Image default
Πολιτική

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε. ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο ύπατος επρόσωπος κ. Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) ενημέρωσε τα μέλη του για θέματα επικαιρότητας, εξετάζοντας σειρά πρόσφατων εξελίξεων σε σημεία έντασης όπως είναι η περιοχή του Σαχέλ, η Ουκρανία, η Μοζαμβίκη και οι ζώνες ευθύνης της επιχείρησης “IRINI”.

Τα μέλη του Συμβουλίου αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση κρίσεων, ενώ κατά το άτυπο γεύμα εργασίας οι υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας κ. ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer), της Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο (João Gomes Cravinho).

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, συνεκλήθησαν τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕDΑ) και του Δορυφορικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SatCen).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να αναφέρω, αρχικά, ότι σήμερα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών Άμυνας, προήδρευσα για πρώτη φορά της Συνάντησης των υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε.

Είχα επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκα στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., και στην ανάγκη να χαραχτεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να τονίσω τη καθοριστική σημασία της ανάλυσης απειλών (Threat Analysis) για την οριστική διαμόρφωση και το περιεχόμενό της Στρατηγικής Πυξίδας.

Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε μια κοινή αντίληψη για τις απειλές αυτές και να αξιοποιήσουμε τη Στρατηγική Πυξίδα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της και να προστατεύουμε αυτά και τους πολίτες τους».

- -

Σχετικα αρθρα

ΚΚΕ: Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση στον Περισσό – Όλα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο

admin

ΝΔ: Εκφράζει ή όχι ο κ. Πολάκης την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ;

admin

Καραμανλής: Το Μετρό της Αθήνας παίρνει και πάλι μπρος

admin

Μητσοτάκης: Η Γραμμή 4 του Μετρό θα αλλάξει την Αθήνα -Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο

admin

Κυπριακό: Καμία πρόοδος από τις επαφές Λουτ – Επιμένει ο Τατάρ στη λύση των δύο κρατών

admin

ΕΕ για Τουρκία: Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε τομείς όπως η Κύπρος

admin

Δημοσκόπηση Alco: Με 12,9 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία

admin

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα στην «ατζέντα»

admin

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Πλήρης η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ

admin

Στο πειθαρχικό υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για δέκα περιπτώσεις ακραίας ταλαιπωρίας πολιτών

admin

Ανδρουλάκης: Το πιο αποτελεσματικό όπλο που μας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η επιστήμη είναι το εμβόλιο

admin

Ανδρουλάκης: Το πιο αποτελεσματικό όπλο που μας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η επιστήμη είναι το εμβόλιο

admin