Image default
Οικονομία

Η ΕΕ προτείνει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους εμβολιασμένους τουρίστες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη χαλάρωση των περιορισμών στον τουρισμό και τα ταξίδια αναψυχής για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα καθώς οι εμβολιασμοί ανεβάζουν ταχύτητα.

Η Κομισιόν «προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιαστικούς λόγους, όχι μόνο για όλα τα άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ», όπως αναφέρει η σχετική πρόταση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώριση στη λίστα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ», αναφέρει η Επιτροπή.

Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν την τρέχουσα γενική απαγόρευση για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ για τους κατοίκους όλων των χωρών εκτός από λίγες εξαιρέσεις. 

Αναλυτικότερα, η πρόταση της Κομισιόν καθιστά «ευπρόσδεκτους» τους τουρίστες από χώρες με σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, καθώς και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι προτάσεις απαιτούν έγκριση από τα κράτη μέλη. 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.  

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής που μίλησε στο -, ελπίζει ότι θα εγκριθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι μπλοκ εργάζεται για την καθιέρωση ενός συστήματος πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει τα ταξίδια για όσους εμβολιάζονται, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό είτε διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αποδεχθούν αποδείξεις για όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τις Pfizer και BioNTech , την AstraZeneca  και τη Moderna, ενώ θα αναγνωρίζουν ως απόδειξη εμβολιασμού και στους τουρίστες που έχουν πιστοποιητικό εμβολίου από τρίτες χώρες.

Time to revive 🇪🇺 tourism industry & for cross-border friendships to rekindle – safely.

We propose to welcome again vaccinated visitors & those from countries with a good health situation.

But if variants emerge we have to act fast: we propose an EU emergency brake mechanism.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 3, 2021

«Ήρθε η ώρα να αναζωογονηθεί η τουριστική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναζωπυρωθούν οι διασυνοριακές φιλίες – με ασφάλεια», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Προτείνουμε να καλωσορίσουμε ξανά τους εμβολιασμένους επισκέπτες και εκείνους από χώρες με καλή κατάσταση υγείας», συνεχίζει. «Αλλά αν εμφανιστούν παραλλαγές, πρέπει να δράσουμε γρήγορα: προτείνουμε έναν μηχανισμό φρένου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ», εξηγεί. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι κανόνες θα επέτρεπαν στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν όλα τα ταξίδια από χώρες στις οποίες εμφανίζονται παραλλαγές που χρήζουν ανησυχίας, μέσω του μηχανισμού. 

Η Επιτροπή θα καταρτίσει κατάλογο εγκεκριμένων πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται από χώρες εκτός ΕΕ. Οι συζητήσεις με την Ουάσινγκτον ελπίζουμε να οδηγήσουν στην καθιέρωση ενός ενιαίου πιστοποιητικού που να πληροί τα πρότυπα ασφάλειας και ακρίβειας της ΕΕ, ανέφερε εκπρόωσπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σχετικα αρθρα

Αεροπορικές ακυρώνουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ εν μέσω αυξανόμενων εχθροπραξιών

admin

«Έκρηξη» κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας

admin

Ιταλία: Πρόστιμο άνω των 100 εκατ. ευρώ στη Google

admin

Τι θα ισχύει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης

admin

Η British Airways ακυρώνει τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ

admin

Ζάκυνθος: Με πτήση από Ζυρίχη ανοίγει η αυλαία της τουριστικής σεζόν

admin

Ρόδος: Εκκίνηση της τουριστικής σεζόν σήμερα με 9 πτήσεις

admin

Στόχος για απορρόφηση μεγαλύτερη από 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021

admin

Η Tesla αναστέλλει τις συναλλαγές με bitcoin

admin

Κίνα- CEEC: Ετήσια αύξηση 50,2% κατέγραψαν οι εμπορικές σχέσεις στο α’ τρίμηνο του 2021

admin

Η «ακτινογραφία» των ανατροπών που προωθούνται στα εργασιακά

admin

Οι μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση και τα 30,5 δις ευρώ

admin