Σε μια απόφαση που αναπόφευκτα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, το ανεξάρτητο Συμβούλιο Εποπτείας της Facebook Inc. έκρινε ότι το μπλόκο στον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να παραμείνει σε ισχύ, ωστόσο συνέστησε στην εταιρεία να επανεξετάσει τη διάρκεια του «μόνιμου» μέτρου.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ξεφυσήσει με ανακούφιση όταν η Facebook, η Twitter και η Google πάγωσαν τους λογαριασμούς του Τραμπ λόγω των εμπρηστικών αναρτήσεων και των fake news που διέδιδε την προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο το μπλόλο προβλημάτισε υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών αλλά και πολιτικούς, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον δημοκρατικό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να δηλώνουν ανήσυχοι για το γεγονός ότι μια εταιρεία μπορεί να φιμώνει έναν εκλεγμένο ηγέτη.

Η αμφιλεγόμενη απαγόρευση και οι αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν ο βασικός λόγος που η Facebook αποφάσισε να διορίσει Συμβούλιο Εποπτείας για τον έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζει.

Σύμφωνα με το πολυαναμενόμενο πόρισμα του συμβουλίου, η Facebook έχει περιθώριο έξι μηνών να αποφασίσει μια «αναλογική απάντηση» στις προκλήσεις του τέως προέδρου, ο οποίος εκδιώχθηκε από την πλατφόρμα όταν υποκίνησε υποστηρικτές του να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Το συμβούλιο έκρινε ότι η απόφαση της Facebook να εξορίσει διά βίου τον Τραμπ δεν βασίστηκε σε ξεκάθαρα στάνταρτ. Συνιστά τώρα στην εταιρεία να εφαρμόσει τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους χρήστες της πλατφόρμας και να τεκμηριώσει τυχόν νέα απόφασή της για μόνιμο μπλόκο.

«Η Facebook κράτησε σε ισχύ τη μόνιμη αναστολή και παρέπεμψε το όλο θέμα στο Συμβούλιο Εποπτείας, ελπίζοντας προφανώς ότι το συμβούλιο θα πράξει ό,τι δεν έπραξε η ίδια» σχολίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής Μάικλ ΜακΚόνελ.

Το Συμβούλιο ανέφερε ακόμα πως η διοίκηση της Facebook αρνήθηκε να απαντήσει σε ορισμένα από τα 46 ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα το εάν οι αλγόριθμοι της πλατφόρμας έδωσαν υπερβολική δημοσιότητα στις αναρτήσεις του Τραμπ.

«Θα λάβουμε τώρα υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου και θα προσδιορίσουμε ξεκάθαρα και αναλογικά μέτρα» δήλωσε μετά την ανακοίνωση του πορίσματος ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της Facebook για θέματα διεθνών υποθέσεων και επικοινωνίας. «Στο μεταξύ, ο λογαριασμός του κ. Τραμπ παραμένει σε αναστολή».

«Όνειδος και εξευτελισμός»

Ο ίδιος ο Τραμπ βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στις αμερικανικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας «όνειδος και εξευτελισμό» τη φραγή που του επέβαλαν η Facebook, η Twitter και η Google.

«Η Ελευθερία του Λόγου αφαιρέθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή οι Τρελοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς φοβούνται την αλήθεια, η οποία όμως θα έρθει στο φως ισχυρότερη από ό,τι πριν» δήλωσε ο τέως πρόεδρος.

Την Τρίτη, ο Τραμπ παρουσίασε νέα ιστοσελίδα στην οποία αναρτά τα μηνύματά του, τα οποία οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να ποστάρουν στο Facebook και το Twitter.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχο που επικαλείται το -, ο Τραμπ σκοπεύει επίσης να λανσάρει το δικό του κοινωνικό δίκτυο.

TAGS: Facebookντόναλντ τραμπ

-