σκοπεύει να στείλει έως τα τέλη Μαΐου κατά 40%, σε 145 εκατομμύρια δόσεις.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin