Image default
Οικονομία

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους έχει σημασία η εργατική Πρωτομαγιά

Αύριο, Τρίτη 4 Μαΐου γιορτάζεται για φέτος η αργία της 1ης Μαΐου, η οποία μετατέθηκε καθώς «έπεσε» την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου.  

Η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει επίσης την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, «ώστε η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της».

Οι εργαζόμενοι στα εργατικά και συνδικαλιστικά κινήματα ενώθηκαν για να ωθήσουν να ρυθμιστούν οι ώρες εργασίας και να αποτραπούν οι καταχρήσεις, αναφέρει σε σχετική δημοσίευσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η προστασία και ο εορτασμός της ημέρας των εργαζομένων παραμένει εξίσου σημαντική σήμερα, ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας, τονίζει συνοψίζοντας τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η εργατική Πρωτομαγιά εξακολουθεί να είναι σημαντική.

1. Η άνοδος των ρομπότ

Οι πανδημίες οδηγούν στην άνοδο των ρομπότ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , με τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση να κινδυνεύουν περισσότερο από τον εκτοπισμό από την αγορά εργασία συγκριτικά με τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης.

Το ΔΝΤ ανέλυσε την υιοθέτηση βιομηχανικών ρομπότ έπειτα από τέσσερις προηγούμενες πανδημίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS το 2003 και του Έμπολα το 2014, και διαπίστωσε ότι η αυτοματοποίηση επιταχύνθηκε τα επόμενα χρόνια.

Οι λόγοι για αυτό είναι διάφοροι, λένε οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, Ταχσίν Σαάντι Σεντίκ και Τζία Γιου.

«Πρώτον, μετά από μεγάλα σοκ όπως μια ύφεση, οι εταιρείες αναδιαρθρώνουν τις επιχειρήσεις τους και προσαρμόζουν την παραγωγή σε τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος εργασίας. Δεύτερον, οι εταιρείες μπορεί να προτιμούν τα ρομπότ επειδή είναι απρόσβλητα από κινδύνους για την υγεία», εξηγούν.

Η έκθεση «Future of Jobs Report 2020» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% των εργοδοτών αναμένουν να κάνουν ευρύτερη χρήση της τηλεργασίας και να ψηφιοποιήσουν τις εργασιακές διαδικασίες. Περίπου οι μισοί από τους εργοδότες ετοιμάζονται επίσης να αυτοματοποιήσουν κάποια εργασία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερες θέσεις εργασίας συνολικά, αλλά ορισμένες θέσεις εργασίας διατρέχουν κίνδυνο.

2. Ισότητα στο χώρο εργασίας

Οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από κρίσεις όπως οι πανδημίες, λόγω του ρόλου τους τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι.

Πράγματι, το 70% των εργαζομένων παγκοσμίως στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας είναι γυναίκες, σύμφωνα με το UN Women, με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων  στον τομέα της υγείας να ανέρχεται στο 28% και να είναι υψηλότερο δηλαδή από το συνολικό μισθολογικό χάσμα, που αγγίζει το 16%.

Το UN Women έχει αναπτύξει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του COVID-19 στις γυναίκες και τα κορίτσια, όπως πακέτων οικονομικών κινήτρων και της διασφάλισης ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια οδηγούν στη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.

3. Ανάκαμψη από την πανδημία

Η πανδημία εξαφάνισε το ισοδύναμο με 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Το 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας που χάθηκαν είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό που χάθηκε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Οι μειωμένες ώρες εργασίας και οι «άνευ προηγουμένου» απώλειες θέσεων εργασίας έφτασαν τα 114 εκατ. άτομα.

Ενώ ο ILO προβλέπει ότι θα σημειωθεί ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, προειδοποιεί επίσης ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση, με τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας σε τομείς που πλήττονται σκληρά, όπως οι υπηρεσίες τροφίμων, οι τέχνες και λιανεμπόριο. Οι γυναίκες και οι νέοι έχουν επίσης επηρεαστεί περισσότερο από τους άνδρες.

4. Θέσεις εργασίας για ένα βιώσιμο μέλλον

Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τη φύση και τη δομή της απασχόλησης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και θα καταστήσει τους άλλους μη βιώσιμους, λέει επίσης ο ILO.

Και καλεί τις χώρες παγκοσμίως να βοηθήσουν να «ξεκλειδώσουν» ένα πιο πράσινο μέλλον επενδύοντας στην παιδεία για το κλίμα.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε τους νέους σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο», λέει ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ.

– - WEF

Σχετικα αρθρα

Αεροπορικές ακυρώνουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ εν μέσω αυξανόμενων εχθροπραξιών

admin

«Έκρηξη» κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας

admin

Ιταλία: Πρόστιμο άνω των 100 εκατ. ευρώ στη Google

admin

Τι θα ισχύει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης

admin

Η British Airways ακυρώνει τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ

admin

Ζάκυνθος: Με πτήση από Ζυρίχη ανοίγει η αυλαία της τουριστικής σεζόν

admin

Ρόδος: Εκκίνηση της τουριστικής σεζόν σήμερα με 9 πτήσεις

admin

Στόχος για απορρόφηση μεγαλύτερη από 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021

admin

Η Tesla αναστέλλει τις συναλλαγές με bitcoin

admin

Κίνα- CEEC: Ετήσια αύξηση 50,2% κατέγραψαν οι εμπορικές σχέσεις στο α’ τρίμηνο του 2021

admin

Η «ακτινογραφία» των ανατροπών που προωθούνται στα εργασιακά

admin

Οι μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση και τα 30,5 δις ευρώ

admin