Image default
Πολιτική

Βλάσης: Η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της τα θέματα των ομογενών

Η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της τα θέματα των ομογενών» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.

Στην αρχική του τοποθέτηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο Κώστας Βλάσης έδωσε έμφαση στο σχέδιο δράσης για την Ομογένεια, δίνοντας έμφαση στους τρεις κύριους άξονες: ψηφιοποίηση προξενικών υπηρεσιών, ελληνόγλωσση εκπαίδευση και δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως ο υφυπουργός, κάνοντας μνεία στην εξαιρετική συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, αναφέρθηκε σε εφαρμογές οι οποίες αναπτύσσονται σταδιακά στα προξενεία, όπως το MyConsulLive, το οποίο δίνει τη δυνατότητα προξενικής εξυπηρέτησης εξ αποστάσεως με άμεση διαθεσιμότητα ραντεβού, καθώς και το ψηφιακό ρομπότ (chatbot), ένα πολύ-εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο δίνει αυτόματες απαντήσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα προξενικών θεμάτων επί 24ώρου βάσεως.

Ως προς τα εκπαιδευτικά θέματα, ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στις υπαρκτές ανάγκες να πληρωθούν οι θέσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική, ζήτημα για το οποίο βρίσκεται, όπως ενημέρωσε, σε άμεση και στενή επαφή με την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας. Υπενθύμισε, ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την πρόσφατη αποστολή βιβλίων στη Λατινική Αμερική, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, πρωτοβουλία η οποία ενδυνάμωσε τους δεσμούς των ομογενών με την ελληνόγλωσση Παιδεία και έδωσε κίνητρο σε μικρούς και μεγάλους να προσεγγίσουν την ελληνική γλώσσα και κατ’ επέκταση την πατρίδα μας.

Με μεγάλη χαρά συναντήθηκα σήμερα διαδικτυακά με εκπροσώπους συλλόγων από την Λατινική Αμερική. Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις Έλληνες ακόμη και τρίτης, τέταρτης γενιάς να νιώθουν τόσο κοντά στη μητέρα Πατρίδα. pic.twitter.com/ib9QSgHgQE

— Kostas Vlasis (@KostasVlasis) May 6, 2021

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως στις ανησυχίες αρκετών ομογενών σχετικά με τον νόμο για την ψήφο των απόδημων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο αποτελεί τομή για την ελληνική πολιτική σκηνή, διότι επετεύχθη με ευρύτατη ιστορική κοινοβουλευτική συναίνεση. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η απαλοιφή κάθε περιορισμού, ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι απόδημοι να μπορούν να συμμετάσχουν με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές και προσέθεσε πως η θέση αυτή αντικατοπρίζεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγες εβδομάδες, με σκοπό την άσκηση του υψίστου αυτού δικαιώματος, άνευ προϋποθέσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στη διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, staellinika.com, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Simon Fraser, στον Καναδά, διαβεβαιώνοντας πως θα λειτουργήσει σύντομα και στην ισπανική γλώσσα για τις ανάγκες των ομογενών της Λατινικής Αμερικής. Ενώ, σε επόμενη φάση, όπως ανέφερε, θα υπάρξει σχεδιασμός ώστε να λειτουργήσει και στην πορτογαλική γλώσσα για τους ομογενείς της Βραζιλίας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε επίσης ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσων Πιπίνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά στη διαδικτυακή συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ομογενείς από τη Λατινική Αμερική, τον περασμένο Μάρτιο, συμμετείχαν 13 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Παραγουάη, το Περού, τη Χιλή και τις Μπαχάμες.

- -

Σχετικα αρθρα

Στo Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Δένδιας

admin

Στo Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Δένδιας

admin

Χατζηδάκης: Η κακιασμένη κριτική της αντιπολίτευσης για τα εργασιακά θα ξεχαστεί

admin

Τι «ψάχνει» ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο

admin

Πλακιωτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία

admin

Βουλή: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την απλούστευση οικονομικών δραστηριοτήτων

admin

Μπορέλ προς Τουρκία: Η οριοθέτηση της ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας

admin

Οικονόμου για εξιχνίαση εγκλήματος στα Γλυκά Νερά: Σπουδαία δουλειά των αστυνομικών – Αποστάσεις από τους συνδικαλιστές που έβγαιναν στα κανάλια

admin

Αλβανία: Πάρκο 6 στρεμμάτων εγκαινίασε στα Τίρανα ο Κώστας Μπακογιάννης

admin

Επίσκεψη Καλαφάτη στον φράχτη του Έβρου: «Εδώ χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας»

admin

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα

admin

Κομισιόν: Βασικό θέμα διαφωνίας με την Τουρκία είναι το Κυπριακό, η πρόταση για τα δύο κράτη δεν είναι αποδεκτή

admin