Image default
Πρώτο Θέμα

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

Το πιο παράξενο πρωίνο Δευτέρας της καριέρας του  ο Aleksander Ceferin, ο πρόεδρος του διοικητικού σώματος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μια βαρετή συνέντευξη τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στο Champions League.

Αντ ‘αυτού, μετά από την είδηση ​​ότι 12 ελίτ σύλλογοι δημιούργησαν ένα αντίπαλο Super League, βρέθηκε να κινείται ενάντια στους πρώην φίλους που τώρα αποκαλούσε ψεύτες, κυνικούς και φίδια στα πόδια του. 

«Έχω δει πολλά πράγματα στη ζωή μου – ήμουν ποινικός δικηγόρος», είπε. «Δεν έχω δει ποτέ ανθρώπους σαν αυτούς».

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, η απειλή είχε καταρρεύσει. Αυτή η έκδοση του Super League ήταν νεκρή. Αλλά όπως γνωρίζουν πολύ καλά ο Ceferin και η οργάνωσή του, η UEFA, οι δυνάμεις που οδήγησαν στη δημιουργία της δεν είναι.

Σε τελική ανάλυση, είναι οι ίδιες δυνάμεις που κίνησαν τη μεγαλύτερη – και πιο αμφιλεγόμενη – αναθεώρηση του Champions League σε 20 χρόνια: μια επέκταση από 32 σε 36 ομάδες και εγγυήσεις ότι κάθε ομάδα θα παίζει περισσότερα παιχνίδια.

Καθώς η είδηση της Σούπερ Λιγκ έσκασε, ξεκίνησε γρήγορα ένα νέο αναθεωρημένο Champions League.

«Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τη νέα μορφή του Champions League; Όλο και περισσότερα παιχνίδια, κανείς δεν σκέφτεται τους παίκτες; ” «Η νέα μορφή UCL είναι το μικρότερο από τα δύο κακά σε σύγκριση με το Super League.

Η ποδοσφαιρική επιχείρηση παραμένει βαθιά άνιση και τα κλαμπ υπάρχουν στην κόψη ενός οικονομικού μαχαιριού. Ισχυρές ομάδες εξακολουθούν να αναζητούν περισσότερες εγγυημένες πληρωμές για πιο εγγυημένους αγώνες. Η βιομηχανία τραυματίστηκε σοβαρά από απώλειες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ακόμα και πριν από την αποκάλυψη των σχεδίων της Super League, η UEFA είχε περάσει μήνες σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία επενδύσεων Centricus με έδρα το Λονδίνο για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τις συνομιλίες. Όπως και στο Super League, η θεμελιώδης ιδέα είναι να ενισχύσει τις πληρωμές σε συλλόγους που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και να αναδιανείμει περισσότερα από αυτά σε όλη την ήπειρο.

“Τελικά, πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές και η δομή υποστήριξης που εφαρμόζουμε προστατεύουν το άθλημά μας”, δήλωσε ο Ceferin.

Ενώ 10 από τους 12 συλλόγους εγκατέλειψαν την ιδέα  – καθώς οι διαδηλώσεις των οπαδών συνεχίζονται έξω από τα στάδια της Premier League- ο Florentino Perez της Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει παραιτηθεί ακόμα. Αυτός και ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι εξακολουθούν να υποβάλλουν προτάσεις για εναλλακτικούς διαγωνισμούς. Θεωρούν την κατάρρευση του Σούπερ Λιγκ κυρίως ως διακοπή,παρά ως αποτυχία του concept. Επιμένουν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου δεν θα εξαφανιστεί χωρίς δραστική δράση.

Καθώς έσπευσε να μπλοκάρει τη Σούπερ Λιγκ τη Δευτέρα, η UEFA απείλησε να αποκλείσει τους συμμετέχοντες συλλόγους από το Champions League. Η UEFA, ωστόσο, δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την καταδίκη. Η Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να παίξει στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ενάντια στην Τσέλσι την Τρίτη.

Ο λόγος για τον περιορισμό της UEFA στην εκδίκαση τιμωρίας είναι απίθανο να είναι μια ξαφνική αλλαγή από τον Ceferin. Αντ ‘αυτού, η UEFA δεσμεύεται από διαταγή που της παραδόθηκε απο δικαστήριο της Μαδρίτης στο αποκορύφωμα της καταιγίδας της περασμένης εβδομάδας.

Η συμφωνία του Super League εξαρτάται είτε από την εξασφάλιση της ευλογίας της UEFA – κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ – είτε από την προστασία ενός δικαστηρίου που θεώρησε τη συμπεριφορά της UEFA αντιανταγωνιστική, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με τη σκέψη των ανταρτών.

Τη Δευτέρα, το Super League κατάλαβε ότι όταν ένα εμπορικό δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε τη FIFA και την UEFA, «να μην λάβει οποιοδήποτε μέτρο ή δράση και να εκδώσει οποιαδήποτε δήλωση ή ανακοίνωση που εμποδίζει άμεσα ή έμμεσα ή εμποδίζει την προετοιμασία του ευρωπαϊκού Super League» μέχρι να ακουστεί η πλήρης υπόθεση, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης.

Ενώ οι βασικοί συντελεστές της Super League ελπίζουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω προκλήσεις – η εταιρεία δεν έχει διαλυθεί – η UEFA πιστεύει ότι το θέμα έχει κλείσει προς το παρόν.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι τέλειο. Η μεταρρύθμιση του Τσάμπιονς Λιγκ που προωθήθηκε από την UEFA επιτέθηκε στο πρόβλημα της ύπαρξης πάρα πολλών ομαδικών αγώνων με την προσθήκη περισσότερων αγώνων σε ομάδες. Ξεκινώντας από τη σεζόν 2024-25, κάθε ομάδα θα έχει εγγυημένους τουλάχιστον 10 αγώνες στο τουρνουά.

Και ενώ η UEFA σταμάτησε να εγγυάται θέσεις για παλαιότερες ομάδες, κράτησε δύο θέσεις για κλαμπ με βάση παραστάσεις στην Ευρώπη σε πολλές περιπτωσεις που δεν κατάφεραν να προκριθούν με άλλα μέσα. Με άλλα λόγια, εάν η Μπαρτσελόνα έπεφτε ξαφνικά στην πέμπτη θέση λόγω μιας κακής σεζόν, η ΟΥΕΦΑ θα έριχνε σωσίβια.

Σύμφωνα με τη νέα μορφή, γνωστή ως το ελβετικό σύστημα και εμπνευσμένη από τους γύρους τουρνουά σκακιού, οι ομάδες θα χωριστούν σε ένα μόνο τμήμα με 16 να προχωρήσουν σε νοκ-άουτ. Συνολικά, αυτό θα επεκτείνει το τουρνουά από 125 παιχνίδια σε 225.

Υπό αυτήν την έννοια, επιτυγχάνει έναν από τους ίδιους στόχους με το Super League: αύξηση της έκθεσης και της τηλεοπτικής προσφοράς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αλλά για τον ίδιο λόγο, η νέα εγκατάσταση φαίνεται εξίσου ανησυχητική ανάμεσα στα ήδη καμένα αστέρια του ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

«Όλη την ώρα, οι διευθυντές ζητούν καλύτερη ποιότητα», δήλωσε ο διευθυντής του Man City, Pep Guardiola. «Και ο κόσμος του ποδοσφαίρου θέλει ποσότητα. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Πρέπει να ζητήσουμε από την UEFA / FIFA να παρατείνει το έτος: αντί για 365 ημέρες, ίσως να βρουν 400; “

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin