Image default
Οικονομία

Γερμανία: Βιώσιμη οικονομία με πράσινες επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε τη στρατηγική της για την «αειφόρο χρηματοδότηση» η οποία περιλαμβάνει 26 μέτρα, ώστε να καταστήσει την οικονομία πιο βιώσιμη.

Με τα μέτρα αυτά θα δώσει περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τα οποία οι επενδυτές μπορούν να προσανατολιστούν και την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες. Επίσης, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα στρέψουν σταδιακά τα ομόλογα τους προς τη βιωσιμότητα. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών έναν όγκο επενδύσεων ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η έκδοση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των λεγομένων πράσινων ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίστοιχη αγορά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών προσέφερε στους επενδυτές ένα τέτοιο επενδυτικό προϊόν για πρώτη φορά πέρυσι. Με αυτό χρηματοδοτούνται κρατικές δαπάνες προσανατολισμένες στους στόχους της αειφορίας του ΟΗΕ.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για καθοριστική επιλογή ενόψει των 26 μέτρων. «Η προστασία του κλίματος και η βιωσιμότητα γίνονται βασικοί άξονες. Και αυτό είναι σημαντικό διότι η χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί να στρέψει τρισεκατομμύρια ευρώ προς την κατεύθυνση της προστασίας του κλίματος και της βιωσιμότητας», όπως είπε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε (SPD) δήλωσε ότι «το να εστιάζουμε στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα είναι επίσης η σωστή στρατηγική και από οικονομική άποψη. Πολλοί επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να κάνουν την καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση σε βιώσιμες μελλοντικές τεχνολογίες. Η χρηματοπιστωτική αγορά χρειάζεται σαφήνεια ως προς το ποιες επενδύσεις εξακολουθούν να αξίζουν και ποιες είναι πολύ επικίνδυνες».

Η πυρηνική ενέργεια δεν θεωρείται βιώσιμη

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε επίσης και μια σαφή θέση και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας: «Με την στρατηγική της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθιστά σαφή τη θέση της ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη. Η πυρηνική ενέργεια παράγει ραδιενεργά απόβλητα για 300.000 γενιές», όπως ανακοινώθηκε.

Τράπεζες –Ασφαλιστικές

Οι σημαντικότερες Ενώσεις τραπεζών και ταμιευτηρίων, χαιρέτισαν καταρχάς τη στρατηγική. «Ωστόσο, το θέμα πρέπει να προωθηθεί σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μεμονωμένα μέτρα πρέπει να αλληλοσυνδέονται ουσιαστικά και να συντονίζονται καλά. Τα εθνικά μέτρα οδηγούν σε κατακερματισμό των κανόνων και προκαλούν σύγχυση», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Έπαινος προήλθε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV). «Η βιώσιμη χρηματοοικονομική στρατηγική είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ιδιαίτερα θετική είναι η ανακοίνωση τη κυβέρνησης ότι θα εκδίδονται όλο και περισσότερο πράσινα ομόλογα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γιοργκ Άσμουσεν.

Πράσινοι- WWF: Καμία σαφής δέσμευση

Τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επέκριναν όμως οι Πράσινοι: «Η στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελεί ντροπή. Αντί να παρουσιάσει μια στρατηγική με συγκεκριμένα βήματα, η κυβέρνηση βασίζεται στην αρχή της ελπίδας, ούτε υπάρχει κάποια σαφής δέσμευση για τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα», δήλωσε η αρμόδια του κόμματος για οικονομικά θέματα Λίζα Πάους.

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός WWF έκανε λόγο για μια «καλή προσέγγιση με περιθώρια βελτίωσης. Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, το πακέτο μέτρων εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφές», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

- -, dpa

Σχετικα αρθρα

Μεσοπρόθεσμο: Οι προβλέψεις για την ανεργία, το δημόσιο χρέος – Οι κίνδυνοι ανατροπών

admin

Wall Street: Νέα υψηλά για τον Nasdaq

admin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 5+1 προτεραιότητες για τον κλάδο μεταφορών

admin

ΗΠΑ: Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι παροτρύνει επιχειρήσεις να μην καταβάλουν χρήματα σε χάκερς

admin

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία η οικονομική ενίσχυση της Frapport με 177,9 εκατ. ευρώ

admin

Σταϊκούρας: 20.571 οφειλέτες υπέβαλλαν αίτηση για συνολική ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών τους

admin

Φ. Καραβίας στη ΓΣ του ΣΕΤΕ: Μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική βιομχανία τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαψης

admin

Ο Ουόρεν Μπάφετ παραιτήθηκε από το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς

admin

Στο Ε3 οι επιστρεπτέες

admin

Κ. Αχ. Καραμανλής: Η Ελλάδα οδηγεί τον τομέα μεταφορών στα Βαλκάνια

admin

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2022-2025 – Ανάπτυξη 3,6% φέτος και 6,2% το ’22

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Να εξαλειφθεί ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός

admin