Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, εντοπίζει στην άνοδο της Κίνας μία «απειλή» για την κυριαρχία της Αμερικής σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η έλευση νέων τεχνολογιών, όπως το παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση σύμφωνα με τον Αμερικάνο στρατηγό, που θεωρεί ότι αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποφασιστικής σημασίας σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή εποχή με περιόδους σημαντικών γεωπολιτικών κρίσεων στην παγκόσμια ιστορία, όπως την πτώση της Ρώμης και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας», τόνισε, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ.

Η άνοδος της Κίνας αλλάζει το στάτους κβο

Ο Μίλεϊ είπε ότι η άνοδος της Κίνας αλλάζει το στάτους κβο, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η αδιαφιλονίκητη παγκόσμια «στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη».

Προειδοποίησε ότι η γεωπολιτική αλλαγή συνοδεύεται από τεχνολογικές καινοτομίες, όπως τα υπερηχητικά όπλα και η ρομποτική. «Και αυτές θα ήταν δυνητικά αποφασιστικής σημασίας στη διεξαγωγή του πολέμου», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή μελλοντική πολεμική σύρραξη που δεν θα μοιάζει σε τίποτα «στους παλιούς πολέμους».

-