Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθούν τις αμερικάνικες λέγοντας οτι η πανδημία δεν θα προκαλέσει τόσο χάος στους ισολογισμούς τους όσο φοβούνται.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ευρωπαίοι δανειστές αναφερουν οτι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου μέχρι στιγμής ειναι ικανοποιητικά, εχοντας λιγότερα επισφαλή δάνεια από ό, τι πέρυσι.

 Η Deutsche Bank AG, η Banco Santander SA και η Lloyds Banking Group Plc συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που υποστηρίζουν ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τέτοιες εξελίξεις.

Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο διέθεσαν δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για να καλύψουν απώλειες από ένα αναμενόμενο κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων, αλλά η άνευ προηγουμένου υποστήριξη από τους φορολογούμενους και τις κεντρικές τράπεζες έχει κρατήσει την οικονομία σε ανεκτά επίπεδα. Ενώ οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν κινδύνους όταν λήξει η κυβερνητική υποστήριξη, οι περισσότεροι ποντάρουν στην προσδοκία ότι η ανάπτυξη θα ακολουθήσει  γρήγορα.

«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι από ό, τι πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε η Ewen Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της HSBC Holdings Plc, σε συνέντευξη στο - TV την Τρίτη. “Αν κοιτάξετε τι πραγματικά τροφοδότησε τα αποτελέσματα αυτό το τρίμηνο, ήταν πραγματικά η επιτυχία των προγραμμάτων εμβολίων και η ισχυρή ανάκαμψη που είχε η πίστωση.”

Οι δανειστές επισημαίνουν την υγεία των χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων δανείων τους και λένε ότι οι εταιρικοί πελάτες είναι επίσης σε καλή κατάσταση. Οι κατασκευαστές και οι εξαγωγείς «κατάφεραν να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους», ενώ οι επιχειρήσεις συγκρατούν τις επενδύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταθέσεις τους αυξάνονται, σύμφωνα με τη AB  Σουηδίας.

Ωστόσο, δεν έχουν ξεκινήσει όλα τα κράτη μαζικά προγράμματα εμβολιασμού και οι οικονομίες που έχουν καθυστερήσει μπορεί να είναι πιο αργές για να ανακάμψουν. Οι προοπτικές για βιομηχανίες όπως ο τουρισμός καλύπτονται επίσης από την αβεβαιότητα σχετικά με την άρση των κοινωνικών αποστάσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η UBS Group AG αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ανακάμψει 6,1% φέτος, από προηγούμενη εκτίμηση 3,3%. Ταυτόχρονα, η ελβετική τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την οικονομία της ζώνης του ευρώ – όπου ο ρυθμός εμβολιασμού είναι πιο αργός – σε 5%, από 5,2%.

Η HSBC ανησυχεί επίσης για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού και την πιθανή αντίσταση στα υπάρχοντα εμβόλια, δήλωσε ο Stevenson. Η έκρηξη περιπτώσεων στην Ινδία είναι «τραγική», πρόσθεσε.

Άλλες αρχές επιθυμούν να αποφύγουν την ακρίβεια, δεδομένου ότι η οικονομία εξακολουθεί να επωφελείται από την εκτεταμένη υποστήριξη των φορολογουμένων. Σε μια χειρότερη περίπτωση, «οι αναβαλλόμενες αφερεγγυότητες θα υλοποιηθούν ξαφνικά και θα πυροδοτήσουν μια δυναμική ύφεσης, προκαλώντας ενδεχομένως περαιτέρω αφερεγγυότητες», δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέτρεψε επίσης τους δανειστές να εξετάσουν πιο κοντά τους πιστωτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν, καθώς η πλήρης έκταση της δυσφορίας στα βιβλία δανείων δεν έχει γίνει ακόμη εμφανής.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης λένε ότι η αύξηση του κέρδους τους βοήθησε να δημιουργήσουν κεφάλαια που μπορούν να επιστρέψουν στους μετόχους μόλις η ΕΚΤ άρει τους περιορισμούς στα μερίσματα τον Οκτώβριο.

Η Ευρώπη δεν είναι «αδιάφορη όσον αφορά την πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε ο Carlos Suarez Duarte, πιστωτικός αναλυτής της Allianz Global Investors στο Λονδίνο. “Υπάρχει μια πιθανότητα να πάνε ψηλότερα όταν τελειώσουν τα σχέδια – αλλά όχι στο μέγεθος που αναμενόταν.”

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικών της Deutsche Bank, James von Moltke, λέει ότι οι δανειολήπτες μέχρι στιγμής ήταν σε θέση να επαναλάβουν τις πληρωμές τόκων όταν έληξαν οι νόμιμες και εθελοντικές διακοπές των δανείων τους.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Alpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στην μετά Covid-19 εποχή

admin

Fitch: Ταχύτερα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Attica Bank: Συνεχίζουμε απρόσκοπτα το επιχειρηματικό μας πλάνο – Τι αναφέρει για τον έλεγχο της KPMG

admin

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα επενδυτικά δάνεια έως €1,5 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin