Image default
Ευρώπη

Καναδάς και Νορβηγία στο πρόγραμμα της ΕΕ για γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων στην Ευρώπη

Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας, μελών του ΝΑΤΟ, σε ένα κοινό πρόγραμμα με στόχο την επιτάχυνση της μετακίνησης στρατευμάτων στην Ευρώπη.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Συμμαχία ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να διευκολύνουν τις κινήσεις στρατευμάτων που έρχονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Είναι ένα «άλμα προς τα εμπρός στη συγκεκριμένη συνεργασία, εφόσον πρόκειται για την εγγύηση ότι τα στρατεύματα μπορούν να αναπτύσσονται στην Ευρώπη πέραν των εθνικών συνόρων», επέμεινε η γερμανίδα υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει από το 2017 τη δυνατότητα μιας Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO στα αγγλικά), η οποία επιτρέπει σε μια ομάδα χωρών να αναπτύσσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας.

«Πρόκειται για ένα εργαλείο για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως μπορεί να ανοίξει και σε τρίτες χώρες, εφόσον σέβονται τις πολιτικές προϋποθέσεις και εφόσον η συμμετοχή τους φέρνει μια προστιθέμενη αξία», υπενθύμισε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η στρατιωτική κινητικότητα είναι μία από τις συγκεκριμένες πλευρές της συνεργασίας ανάμεσα στην Ένωση και το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλη 21 χώρες της ΕΕ. Η σημασία των κινήσεων των στρατευμάτων στην ήπειρο πήρε έκταση εξαιτίας της επιθετικότητας που κατηγορείται ότι επιδεικνύει η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη ρωσική υποστήριξη προς τα φιλορωσικά αυτονομιστικά κινήματα στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε πως αυτό το κοινό σχέδιο για την κινητικότητα «θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την άμυνα της Ένωσης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια τα επτά επόμενα χρόνια για την ενίσχυση της «στρατιωτικής κινητικότητας», ιδιαίτερα μέσω του εκσυγχρονισμού υποδομών όπως οι γέφυρες, οι σιδηρογραμμές και οι δρόμοι.

Το σχέδιο αυτό, που διευθύνεται από την Ολλανδία, έχει στόχο να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις διασυνοριακές κινήσεις στρατευμάτων, που σήμερα είναι αυξημένοι εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

«Η εισδοχή αυτών των τριών σημαντικών εταίρων της ΕΕ και συμμάχων του ΝΑΤΟ στο σχέδιο της ΕΕ έχει μεγάλη σημασία για τον διατλαντικό δεσμό και θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ σ’ αυτό τον τομέα», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός της Δανίας και της Μάλτας, υπέγραψαν τη συμφωνία που εγκαθιδρύει τη Μόνιμη Διαρθωμένη Συνεργασία, στην οποία δεν εντάχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πενήντα προγράμματα έχουν εγκριθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, των χερσαίων επιχειρήσεων, των θαλάσσιων επιχειρήσεων, των αεροπορικών επιχειρήσεων, της κυβερνοάμυνας και των συστημάτων διοίκησης, της υποστήριξης και του διαστήματος. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι χώρες που εμπλέκονται περισσότερο.

Αυτές οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν, μαζί με δέκα άλλες, τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών και η πρόταση αυτή θα συζητηθεί για πρώτη φορά σήμερα από τους υπουργούς Άμυνας και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

--

Σχετικα αρθρα

Απ. Τζιτζικώστας: Να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

admin

Παρατεταμένο χειροκρότημα στον Ντράγκι, κατά την βράβευσή του για τον ρόλο του στην Ευρώπη

admin

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο

admin

Μετά τις ΗΠΑ, αποχωρεί και η Ρωσία από τους «Ανοιχτούς Ουρανούς» για τον έλεγχο των εξοπλισμών

admin

ΕΕ: Δικαστήριο υποχρεώνει την ΑstraΖeneca να παραδώσει 50 εκατ. δόσεις ως τέλος Σεπτεμβρίου

admin

1,5 δισ. downloads σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα

admin

NextGenerationEU: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

admin

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

admin

Η Ε.Ε. προκηρύσσει για πρώτη φορά πρόσκληση για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

admin

Εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή στήριξη ύψους 166,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη

admin

Talk of the market: Ανθεκτικότητα και θετική αντίδραση το ζητούμενο

admin