Image default
Επιχειρήσεις

Amazon: Τα υψηλόβαθμα στελέχη εγκαταλείπουν τον Τζεφ Μπέζος – Ψάχνουν καλύτερους μισθούς

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Τζεφ Μπέζος από το τιμόνι της Amazon έφερε τα πάνω κάτω στον τεχνολογικό κολοσσό. Χωρίς δεύτερη σκέψη, υψηλά ιστάμενοι εγκαταλείπουν την εταιρεία ο ένας μετά τον άλλο. Τόσο η Amazon όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Θα τα καταφέρουν;

Τουλάχιστον 45 αντιπρόεδροι και ανώτερα στελέχη της Amazon έχουν αποχωρήσει από τα πόστα τους, τους τελευταίους 15 μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονταν στην εταιρεία πάνω από μία δεκαετία. Ανάμεσά τους ο Τζεφ Γουίλκε, πρώην διευθύνων σύμβουλος του τμήματος λιανικού εμπορίου και κατά τα άλλα δεξί χέρι του Τζεφ Μπέζος.

Δεδομένου ότι η Amazon έχει 350 αντιπροέδρους, το ποσοστό των στελεχών που έχει ήδη αποχωρήσει υπολογίζεται σε περίπου 10% – γεγονός που προκαλεί έκπληξη ιδίως για μια εταιρεία που κάποτε υπερηφανευόταν για την πίστη και τη μακρά ιστορία απασχόλησης των πιο πολύτιμων υψηλόβαθμων στελεχών της.

Καθώς η Amazon προετοιμάζεται για να εισέλθει σε μια «μετά – Μπέζος» εποχή, οι αποχωρήσεις σίγουρα δυσχεραίνουν το έργο του νέου ηγέτη της Amazon, Andy Jassy ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει με «το καλημέρα σας» μια διπλή  πρόκληση: να εργαστεί με λιγότερο οικεία πρόσωπα διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική κουλτούρα της εταιρείας.

Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που ώθησαν «μεγαλοστελέχη» της εταιρείας να λάβουν την απόφαση να πουν αντίο μετά από μια μακρόχρονη πορεία στον τεχνολογικό κολοσσό;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα επτά εκ των στελεχών που εγκατέλειψαν την Amazon από τις αρχές του περασμένου έτους, οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν στο BusinessInsider, πως το ότι αποφάσισαν να φύγουν από την Amazon δεν σημαίνει απαραίτητα πως ήταν «δυσαρεστημένοι» από την εταιρεία. Αντίθετα, υποστήριξαν πως έλαβαν μια τέτοια απόφαση κυρίως διότι ήθελαν να αναζητήσουν νέες – καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες.

«Άλλες εταιρείες προσφέρουν καλύτερη αμοιβή»

Αρκετοί ήταν και εκείνοι που ανέφεραν την καλύτερη αμοιβή ως την κύρια αιτία αποχώρησής τους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εταιρείες, μικρές και μεγάλες, που δεν βλέπουν την ώρα να «τσιμπήσουν» ένα από τα στελέχη της Amazon. Προκειμένου να τα καταφέρουν κάνουν τα πάντα. Προσφέρουν τεράστιους μισθούς, μπόνους και φυσικά πολύ μεγάλες αποζημιώσεις. Η Amazon, από την άλλη πλευρά, δεν εφαρμόζει τέτοιου είδους πρακτικές προκειμένου να κρατήσει τους υπαλλήλους της και να αυξήσει τα κίνητρά τους. Το γεγονός αυτό κάνει πιο εύκολη την απόφαση της εξόδου για ορισμένους από τους εργαζομένους.

Είναι πιο εύκολο να γίνεις Ceo σε κάποια άλλη εταιρεία

Αρκετοί ήταν και εκείνοι οι οποίοι εγκατέλειψαν την Amazon με γνώμονα κυρίως την επαγγελματική τους ανέλιξη. Τουλάχιστον 15 από τα άτομα που έφυγαν, έγιναν διευθύνοντες σύμβουλοι στα νέα τους πόστα. «Θέλω να περάσω και από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου», ανέφερε ένας εκ των εργαζομένων της Amazon.

Τουλάχιστον δύο άλλοι πρώην αντιπρόεδροι αποκάλυψαν πως είχε φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης για αυτούς και έτσι αποφάσισαν να φύγουν από την Amazon. Ακόμη, άλλος ένας σημαντικός λόγος: Η εταιρεία προσλαμβάνει ανθρώπους για την εμπειρία τους, αλλά στη συνέχεια απαιτεί από αυτούς να συμμορφωθούν με την φιλοσοφία της αντί να δώσουν χώρο στα άτομα να εκφράσουν τις ιδέες τους. «Η φιλοσοφία είναι: Ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό. Ας σας το δείξουμε και σε σας.»

Η Amazon παρόλα αυτά διπλασίασε το ποσοστό του εργατικού δυναμικού της από το 2019 σε 1,3 εκατομμύρια υπαλλήλους παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη

Ο Chief of staff και ο υπουργός στο Τατόι, οι φρεγάτες και τα ακίνητα που… φεύγουν σαν ζεστό ψωμί

Εφοριακοί με μαγιό παριστάνοντας τους τουρίστες ετοιμάζουν απόβαση στα ελληνικά νησιά

Γιάννα Τζίκα (ΚΟΝΒΑ): Η ΤΡΑΤΑ της νέας εποχής

Σχετικα αρθρα

McDonald’s: Ανοίγει 50 νέα καταστήματα και προσλαμβάνει 20.000 υπαλλήλους

admin

Ελληνικό: Έναρξη έργων με έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο

admin

Inform Π. Λύκος: Διανομή μερίσματος €0,038 για τη χρήση 2020

admin

Αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταφέρουν να επιβιώσουν (ανάλυση)

admin

Mytilineos: Deal $1,5 δισ. με Glencore και συμφωνία με τη ΔΕΗ για την περίοδο 2021-2023

admin

Επισημοποιήθηκαν οι συμφωνίες της MYTILINEOS με ΔΕΗ και GLENCORE-Τι προβλέπουν

admin

Inform Π. Λύκος: Μέρισμα €0,038 για τη χρήση 2020

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Λειτουργική κερδοφορία €79,2 εκατ. στο α’τρίμηνο του 2021

admin

Quest: «Πράσινο» φως στην καταβολή μερίσματος €0,285 ανά μετοχή

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα €79,2 εκατ. το προσαρμοσμένο EBITDA στο α’ τρίμηνο 2021

admin

Γεωργιάδης για ΕΑΒ: Η νομιμότητα θα υπερισχύσει – Εξελίξεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου

admin

Quest: Το νέο ΔΣ της εταιρείας

admin